. Ma György napja van.
Újabb taxis demonstráció várható - temetéssel
2012-05-22 14:09:12
Újabb taxis demonstráció várható - temetéssel

Újabb taxis demonstráció várható - temetéssel

Bár az év elején megtartott taxis demonstráció csendben, békességben lezajlott, a most szerveződő megmozdulásról ez már nem biztos, hogy elmondható lesz.
 
A Budapesti Közlekedési  Központ (BKK)  Forgalombiztonsági, Parkolási és Taxi Igazgatója,  Dr. Komáromi Endre -  korábban az ORFK, a Közlekedésrendészeti Főosztály vezetője – előterjesztésében egy olyan szabályozást kíván  bevezetni, aminek elfogadása esetén a  budapesti taxis társadalom teljes ellehetetlenülése következhet be - nyilatkozott erről  Majercsik Tamás főszerkesztő a hallótaxi.hu  részéről.
 
Érdeklődésünkre Majercsik elmondta, felháborodva vettek arról tudomást, hogy a rendeletalkotók a taxisok véleményének  figyelembe vétele  nélkül olyan rendelet bevezetését tervezik, ami a jelenlegi helyzetben vállalhatatlan, szükségtelen, fölösleges és számos elemében betarthatatlan.
 
Miről is van szó: rendeletben szabályoznák a forgalomban résztvevő autók életkorát, a tengelytávot, a csomagtartó méretét, az euró 4-es és 1600 köbcentiméternél nem kisebb motor, valamint légkondicionáló meglétét, dohányzási tilalom bevezetését, bankkártya-elfogadó mobil terminál alkalmazását, egységes formátumú tarifatáblázat meglétét és az egységes külső megjelenés kialakítását.
 
Természetesen nem vitatva azt, hogy a rendelet bizonyos elemei vállalhatók, mégis, a tervezett változások bevezetése vállalhatatlan, annak kötelező betartása több szempontból aggályos lehet.
 
Például az, ami talán a legtöbb fuvarozót érint: a rövid határidő, a rendelet egyes elemeinek már 2013. évben történő bevezetése. Minden kultúrországban az ilyen jellegű szabályváltozásokat kifutó rendszerben vezetik be, tehát a már piacon lévő eszközökre nem vonatkoznak.
 
A másik, amire a tüntetés szervezője felhívta a figyelmet, hogy számos vállalkozás hosszútávra lízingelt (6-10 év) gépjárművel - munkaeszközzel bír, ami a rendelet bizonyos elemeinek már nem felelne meg, és ezeknek a gépjárműveknek a cseréje vállalhatatlan anyagi terhet jelentene a taxisok számára. Ebből az is következik, hogy a beruházásuk megtérülése az esetek többségében lehetetlenné válik - sokan biztosan csődbe mennek!
 
Külföldi példákat említve a szervező elmondta: ilyen részletes szabályozás a határon túl nem létezik, a tarifa és a létszám szigorú és konkrét meghatározásán túl a szabályozás általában nem terjed tovább, valamint arra is kitért, hogy a rendelet bevezetését követően nálunk például a híres fekete londoni taxi nem közlekedhetne, az a tervezett szigorítások előírásaink nem felelne meg.
 
Végezetül  Majercsik Tamás elmondta,  a taxisok tiltakozásuk kifejezésére gördülő  demonstrációt  szerveznek –  ez azt jelenti, hogy amikor  az első demonstráció elindul, már szervezik a következőt és így tovább…  mindaddig, ameddig  az önkormányzat nem ül le velük tisztességesen tárgyalni és ezt a dilettáns rémálmot vissza nem vonják, ameddig a szakma érdekét figyelembe vevő szabályozás-tervezetet le nem tesznek az asztalra. 
 
Az első taxis demonstrációra május 28-án, hétfőn kerül sor. A menet 15 órakor a Hősök teréről indul 1000-1500 taxi részvételével.
 
Hírhatár

Utoljára frissítve: 2012-05-22 14:33:14

További híreink
Papokkal házasodnának az olasz nők - Ferenc pápához folyamodtak
Levélben fordult a katolikus egyházfőhöz huszonhat olaszországi nő azzal a kéréssel, hogy engedélyezze, hogy az általuk szeretett papok elvehessék őket feleségül.
2014-05-19 09:45:38, Hírek, Kitekintő Bővebben
Interjú az Israel Magazine-ban Dániel Péterrel
'A zsidó ügyvéd, aki szembeszállt a magyarországi antiszemitizmussal' címmel megjelent interjúban Dániel Péter részletesen beszámolt egy francia újságírónak a véleménye s...
2014-03-10 10:43:42, Hírek, Kitekintő Bővebben
Rokkant férfit vertek meg a buszon
A Kecskeméti Járási Ügyészség könnyű testi sértés bűntette miatt vádiratot nyújtott be a Kecskeméti Járásbírósághoz egy 58 éves ballószögi férfi ellen, aki a Kecskemét – ...
2013-12-19 12:47:18, Hírek, Kitekintő Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére