PEST MEGYEI HÍRHATÁR - Hová tűnt a halálos balesetet okozó biciklis?

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2022.08.18.
 Csütörtök
Ma Ilona napja van.
Holnap Huba napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 03. 08. 15:51     


Hová tűnt a halálos balesetet okozó biciklis?
Egy olvasónk a Hírhatár segítségét kérte - édesapját egy száguldó kerékpáros ütötte el. Az idős férfi nem sokkal a baleset után belehalt sérüléseibe.

Egy olvasónk a Hírhatár segítségét kérte - édesapját egy száguldó kerékpáros ütötte el. Az idős férfi nem sokkal a baleset után belehalt sérüléseibe.

 

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott levél:

 

Édesapám 2012. 07. 02-án 16.30 körüli időpontban Budapesten az Üllői út elején, a Kálvin téri gyalogátkelő és a buszmegálló között kelt át a kétirányú, több sávos úton. Akkor indult meg, amikor a zebrán is elindultak a gyalogosok, és az autók a piros jelzésre leálltak. Ahogy az a szomszédos irodaház ipari kamerafelvételei alapján látható, ekkor egy biciklis szabálytalanul kanyarodott rá a gyalogátkelőhelyre, úgy, hogy az áthaladó gyalogosoknak nem adott elsőbbséget.

 

Hogy ne ütközzön a gyalogosoknak, áthajtott a záróvonalon, az ellentétes forgalmi sávba, majd élesen visszakanyarodott. A hírtelen sávváltás és visszafordulás miatt nem észlelte maga előtt édesapánkat, a teljesen üres, gépjárműmentes, több sávos úttesten, és teljes sebességgel elütötte. A balesetet követően a kerékpáros megállás nélkül száguldott el a helyszínről. Édesapánk súlyosan megsérült, a kórházba szállítást követően nem sokkal elhunyt.

 

 

A nyomozást a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya indította meg az ismeretlen kerékpáros ellen „segítségnyújtás elmulasztása” (cserbenhagyás) vétsége miatt. Ami a legszomorúbb az ügyben, hogy a  tettes azóta sem került meg, de ami igazán felháborító az, ahogy rendőrség a nyomozást végezte.

 

A nyomozati eljárás során számos olyan lépés végrehajtására késve, vagy egyáltalán nem is került sor, amely egy ember tragikus halálát okozó száguldozó biciklis gyors elfogásához vezethetett volna.

 

Ezek között első helyen szerepel, hogy a helyszínhez legközelebb lévő irodaház biztonsági kamerás felvételeinek kikérése csak jelentős késéssel történt meg - két héttel később. Szerencse, hogy családunk már a baleset hetében jelezte az AEGON Biztosító felé azt a kérést, hogy a felvételeket őrizzék meg. Ha ezt nem tettük volna, akkor a felvételek véglegesen törlődtek volna a rendszerből.

 

A kerékpáros feltehetően a Nagycsarnok-Vámház körút-Kálvin tér-Üllői út vonalát követve érkezett, majd megelőzendő a mentőkkel való találkozást, a Múzeum körút felé hagyta el a helyszínt. Az erre az útvonalra néző cégek, pénzintézetek, irodaházak biztonsági kameráinak a felvételei tudtunkkal nem kerültek kikérésre a nyomozás során.

 

 

Az AEGON kamerájának felvételeit megtekintve a gázoló kerékpáros közlekedési stílusa alapján úgy véljük, hogy az illető feltehetően hivatásszerű rendszerességgel is használja a kerékpárt.

 

 

A nyomozóhatóság részéről a kerékpáros futárcégek és csomagküldő cégek felkeresése is célra vezethetett volna, ami természetesen nem történt meg, csakúgy, mint az elkövetőt megörökítő felvételek azonnali nyilvánosságra hozatala, ami szintén segíthette volna a halálos balesetet okozó biciklis megtalálását.

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy sor került azoknak a tanúknak - a kiérkező mentős, valamint a közeli biztosító portaszolgálatát ellátó személy - a kihallgatására, akik jóval azt követően érkeztek a helyszínre, hogy a balesetet okozó biciklis a helyszínről segítségnyújtás nélkül továbbállt. Vagyis, ők nem voltak a baleset szemtanúi!

 

Az is magyarázatra szorul, hogy időközben miért nem változtatta meg a nyomozóhatóság a bűncselekmény minősítését „segítségnyújtás elmulasztása” (cserbenhagyás) vétségéről a halálos gázoláshoz vezető eseménysor miatt, "gondatlan veszélyeztetés" vétségére.

 

A nyomozóhatóság 2013. január 29-én kelt felfüggesztő határozata ellen panasszal éltünk, amiben az ügyészség felé is jeleztük a nyomozás visszásságait, de ezzel sem jutottunk előbbre, itt is elutasították kérelmünket. Az édesapánk halálát okozó kerékpáros kilétét azóta sem tudtuk meg.

 

 

Ami igazán elszomorít minket édesapánk halálával kapcsolatban, hogy a nyomozás nem vezetett eredményre.

 

Tudjuk, ehhez csak egy videofelvétel állt rendelkezésre, ami a rendőrség szerint nem alkalmas az elkövető személyének beazonosítására, mégis úgy ítéljük meg, hogy attól többet is tehetettek volna, mint, amit nyomozás címszó alatt folytattak. Véleményünk szerint amit megállapítottak, az aránytalanul kevés egy emberéletet is követelő közlekedési baleset ügyének szakszerű és megnyugtató lezárására.

 

 

Családunk ezért is fordul most a nyilvánossághoz, kérve mindenki segítségét, aki valamilyen módon tanúja volt édesapánk halálos kimenetelű balesetének, hogy segítsenek megtalálni azt felelőtlen, cserbenhagyó gázoló biciklist, aki azóta is büntetlenül rója a köröket Budapest utcáin.


ÚJABB FOTÓKAT KAPTUNK (frissítve: 2013.03.11.)Talán a jellegzetes sapkáról felismeri valaki!


 

Név és cím a szerkesztőségben

 


További hírek

  Kisfaludy államtitkár szerint elég lesz télen 20 fokra fűteni az osztálytermeket
2022. 08. 16. 18:56 pestmegyei-hirhatar.hu
  A hajdan szappanopera dalversenyen felkapaszkodott Tóth Gabi ma már a nemzet nagyasszonya címre pályázik
2022. 08. 16. 18:56 pestmegyei-hirhatar.hu
  Sehol sincs az infláció és a kormánymédia túlsúlya: leszbikus csók miatt bepanaszolta a Netflixet a magyar médiahatóság
2022. 08. 16. 18:56 pestmegyei-hirhatar.hu
  Pénzmosodának nézték Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányáját
2022. 08. 13. 21:59 pestmegyei-hirhatar.hu
  Tuzson Bence szerint a „bacon” szó a Bakonyból ered
2022. 08. 13. 21:59 pestmegyei-hirhatar.hu
  Tovább csökken a Fidesz támogatottsága
2022. 08. 13. 21:59 pestmegyei-hirhatar.hu
  Valótlanul vádolták a DK-s politikust – kíméletlen helyreigazítást kellett közölnie a 168.hu portálnak
2022. 08. 10. 17:08 pestmegyei-hirhatar.hu
  Az ész megáll – kis közéleti színes hír
2022. 08. 10. 17:08 pestmegyei-hirhatar.hu
  A gyerekeik jövője miatt aggódnak – már 50 000-en bejelentkezek a Kossuth téri tüntetésre
2022. 08. 10. 17:08 pestmegyei-hirhatar.hu
  Mik az autóvezetés leggyakoribb hibái?
2022. 08. 10. 13:49 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport