. Ma Ervin napja van.
Több gyereket is elvettek már a brutális házaspártól - ki a felelős a szigetszentmiklósi kicsik kálváriájáért?
2013-11-26 19:33:48
Több gyereket is elvettek már a brutális házaspártól - ki a felelős a szigetszentmiklósi kicsik kálváriájáért?

Több gyereket is elvettek már a brutális házaspártól - ki a felelős a szigetszentmiklósi kicsik kálváriájáért?

Óvoda és védőnői szolgálat közvetlen közelében áll a romos sorház Szigetszentmiklóson, a lakihegyi Szilvás utca és egy sikátor sarkán. Itt élt a család, ahol bántalmazták, megerőszakolták és megalázták, a három gyermeket, akiket végül brutalitás és abúzus miatt kiemelte a gyermekvédelmi szolgálat egy évvel ezelőtt. K. Rudolf, az apa testvére az Indexnek elmondta, hogy a bántalmazásban érintett három gyerek mellett a letartóztatott házaspárnak két vagy három Down-kóros 12 éven aluli kisgyereke is van, akiket még a letartóztatásuk előtt jóval elvettek tőlük a hatóságok, és egy szigetszentmiklósi hivatásos nevelőszülőhöz helyezték őket.
 
A házaspár szomszédjai azt mondják, nehezen tudják elképzelni, hogy a Blikkben leírt borzalmak megtörténhettek, példaként azt mondták, hogy nincsenek patkányok Lakihegyen, ezért a szülők valószínűleg nem is tudták volna patkányokkal etetni a gyerekeket. A szomszédok szerint a gyerekek nagyon el voltak hanyagolva, piszkosak voltak, de tudomásuk szerint a házuk melleti óvodába és a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskolába jártak (ezt az iskola nem erősítette meg).
 
A környékbeliek nyilatkoztak a Velvetnek, szerintük a családfő józan életet élt, dolgozott, fizetését hazaadta. Sokszor hallottak veszekedést, az okot abban látják, hogy a férfi felesége trehány volt, sose mosott, nem is mosogatott. Kaptak ruhát adományként az önkormányzattól, ismerősöktől, de mindent eltüzeltek. A feleségnek gyakorlatilag sosem volt munkaviszonya. Nyolcadik gyermekével volt terhes, amikor a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte.
 
Egy szintén környékbeli lány elmondta, úgy tudja, a védőnő javasolta Andreának, hogy köttesse el magát, de a házaspár ellenezte a beavatkozást, az egyik terhesség alkalmával a nő direkt csak a várandósság ötödik hónapjában ment el először a védőnőhöz. A hét gyermekből négy nem maradhatott náluk – egyesek szerint két gyerek meg is halt a születése után nem sokkal, két gyereket évekkel ezelőtt kiemeltek a családból, és nevelőszülőkhöz kerültek.
 
A gyerekekről vegyes a környékbeliek véleménye: a szembeszomszéd szerint agresszívek voltak, mások azt állították, "nem voltak százasok", míg egy barátnő szerint "értelmesek voltak a gyerekek, bármit kérdeztem tőlük, válaszoltak."
 
"Az iskola nem biztos, hogy feladatának érzi azt, hogy a gyerek magatartásformája mögött családi okokat firtasson, vagy kortárscsoporti hatásokat keressen, azt már végezze el valaki más" – mondta a Velvetnek L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Szerinte a rendszernek össze kellene érnie, és le kellene fednie a problémás családokat, az "ez már nem az én dolgom, ez már az ő dolga" hozzáállás miatt rések maradnak. Ezekben a résekben tűnnek el családok és gyerekek, ezekben a résekben történhetnek meg gyermekbántalmazások. "Nehéz a felelősséget megállapítani, hogy kinek kellett volna jelenteni, ki a felelős, mindenki a másikra mutat. Az elköteleződés a gyerek iránt valahogy háttérbe szorul sok esetben”, és hozzátette, a gyermekek környezetében élő közösségnek is észre kellett vennie, hogy valami nincs rendben.
 
A szakember elmondta, hogy a protokoll szerint, ha valamelyik gyerekkel gondot észlel az iskola, akkor kötelessége jelezni a családsegítőnek, a családsegítő ennek utánajár, és ha olyan eset van, ami a gyereket veszélyezteti, azt jelzi a gyámhivatalnak. A gyámhivatalban határozatot hoznak, a gyermeket védelembe veszik, és akkor elég szoros ellenőrzés alatt tartják a családot. A vége ennek a gyermek kiemelése is lehet a családból.
 
Csics Péter, a gyerekek apjának kirendelt védője annyit mondott el, hogy november közepén kapta meg az ügyet, azóta áttekintette a vallomásokat és az általa ismert dokumentumok szerint mióta a gyerekek az eszüket tudják, azóta tartott a bántalmazás, és idén januárban történt az utolsó kínzás. Azt is elmondta, hogy védence tagadja a vádakat.
 
Mindenkiben felmerült a kérdés, hogy hogyan történhetett, hogy éveken át senki nem vette észre a bántalmazott gyerekeket. A Velvet megkeresésére a szigetszentmiklósi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője, Kerekes László azt nyilatkozta, náluk nincs ilyen ügy folyamatban, nem tud erről nyilatkozni.
 
Az ügyészség az Index-szel tudatta, hogy a vádiratban nevelése alatt álló 12. életévét be nem töltött sértett sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmények tényállás szerepel. Ez utóbbi például a kiskorú veszélyeztetését takarja. A Btk. szerint az előbbi 15, az utóbbi 5 évig terjedő fegyházbüntetéssel büntethető.
 
Fotó: velvet.hu
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>