PEST MEGYEI HÍRHATÁR - A fenyőfák védelmében - megmaradjanak-e a fenyvesek a Budai-hegységben?

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2024.03.04.
 Hétfő
Ma Kázmér napja van.
Holnap Adorján napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 15. 20:15     


A fenyőfák védelmében - megmaradjanak-e a fenyvesek a Budai-hegységben?
Az utóbbi időben a Budai-hegységben különösen felgyorsult a fenyvesek irtása, több értük aggódó levél után mi is kiszálltunk az egyik megjelölt helyszínre.

Már két évtizede annak, hogy a magukat természetvédőnek valló szervezetek úgy általában hadat üzentek a fenyőfáknak. A "természetvédők" döntő többsége szerint a fenyőfák tájidegenek és elveszik az életteret az ezen az égtájon és földrajzi körzetben őshonos növényzettől. Szerintük a cél az, hogy a tűlevelűek fokozatos felszámolásával ismét lombos erdők növekedjenek helyettük. Az utóbbi időben a Budai-hegységben különösen felgyorsult a fenyvesek irtása, több értük aggódó levél után mi is kiszálltunk az egyik megjelölt helyszínre.
 
A legmagasabb budai hegy, a Nagy-Kopasz déli és délnyugati lejtőin minden pompásan látszik erről a vitatémáról: legyen, ne legyen és mennyire ne legyen fenyőfa a térségben. A környék kezelője, a Pilis Parkerdő Zrt. Budakeszi erdészete, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága (DINPI) pedig természetvédelmi kezelőként felügyeli a területet és az azon zajló folyamatokat. Utóbbi kérdésünkre adott  hivatalos válaszában kifejtette, az itt jellemző feketefenyő nem honos Magyarországon, a Budai-hegységet tekintve a fekete fenyő mai megítélése kettős, mert részben meghatározó tájképi elemmé vált, a természetjárók kedvelik, másrészt viszont természetvédelmi szempontból jelenléte komoly problémák forrása. A XX. század első felében történt telepítésük során sérülékeny, növényekben fajgazdag dolomit-sziklagyepek károsodtak, vagy semmisültek meg. A fák alatt felgyülemlő fenyőtűavar hosszú idő alatt bomlik le és savanyítja a meszes alapkőzetű talajt, amellyel megváltoztatja az eredeti termőhelyet. Továbbá a fekete fenyő homogén erdőségei rendkívül tűzveszélyesek. 
A Tarnai pihenőnél csodálatos kilátás nyílik dél felé
 
Eredetileg az évszázadokkal ezelőtt végzett erdőirtások, majd az erőteljes legeltetés miatt kopárrá vált, erodált hegyoldalak fásítása miatt került előtérbe az ilyen körülményeket is tűrő fafaj, a feketefenyő telepítésére. Sajnos olyan helyen is erdősítettek, ahol a kopárság lett volna a természetes állapot. Ez a program önmagában sikeresnek bizonyult, de nagymértékben csökkentette a biológiai sokféleséget. Mára a feketefenyők ritkításával a térség őshonos lombos fafajai is megjelentek és a jellemzően csak Magyarországon megtalálható magyar gurgolya, István király-szegfű és a magyar méreggyilok legnagyobb hazai állományai is éppen a szóban forgó területen találhatók. Ezért az egyik legfontosabb cél a fekete fenyves állományok fokozatos csökkentése a Budai-hegység területén, és az eredeti természetes vegetáció helyreállítása – áll a DINPI nyilatkozatában. 
Állnak még fenyőfák - háttérben a János-hegy
 
Elismert erdészeti szakemberek azonban több dologra is felhívják a figyelmet, például arra, hogy egyes helyeken valóban sokat sérült a fekete fenyvesek állapota, de éppen itt, a Nagy-Kopasz-hegy térségében az életerős egyedek vannak többségben. A fenyvesítéskor az sem volt mindegy, hogy honnan hozták a csemetéket, a származási hely alapvetően befolyásolja állékonyságukat. Szinte mindegy, melyik erdészet kezeli a területet, mert a munkálatokat a természetvédelmi hatóságok és az erdőrendezőségek határozzák meg, tehát a helyi kezelők maguktól nem állnának neki ilyen műveleteknek. Már csak azért sem, mert annak idején, elsősorban az 1940-es és 50-es években, hihetetlen sziszifuszi munkával folyt a fenyők beültetése. Most a tarvágott helyeken is jól látszanak a meredek hegyoldalakon a lépcsőzetes művelések nyomai. Nem egy helyen szamárháton hordták fel a minimális talajt ahhoz, hogy a feketefenyőnek egyáltalán esélye legyen megkapaszkodni.
Már türemkednek a lombos fák
 
Ajánlott alapútvonal: a Volánbusz 795-ös: Budapest–Perbál–Zsámbék járatának Hidegvölgyi erdészház nevű megállójától a zöld háromszög jelzésen sétáljunk fel a Tarnai pihenő érintésével a Nagy-Kopasz-hegy 559 méteres csúcsán álló kilátótornyához.

A természetjárók szinte egyöntetűen a fenyvesek megtartása mellett lennének, ha ténylegesen beleszólhatnának a jövő tájképének meghatározásába. Noha errefelé is a Budapestről és környékéről kirándulók vannak aránytalan többségben, még sincs a szavuknak elég ereje, nincs fórumuk. Ma még nem lehet tudni, hogy mi lesz harminc, ötven, vagy akár száz év múlva. Egyáltalán nem biztos, hogy a fenyvesek további kiirtása, és részben csupasz felületek létrehozása tesz a legjobbat a környezetnek. Ha nem lett volna korábban a fenyvesítés, akkor mára megannyi leszakadt, erodált, minimális talajjal sem rendelkező meszes hegy nézne farkasszemet a Nagy-Kopasz-hegy, vagy akár más budahegyvidéki tájon az azt felkereső turistákkal.
Itt nemrég még fenyők álltak
 
Jelenleg még látszanak szép, egybefüggő fenyvesek, ritkított erdőfoltok, de már meglepően sok a tarra vágott hegycsúcs is, amelyekre felmászva szembetűnik a táj túlzott, értelmetlen és átgondolatlan megbolygatása.
 
 
Kertész Z István
Fotók: Czondy Ottó

További hírek

  Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
2024. 03. 02. 16:17 pestmegyei-hirhatar.hu
  Negyedmillió szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a pedofilbotrány miatt
2024. 03. 02. 16:17 pestmegyei-hirhatar.hu
  A látványos álviták után külön egyezséget kötött a Momentum és a DK
2024. 03. 02. 16:17 pestmegyei-hirhatar.hu
  Lemondott az MSZP-elnök a gyermektáborban történtek miatt
2024. 02. 28. 13:22 pestmegyei-hirhatar.hu
  Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
2024. 02. 28. 13:22 pestmegyei-hirhatar.hu
  Juszt László legyalulta a Nemzeti Múzeum vezetőjének is kinevezett Demeter Szilárdot
2024. 02. 28. 13:22 pestmegyei-hirhatar.hu
  A közismerten baloldali Moldova György özvegye csalódott Novák Katalinban
2024. 02. 26. 12:34 pestmegyei-hirhatar.hu
  Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
2024. 02. 26. 12:34 pestmegyei-hirhatar.hu
  Nagy-Bandó üzent az ATV-től távozó Somos Andrásnak
2024. 02. 26. 12:34 pestmegyei-hirhatar.hu
  Hogyan dekoráljuk otthonunkat húsvét alkalmából?
2024. 02. 26. 10:43 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport