. Ma Kornél napja van.
Több gyereket is elvettek már a brutális házaspártól - ki a felelős a szigetszentmiklósi kicsik kálváriájáért?
2013-11-26 19:33:48
Több gyereket is elvettek már a brutális házaspártól - ki a felelős a szigetszentmiklósi kicsik kálváriájáért?

Több gyereket is elvettek már a brutális házaspártól - ki a felelős a szigetszentmiklósi kicsik kálváriájáért?

Óvoda és védőnői szolgálat közvetlen közelében áll a romos sorház Szigetszentmiklóson, a lakihegyi Szilvás utca és egy sikátor sarkán. Itt élt a család, ahol bántalmazták, megerőszakolták és megalázták, a három gyermeket, akiket végül brutalitás és abúzus miatt kiemelte a gyermekvédelmi szolgálat egy évvel ezelőtt. K. Rudolf, az apa testvére az Indexnek elmondta, hogy a bántalmazásban érintett három gyerek mellett a letartóztatott házaspárnak két vagy három Down-kóros 12 éven aluli kisgyereke is van, akiket még a letartóztatásuk előtt jóval elvettek tőlük a hatóságok, és egy szigetszentmiklósi hivatásos nevelőszülőhöz helyezték őket.
 
A házaspár szomszédjai azt mondják, nehezen tudják elképzelni, hogy a Blikkben leírt borzalmak megtörténhettek, példaként azt mondták, hogy nincsenek patkányok Lakihegyen, ezért a szülők valószínűleg nem is tudták volna patkányokkal etetni a gyerekeket. A szomszédok szerint a gyerekek nagyon el voltak hanyagolva, piszkosak voltak, de tudomásuk szerint a házuk melleti óvodába és a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskolába jártak (ezt az iskola nem erősítette meg).
 
A környékbeliek nyilatkoztak a Velvetnek, szerintük a családfő józan életet élt, dolgozott, fizetését hazaadta. Sokszor hallottak veszekedést, az okot abban látják, hogy a férfi felesége trehány volt, sose mosott, nem is mosogatott. Kaptak ruhát adományként az önkormányzattól, ismerősöktől, de mindent eltüzeltek. A feleségnek gyakorlatilag sosem volt munkaviszonya. Nyolcadik gyermekével volt terhes, amikor a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.
 
Egy szintén környékbeli lány elmondta, úgy tudja, a védőnő javasolta Andreának, hogy köttesse el magát, de a házaspár ellenezte a beavatkozást, az egyik terhesség alkalmával a nő direkt csak a várandósság ötödik hónapjában ment el először a védőnőhöz. A hét gyermekből négy nem maradhatott náluk – egyesek szerint két gyerek meg is halt a születése után nem sokkal, két gyereket évekkel ezelőtt kiemeltek a családból, és nevelőszülőkhöz kerültek.
 
A gyerekekről vegyes a környékbeliek véleménye: a szembeszomszéd szerint agresszívek voltak, mások azt állították, "nem voltak százasok", míg egy barátnő szerint "értelmesek voltak a gyerekek, bármit kérdeztem tőlük, válaszoltak."
 
"Az iskola nem biztos, hogy feladatának érzi azt, hogy a gyerek magatartásformája mögött családi okokat firtasson, vagy kortárscsoporti hatásokat keressen, azt már végezze el valaki más" – mondta a Velvetnek L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Szerinte a rendszernek össze kellene érnie, és le kellene fednie a problémás családokat, az "ez már nem az én dolgom, ez már az ő dolga" hozzáállás miatt rések maradnak. Ezekben a résekben tűnnek el családok és gyerekek, ezekben a résekben történhetnek meg gyermekbántalmazások. "Nehéz a felelősséget megállapítani, hogy kinek kellett volna jelenteni, ki a felelős, mindenki a másikra mutat. Az elköteleződés a gyerek iránt valahogy háttérbe szorul sok esetben”, és hozzátette, a gyermekek környezetében élő közösségnek is észre kellett vennie, hogy valami nincs rendben.
 
A szakember elmondta, hogy a protokoll szerint, ha valamelyik gyerekkel gondot észlel az iskola, akkor kötelessége jelezni a családsegítőnek, a családsegítő ennek utánajár, és ha olyan eset van, ami a gyereket veszélyezteti, azt jelzi a gyámhivatalnak. A gyámhivatalban határozatot hoznak, a gyermeket védelembe veszik, és akkor elég szoros ellenőrzés alatt tartják a családot. A vége ennek a gyermek kiemelése is lehet a családból.
 
Csics Péter, a gyerekek apjának kirendelt védője annyit mondott el, hogy november közepén kapta meg az ügyet, azóta áttekintette a vallomásokat és az általa ismert dokumentumok szerint mióta a gyerekek az eszüket tudják, azóta tartott a bántalmazás, és idén januárban történt az utolsó kínzás. Azt is elmondta, hogy védence tagadja a vádakat.
 
Mindenkiben felmerült a kérdés, hogy hogyan történhetett, hogy éveken át senki nem vette észre a bántalmazott gyerekeket. A Velvet megkeresésére a szigetszentmiklósi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője, Kerekes László azt nyilatkozta, náluk nincs ilyen ügy folyamatban, nem tud erről nyilatkozni.
 
Az ügyészség az Index-szel tudatta, hogy a vádiratban nevelése alatt álló 12. életévét be nem töltött sértett sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények tényállás szerepel. Ez utóbbi például a kiskorú veszélyeztetését takarja. A Btk. szerint az előbbi 15, az utóbbi 5 évig terjedő fegyházbüntetéssel büntethető.
 
Fotó: velvet.hu
További híreink
Az ájult úszónőt kimentő edzőnő keményen bírálta a vizes vb vízimentőit – Merkely szerint más sportágban kellene próbálkozni
„Valószínűleg neki nem ez a sport való” – mondta Merkely Béla – képünkön -, a FINA világbajnokság egészségügyi szolgálatának vezetője, a SOTE rektora arról az amerikai sz...
2022-06-24 21:14:01, Hírek, Fókuszban Bővebben
A sztrájkbizottság normakontrollt kér az új államfőtől a pedagógusok sztrájkját korlátozó törvény miatt
A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete úgy érzi, itt a lehetőség, hogy Novák Katalin bizonyítsa a beiktatásakor is megfogalmazott válla...
2022-05-26 19:57:28, Hírek, Fókuszban Bővebben
Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?
Világszerte egyre több országból jelentenek majomhimlő megbetegedéseket, a vírus már Európában is jelen van, kilenc uniós országban, Nagy-Britanniában és Svájcban is regi...
2022-05-24 15:12:00, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baksa Roland, a „régi” Index, a HVG, a „régi” Origo, a bezárt Népszabadság és az elmúlt több mint öt évben a 2...
Bővebben >>