PEST MEGYEI HÍRHATÁR - A magas IQ még nem garancia az óvodai vagy iskolai beilleszkedésre

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2021.03.03.
 Szerda
Ma Kornélia napja van.
Holnap Kázmér napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 01. 15. 23:07     


A magas IQ még nem garancia az óvodai vagy iskolai beilleszkedésre
Az ember azt gondolná, hogy ha egy képességből minél több van, annál jobb. Esetünkben valóban nem gond a magas IQ hányados (intelligence quotient, más néven intelligencia hányados), de a kutatások alátámasztják, hogy ez még közel sem elég a boldog, kiegyensúlyozott élethez

Épp, mint ahogy a lottó ötös sem. Nézzük, hogy mi az a képesség, ami viszont segíti a gyermekünk boldogulását a óvoda- vagy iskolakezdés során.

 

Ahhoz, hogy az iskolában vagy az óvodában könnyen érvényesüljön, a gyermek számára az értelmi képességeinek összessége még nem elég. Az ide tartozó problémamegoldás, az emlékezőképesség, a gyors gondolkodás vagy a képesség az összefüggések átlátására nagyon fontos, ugyanakkor más is szükséges. A szociális készség, az önkontroll és az empátia lesznek azok, amelyek igazgatják az útját a társas kapcsolatok terén. Ezek összességét pedig érzelmi intelligenciának hívjuk, ez az EQ. 

 

A sikeres élet összetevője

 

Az egész Daniel Goldmann 1995-ben kiadott, Érzelmi intelligencia című könyvével kezdődött, illetve a fogalom ekkor terjedt el a hétköznapi emberek körében. Meglátása szerint a siker csupán 20%-a függ az IQ-tól, a további 80%-ért többek között az EQ, a családi háttér, az alaptermészet és a végzettség felel. Bár kezdetben sokan bírálták, később több kutatás is alátámasztotta az állítását.

 

Az érzelmi intelligenciánk mértéke előrejelzi a későbbi boldogulásunkat nem csak az életminőség, hanem a párkapcsolatok és az egészségünk terén is. Emlékszünk, igaz? A magas EQ-val rendelkező emberek például könnyebben gyakorolják az önkontrollt, ami az egészséges életmód egyik alappillére. 

 

Az EQ fejleszthető, már kisgyermekkorban is. Ehhez fontos, hogy a szülő engedje megélni a gyermeke érzelmeit, és ezekről aztán beszéljenek nyíltan.

 

Az IQ és az EQ összhangja

 

Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője szerint azok a készségek, amelyeket az IQ-val mérünk, a diákokat főként a tanulmányaik során segítik. Azonban, ha ezek mellől hiányoznak az érzelmi képességek, akkor a későbbi, felnőtt életben lehet nehezebb a boldogulás.

 

A szakértő egy példát is hoz. Ha egy kiváló képességű, jól tanuló gyermek a szünetben mindig konfliktusba keveredik, mert nehezen vagy egyáltalán nem tud önuralmat gyakorolni magán, vagy nem tud értékes társas kapcsolatokat kiépíteni, akkor a későbbiekben a tudását nehezebben tudja majd kamatoztatni. Tehát hiába a tudás, ha felnőttként a munkahelyén nem tud csapatban dolgozni.

 

Az EQ felel az egészségért kívül-belül

 

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy azok, akik magasabb EQ-val rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel egészségesebb életmódot folytatnak. Többek között arányaiban jóval kevesebben szoknak rá a dohányzásra. Mivel a társas kapcsolatokban is jobbak, sikeresebbek lesznek vezetői szerepekben, és könnyebben tudnak majd együttműködni a társaikkal.


További hírek

  Romló adatok: 4948 új fertőzött, 107 beteg elhunyt
2021. 02. 27. 10:12 pestmegyei-hirhatar.hu
  Orbán faluja egymaga több támogatást kapott, mint az összes ellenzéki vezetésű város
2021. 02. 24. 18:17 pestmegyei-hirhatar.hu
  Ellenzéki előválasztás: Karácsony Gergely a legnépszerűbb a Medián szerint
2021. 02. 24. 18:17 pestmegyei-hirhatar.hu
  2971 fővel nőtt a fertőzöttek száma, elhunyt 108 beteg
2021. 02. 21. 21:24 pestmegyei-hirhatar.hu
  Ingyenes vidéki lapdömpinggel készül a kormány a választásra
2021. 02. 21. 21:24 pestmegyei-hirhatar.hu
  Fekete-Győr András a Momentum miniszterelnök-jelöltje
2021. 02. 21. 21:24 pestmegyei-hirhatar.hu
  A Momentum a zuglói feszültség után Budakeszin is önállósodik Szél Bernadett jelölésével
2021. 02. 20. 11:39 pestmegyei-hirhatar.hu
  Kósa és a hülyeség
2021. 02. 20. 11:39 pestmegyei-hirhatar.hu
  786 százalékkal nőtt a képviselők vagyona 9 év alatt
2021. 02. 18. 20:04 pestmegyei-hirhatar.hu
  Eljegyzési gyűrűt, de mennyiért?
2021. 02. 16. 09:59 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport