. Ma József napja van.
Száz éves a Vaskapu turistaház
2014-04-28 11:08:56
Száz éves a Vaskapu turistaház

Száz éves a Vaskapu turistaház

A tulajdonos Pilisi Parkerdő Zrt. és az eredeti építő egyesület jogutódja, a Magyar Turista Egyesület Esztergomi Osztálya április 26-án ünnepélyes megemlékezést tartott abból az alkalomból, hogy 100 éves az Esztergom feletti vaskapun a turistaház. 
 
A helyi építészeti örökségi védelem alatt álló épület közadakozásból 1914 áprilisa és júniusa között épült – társadalmi munkával. A tájba jól illeszkedő épület felső szintje eredetileg kilátótorony célját szolgálta, és csak később alakították át szálláshelyé. Esztergom városa anyagilag is segítette a turistaház megvalósítását. Kevesen tudják, de további két menedékház létesítését is segítette a város - 1930-31-ben a Gerecsében lévő Mogyorósbányán egy vendéglőhöz kapcsolódóan, majd 1933-ban a pilisi Fekete-hegyen. Előbbi már régen megszűnt, utóbbi éppen most áll felújítás alatt. 
 
A Vaskapu turistaházat az 1940-es évek végétől Király Albertről, a Természetbarátok Turista Egyesületének alapító tagjáról nevezték el, de emléktábláját a rendszerváltás után, eszmevilági okokból a MTE Esztergomi osztálya önkényesen levette.
Ma a Vaskapu turistaházban étterem, szálláshely, pihenőszoba áll a turisták rendelkezésére, nagy külső - rendszerint virágokkal díszített - teraszáról gyönyörű kilátás nyílik Esztergomra és a környékre. Árai a kevésbé tehetőseknek is elfogadhatóak.
 
Kertész Z István
Főkép: Pilisi Parkerdő Zrt.

Utoljára frissítve: 2014-04-28 14:31:31

További híreink
Állatok álma - jótékonysági bál
Állatok álma néven szerveznek jótékonysági rendezvényt április 26-án Monoron. A szervezők a rendezvényen befolyt teljes összeggel az ország egyetlen lómentő szervezetét, ...
2014-03-24 15:28:22, Hírek, Megosztom Bővebben
'Szállj be te is' Cegléden a Közgázban
A „Szállj be te is” program lényege, hogy az értelmi fogyatékkal élők sporttal elért sikerein keresztül bepillantást nyerjünk a fogyatékkal élők életébe, problémáiba.
2014-03-20 13:58:13, Hírek, Megosztom Bővebben
Hétköznapi dolgok a mikroszkóp alatt
Hat tárgy, amit még talán sosem látott ilyen közelről. Látványos fotók következnek! Kitalálja, melyik micsoda?
2014-02-26 13:12:10, Hírek, Megosztom Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
Bővebben >>