. Ma Ervin napja van.
Újabb taxis demonstráció várható - temetéssel
2012-05-22 14:09:12
Újabb taxis demonstráció várható - temetéssel

Újabb taxis demonstráció várható - temetéssel

Bár az év elején megtartott taxis demonstráció csendben, békességben lezajlott, a most szerveződő megmozdulásról ez már nem biztos, hogy elmondható lesz.
 
A Budapesti Közlekedési  Központ (BKK)  Forgalombiztonsági, Parkolási és Taxi Igazgatója,  Dr. Komáromi Endre -  korábban az ORFK, a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője – előterjesztésében egy olyan szabályozást kíván  bevezetni, aminek elfogadása esetén a  budapesti taxis társadalom teljes ellehetetlenülése következhet be - nyilatkozott erről  Majercsik Tamás főszerkesztő a hallótaxi.hu  részéről.
 
Érdeklődésünkre Majercsik elmondta, felháborodva vettek arról tudomást, hogy a rendeletalkotók a taxisok véleményének  figyelembe vétele  nélkül olyan rendelet bevezetését tervezik, ami a jelenlegi helyzetben vállalhatatlan, szükségtelen, fölösleges és számos elemében betarthatatlan.
 
Miről is van szó: rendeletben szabályoznák a forgalomban résztvevő autók életkorát, a tengelytávot, a csomagtartó méretét, az euró 4-es és 1600 köbcentiméternél nem kisebb motor, valamint légkondicionáló meglétét, dohányzási tilalom bevezetését, bankkártya-elfogadó mobil terminál alkalmazását, egységes formátumú tarifatáblázat meglétét és az egységes külső megjelenés kialakítását.
 
Természetesen nem vitatva azt, hogy a rendelet bizonyos elemei vállalhatók, mégis, a tervezett változások bevezetése vállalhatatlan, annak kötelező betartása több szempontból aggályos lehet.
 
Például az, ami talán a legtöbb fuvarozót érint: a rövid határidő, a rendelet egyes elemeinek már 2013. évben történő bevezetése. Minden kultúrországban az ilyen jellegű szabályváltozásokat kifutó rendszerben vezetik be, tehát a már piacon lévő eszközökre nem vonatkoznak.
 
A másik, amire a tüntetés szervezője felhívta a figyelmet, hogy számos vállalkozás hosszútávra lízingelt (6-10 év) gépjárművel - munkaeszközzel bír, ami a rendelet bizonyos elemeinek már nem felelne meg, és ezeknek a gépjárműveknek a cseréje vállalhatatlan anyagi terhet jelentene a taxisok számára. Ebből az is következik, hogy a beruházásuk megtérülése az esetek többségében lehetetlenné válik - sokan biztosan csődbe mennek!
 
Külföldi példákat említve a szervező elmondta: ilyen részletes szabályozás a határon túl nem létezik, a tarifa és a létszám szigorú és konkrét meghatározásán túl a szabályozás általában nem terjed tovább, valamint arra is kitért, hogy a rendelet bevezetését követően nálunk például a híres fekete londoni taxi nem közlekedhetne, az a tervezett szigorítások előírásaink nem felelne meg.
 
Végezetül  Majercsik Tamás elmondta,  a taxisok tiltakozásuk kifejezésére gördülő  demonstrációt  szerveznek –  ez azt jelenti, hogy amikor  az első demonstráció elindul, már szervezik a következőt és így tovább…  mindaddig, ameddig  az önkormányzat nem ül le velük tisztességesen tárgyalni és ezt a dilettáns rémálmot vissza nem vonják, ameddig a szakma érdekét figyelembe vevő szabályozás-tervezetet le nem tesznek az asztalra. 
 
Az első taxis demonstrációra május 28-án, hétfőn kerül sor. A menet 15 órakor a Hősök teréről indul 1000-1500 taxi részvételével.
 
Hírhatár

Utoljára frissítve: 2012-05-22 14:33:14

További híreink
Cigarettát és kulcscsomót vettek el a megvert férfitól
A kifosztás bűntette és súlyos testi sértés bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be egy férfival és egy nővel szemben, akik a me...
2024-01-16 16:59:47, Hírek, Kitekintő Bővebben
BMW és Mercedes versenyzett az Árpád hídon – halálra gázoltak egy szabályosan közlekedő kerékpárost
Tisztázatlan körülmények között egy személyautó elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy másik autóval az Árpád hídon 2023. július 1-jén, nem sokkal éjfél után, ír...
2023-07-02 11:38:09, Hírek, Kitekintő Bővebben
Mérget adott be az anyjának az ápolónő a gyöngyösi kórházban
A Heves Vármegyei Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat egy 41 éves nő ellen, aki megpróbálta megölni az anyját – tud...
2023-02-18 12:34:05, Hírek, Kitekintő Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>