. Ma Zita napja van.
Ukrán importnyugdíjasok- ennek már sosem lesz vége?
2014-03-20 09:33:37
Ukrán importnyugdíjasok- ennek már sosem lesz vége?

Ukrán importnyugdíjasok- ennek már sosem lesz vége?

Habár mi már nagyon sokszor írtunk róla, még mindig kevesen tudják, hogy miközben az Orbán-kormány elvette a nyugdíjat a rokkantaktól, a bányászoktól és a rendvédelmi szervek tagjaitól, a magyar állam jelenleg is sok ezer ukrán állampolgárnak fizet nyugdíjat. 
 
Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja volt az ügyben egyik szakértőnk, akit akkor kerestünk meg az ügyben, mikor lapunkat a hitetlenkedők rémhír-keltéssel vádolták megSzerdai sajtótájékoztatóján beszélt újra arról az 1962-ben még a Szovjetunióval kötött államközi szerződésről, amely miatt ukrán állampolgárok kapnak magyar nyugdíjat.
 
Az alábbi levelet kaptuk Korózs Lajostól:
"Hangsúlyozom: NEM az Ukrajnában élő magyar állampolgárokról beszélek!
 
Olyan ukrán embereknek utal a Fidesz magyar nyugdíjat, akik sohasem dolgoztak Magyarországon, és soha egyetlen forintot sem fizettek a magyar nyugdíjkasszába.
 
Mindez úgy lehetséges, hogy Magyarország és Ukrajna között a mai napig érvényben van egy 1962-es, még a Szovjetunióval kötött megállapodás, mely szerint a két ország állampolgárai állandó lakóhelyük szerint jogosultak a nyugdíjra, amit az adott ország nyugdíjalapjából fizetnek. Nem számít, hogy hol adóztak, hogy hova fizettek járulékot. Az összeg megállapításánál a lakóhely szerinti ország nyugdíjátlagait kell figyelembe venni a munkában eltöltött évek száma mellett.
 
Jelenleg az ukrán átlagnyugdíj 32 ezer forint, miközben nálunk az öregségi nyugdíjátlag csaknem 100 ezer forint havonta. Érthető, hogy egyre több ukrán nyugdíjas igyekszik kihasználni ezt a lehetőséget. 
 
Ahhoz, hogy egy ukrán nyugdíjas magyar nyugdíjat kapjon, semmi más nem kell, csak egy állandó magyarországi lakóhely és az ukrán nyugdíjjogosultság igazolása. A Bajnai kormány meg akarta szüntetni ezt a gyakorlatot. A deregulációs szabályok mentén ki akarta vezetni a tárgyalásokat lezárta és a szerződés felmondásra készen az Orbán kormányra maradt a választások miatt!
 
A valóságban azonban a kérelmezők többsége nem Magyarországon él, csak a magasabb nyugdíjért jelentkeznek be magyar állandó lakcímre. Ez nyilvánvalóan nem törvényes, viszont kifizetődő: a magyar nyugdíjból sokkal könnyebb Ukrajnában megélni.
 
Több hírportál is beszámolt már róla, hogy naponta százával járnak át idős ukrán emberek, hogy felvegyék a magyar nyugdíjukat. És ha már itt vannak, igénybe veszik az ingyenes egészségügyi ellátásokat is, mivel ez szintén jár nekik még akkor is, ha Magyarországon tb-járulékot sosem fizettek.
 
Pontos adatok nincsenek a közelmúltból, hogy a Fidesz-kormány mennyit költ az ukrán idősek nyugdíjára a magyar adófizetők pénzéből. Egy nemrégiben tartott magyar-ukrán szakértői találkozó adatai szerint eddig 7000 igazolást állítottak ki magyar nyugdíj igényléséhez az ukrán hatóságok, és évente mintegy 600 ukrán állampolgár igényel magyar nyugdíjat.
 
ERRE IS VÁLASZOLNIA KELLENE ORBÁN VIKTORNAK EGY VITA SORÁN!
 
Adódik a kérdés: vajon miért nem mondta fel ezt a korábbi egyezményt az Orbán-kormány?
 
ERRE IS VÁLASZOLNIA KELL ORBÁN VIKTORNAK!
 
A válasz egyszerű: szavazatokat akar nyerni. A Fidesz ugyanis a magyar nyugdíjat igénylő hálás ukránokban potenciális szavazókat lát. Semjén Zsolt feladata volt, hogy minél több határainkon túl élő vegye fel a magyar állampolgárságot. Egyes híradások szerint a KDNP-s politikus garantált 300 eurós (95 ezer forint) nyugdíjat ígért azoknak, akik annak ellenére felveszik a magyar állampolgárságot – s ezzel magyar szavazati jogot is szereznek – hogy Ukrajna tiltja a kettős állampolgárságot.  A cél 500 ezer új magyar állampolgár volt. Persze ezzel a Fidesz-KDNP a rájuk szavazók számát igyekezett növelni.
 
Többek között ennek is köszönhető, hogy Ukrajnában ma már üzletté fajult a magyar állampolgárság megszerzése. Egy cég a honlapján azt hirdeti, hogy magyarul nem beszélőknek is segít a honosításban. Felkutat magyar felmenőket, támogatást nyújt a kérelem megírásában, illetve felkészít a magyar nyelvű eskütételre is. Akár béreskütevőt is szereznek, ha szükséges. Mindennek ára is van: 5000 euró.
 
A nyugdíj mellett sok ukrán számára vonzó lehet az állampolgársággal járó magyar útlevél, amely szabad mozgást ad az unión belül. 
 
A nyugdíj mellett rengeteg ingyenes juttatást kapnak az új magyar állampolgárok: ingyenes egészségügyi ellátást, kedvezményes árú gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket. A daganatos betegségek diagnosztikáját, az idegsebészeti, szemészeti, fülészeti és gégészeti műtéti beavatkozásokat támogatja az állam. Mindemellett a nem megfelelően ellátott csonttörést követő korrekciós műtéteket és például pacemaker beültetését is fizeti a hazai biztosító.
 
Keleti szomszédunk belpolitikai helyzete miatt egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben az ukrán idősek tömegesen fogják kérni a magyar nyugdíjuk megállapítását. Ehhez semmi más nem kell csak egy állandó magyar lakhely és a az ukrán nyugdíjjogosultság igazolása.
 
Magyar nemzeti, gazdasági és társadalmi érdek, hogy a jelenlegi helyzetben ne egy másik ország ügyeskedő nyugdíjasait finanszírozzuk!
 
Miért fizet az Orbán kormány százmilliókat, sőt milliárdokat ukrán nyugdíjasoknak? 
 
Többek között erre kéne válaszolni Orbán Viktornak és nem gyáván megfutamodni Mesterházy Attila kihívása elől!"
 
 

Utoljára frissítve: 2014-03-20 09:34:58

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>