. Ma Ervin napja van.
Tönkremenni nem bűn!
2012-07-03 15:56:18
Tönkremenni nem bűn!

Tönkremenni nem bűn!

Nem kedvez a gazdasági helyzet a vállalkozásoknak. Drasztikus visszaesés tapasztalható a kiskereskedelem területén, de nincs jobb helyzetben a szolgáltató-szektor sem.

 

Az autókereskedők egy része már lehúzta a rolót, másik része ezt most készül megtenni, a tőkeerősek kis hányada pedig a túlélésre bazíroz. Jó ideig várni kell arra, amíg újból elérjük a 2004-2006-os szintet, amikor évente közel 200 ezer új autó kelt el.

Bár az első negyedévben nőtt az eladások száma közel 5 ezer gépjárművel, az 1/5-re visszaeső várható éves értékesítés tragikus számadatain ez az adat nem sokat kozmetikáz.

 

A fenti példa okán azt akartuk szemléltetni, hogy bizony-bizony ma egyetlen egy kis és középvállalkozás tulajdonosa sem hajthatja úgy álomra a fejét, hogy biztos lehessen abban, másnap, mire felébred, nem ment tönkre.

 

Csődbe menni nem bűn. A kivételeket nem számítva, jogilag sem büntetendő, de nem is egy felemelő érzés, ilyenkor ki-ki vérmérséklettől függően akár még pánikba is eshet.

 

Hogyan viszonyuljunk az esethez, mik az első és legfontosabb teendők, ha menthetetlenné válik a cégünk, ellehetetlenül vállalkozásunk működése?

 

Magyarországon több Adóvégrehajtási Tanácsadó Iroda is működik. Célszerű ezek közül referencia bekérését követően választani. Ezek az irodák speciális segítséget nyújtanak az adótartozással, végrehajtással bíró ügyfeleinek. Nem véletlen és fontos a speciális megnevezés – adóvégrehajtási -, hiszen a tanácsadók nagy része korábban az APEH ezen irányú szakterületén dolgozott.

 

Jelen gazdasági körülmények között ráadásul egyre több cégvezető, vállalkozási formától függően és magánszemély kerül végrehajtás alá, mert a cég vagyona nem nyújt fedezetet a tartozásokra, az ügyfelek a jogszabályok ismeretének hiányában bizony ilyenkor szorulnak a legnagyobb segítségre, mert egyedül képtelenek megoldani ügyeiket.

 

Az állami kényszerintézkedések miatt sokan elveszítik lakhatásukat, elárverezik ingóságaikat, adószámukat felfüggesztik, a cégek tevékenysége ellehetetlenül.

 

Az emberben az egyik legerősebb vágy, a biztonság iránti vágy. Aki viszont nem ismeri az eljárást, könnyen végérvényesen búcsút mondhat befektetéseinek ingó és ingatlan vagyonának, - elveszítheti egy élet munkájából összegyűjtött javait, akár az egzisztenciáját is.

 

A tanácsadók némelyike online tanácsadást is nyújt, számos cégtől internetes oldalon kérhetnek időpontot, előzetesen lehetőség van megbízási szerződést kötni, vagy akár személyes tanácsadásra időpontot egyeztetni.

 

Néhány jó tanácsot szeretnénk megosztani:

 

Mindig adódik remény, néhány jó megoldás, ötlet a válság, a csőd kezelésére! Ha lehet, nem szabad egyből világvége hangulatba esni.

Fizetési ütemezés, egyezségek megkötése ügyében van számos lehetőség arra vonatkozóan, hogy a lehető legjobb kedvezményt megkaphassuk, például az adóhatóságtól. Mivel a méltányosságot a NAV gyakorolja, a kérelmekben célszerű minden olyan lényeges körülményt előadni, ami méltányosságra okot adhat. Ehhez persze ismerni kell a jogszabályi hátteret. Ezért is fontos egy hozzáértő irodára bízni ügyünket.

 

Sok tanácsadó javasolja ilyenkor azt, hogy amennyiben fizetési kedvezményben gondolkodik, az ügyfél, a kérelem benyújtásával együtt próbáljon befizetést teljesíteni, azért, hogy az elbíráló lássa a fizetési képességet. Vegyék figyelembe, hogy csak a tartozásra első esetben benyújtott kérelem szünetelteti a végrehajtási eljárást. Minden további kérelemnél ez a lehetőség már nem használható ki, ezért nagyon fontos, hogy szakember készítse el az iratokat.

 

Adótartozás esetén a végrehajtás alá vonás is elkerülhető, ha előzetesen az adós fizetési kedvezmény iránti kérelmet nyújt be.

 

Az adótartozás csökkentésének is vannak lehetőségei, ehhez azonban felül kell vizsgálni a tartozást, meg kell ismerni az adós vállalkozási, vagy életkörülményeit és kialakítani a megfelelő stratégiát az ügy kezeléséhez.

 

Sokaknak csupán időre volna szüksége a tartozás rendezéséhez. A végrehajtási eljárásokban is vannak jogorvoslati lehetőségek, sok mindenbe lehet kapaszkodni. A jogszabályok kellő ismeretével akár több hónap is eltelhet anélkül, hogy árverésre kerülne sor.

Akár egy kiírt árverés is meghiúsul, ha a hatóság valamilyen eljárási hibát követ el.

 

- A fentiekhez kapcsolódóan megkérdeztük Szoboszlai Lajost az egyik legismertebb debreceni Adóvégrehajtási Tanácsadó Iroda munkatársát, mi volt az elmúlt időszak legérdekesebb esete, amit szívesen megoszt olvasóinkkal?

 

- Legutóbbi esetben például egy ügyfelünk házát írták ki árverésre, aki nem is tudott semmit az egészről. Az időben elkészített irat megmentette a házát!

 

- Mit javasol, mi a legfontosabb teendő, amit ügyfeleinek tanácsol például a ma egyre gyakoribb végrehajtási ügyben?

 

- Nem javasoljuk, hogy az adóvégrehajtási ügyekben kivárjanak. A végrehajtók a Hivatalban készítik el legtöbbször a foglalási jegyzőkönyveket. Az adós mit sem tud erről, csak ha már postán megkapja. A hitelre vásárolt járművünk vagy lakásunk lefoglalása miatt a bank szerződésszegésre hivatkozva felmondja a hitelszerződést! A járművet csak abban az esetben foglalhatják le, ha a forgalmi engedélyben az adós szerepel tulajdonosként.

 

Reméljük ezzel a rövid tájékoztatóval számos információt sikerült önökkel megosztanunk, javasolva fogadják meg a tanácsadók javaslatait, és ne késlekedjenek szakemberhez fordulni cégük-vállalkozásuk problémájával.

 

 

Hírhatár 



Utoljára frissítve: 2012-07-03 17:00:47

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>