. Ma Magdolna napja van.
Újabb taxis demonstráció várható - temetéssel
2012-05-22 14:09:12
Újabb taxis demonstráció várható - temetéssel

Újabb taxis demonstráció várható - temetéssel

Bár az év elején megtartott taxis demonstráció csendben, békességben lezajlott, a most szerveződő megmozdulásról ez már nem biztos, hogy elmondható lesz.
 
A Budapesti Közlekedési  Központ (BKK)  Forgalombiztonsági, Parkolási és Taxi Igazgatója,  Dr. Komáromi Endre -  korábban az ORFK, a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője – előterjesztésében egy olyan szabályozást kíván  bevezetni, aminek elfogadása esetén a  budapesti taxis társadalom teljes ellehetetlenülése következhet be - nyilatkozott erről  Majercsik Tamás főszerkesztő a hallótaxi.hu  részéről.
 
Érdeklődésünkre Majercsik elmondta, felháborodva vettek arról tudomást, hogy a rendeletalkotók a taxisok véleményének  figyelembe vétele  nélkül olyan rendelet bevezetését tervezik, ami a jelenlegi helyzetben vállalhatatlan, szükségtelen, fölösleges és számos elemében betarthatatlan.
 
Miről is van szó: rendeletben szabályoznák a forgalomban résztvevő autók életkorát, a tengelytávot, a csomagtartó méretét, az euró 4-es és 1600 köbcentiméternél nem kisebb motor, valamint légkondicionáló meglétét, dohányzási tilalom bevezetését, bankkártya-elfogadó mobil terminál alkalmazását, egységes formátumú tarifatáblázat meglétét és az egységes külső megjelenés kialakítását.
 
Természetesen nem vitatva azt, hogy a rendelet bizonyos elemei vállalhatók, mégis, a tervezett változások bevezetése vállalhatatlan, annak kötelező betartása több szempontból aggályos lehet.
 
Például az, ami talán a legtöbb fuvarozót érint: a rövid határidő, a rendelet egyes elemeinek már 2013. évben történő bevezetése. Minden kultúrországban az ilyen jellegű szabályváltozásokat kifutó rendszerben vezetik be, tehát a már piacon lévő eszközökre nem vonatkoznak.
 
A másik, amire a tüntetés szervezője felhívta a figyelmet, hogy számos vállalkozás hosszútávra lízingelt (6-10 év) gépjárművel - munkaeszközzel bír, ami a rendelet bizonyos elemeinek már nem felelne meg, és ezeknek a gépjárműveknek a cseréje vállalhatatlan anyagi terhet jelentene a taxisok számára. Ebből az is következik, hogy a beruházásuk megtérülése az esetek többségében lehetetlenné válik - sokan biztosan csődbe mennek!
 
Külföldi példákat említve a szervező elmondta: ilyen részletes szabályozás a határon túl nem létezik, a tarifa és a létszám szigorú és konkrét meghatározásán túl a szabályozás általában nem terjed tovább, valamint arra is kitért, hogy a rendelet bevezetését követően nálunk például a híres fekete londoni taxi nem közlekedhetne, az a tervezett szigorítások előírásaink nem felelne meg.
 
Végezetül  Majercsik Tamás elmondta,  a taxisok tiltakozásuk kifejezésére gördülő  demonstrációt  szerveznek –  ez azt jelenti, hogy amikor  az első demonstráció elindul, már szervezik a következőt és így tovább…  mindaddig, ameddig  az önkormányzat nem ül le velük tisztességesen tárgyalni és ezt a dilettáns rémálmot vissza nem vonják, ameddig a szakma érdekét figyelembe vevő szabályozás-tervezetet le nem tesznek az asztalra. 
 
Az első taxis demonstrációra május 28-án, hétfőn kerül sor. A menet 15 órakor a Hősök teréről indul 1000-1500 taxi részvételével.
 
Hírhatár

Utoljára frissítve: 2012-05-22 14:33:14

További híreink
Megijedt a koronavírustól a nemi erőszakkal gyanúsított lajosmizsei férfi
Egy lajosmizsei férfi, aki a befolyása alatt álló 14 éves lány ellen elkövetett szexuális erőszak vádjával került előzetes letartóztatásba, azt kérelmezte, hogy a koronav...
2020-05-17 12:30:52, Hírek, Kitekintő Bővebben
Szabadon távozhatott a 17 éves lány gyilkosa
Négy év börtönbüntetésre ítélte a bíróság a 17 éves borsodnádasdi K. Csenge gyilkosát, a 22 éves B. Rolandot, írja a Blikk.
2020-03-03 16:30:07, Hírek, Kitekintő Bővebben
Valami baj van a világgal
Felfoghatatlanok a tegnapi kőbányai bestiális gyilkosság részletei. Az áldozat, Kata 23 éves, fiatal lány. Egyedül élt a Kolozsvári utcában egy társasházi lakásban. Az o...
2019-07-31 12:47:40, Hírek, Kitekintő Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tegnap váratlanul megugrott a kórházban kezelt és lélegeztetőgépen lévő koronások száma, az operatív törzs ma ...
Bővebben >>