. Ma Ervin napja van.
Otthonszülés közben meghalt a baba, az anyuka kórházba került
2014-11-20 09:33:10
Otthonszülés közben meghalt a baba, az anyuka kórházba került

Otthonszülés közben meghalt a baba, az anyuka kórházba került

A Monori Járási Ügyészség súlyos egészségromlást okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy otthonszülésnél segédkező bábával szemben.
 
Az ügy vádlottja szülésznőként, bábaként dolgozott egy születésházban. 2012 őszén felkereste őt egy Pest megyei, mendei nő, az ügy sértettje, aki harmadik gyermekét várta. Az asszony első gyermekét császármetszéssel hozta világra. Második terhessége során egy dúlával – laikus segítő asszonnyal - otthon vajúdott, de végül még idejében kórházba ment, ahol a szülés problémamentesen lezajlott. Harmadik, veszélyeztetett terhessége során az őt kezelő szülész-nőgyógyász szakorvos arra hívta fel a nő figyelmét, hogy a legenyhébb fájások jelentkezése esetén is azonnal menjen kórházba, mert ez esetben a szülés teljes folyamata kórházi körülményeket igényel.
 
Az asszony ennek ellenére arra kérte a bábát, hogy amikor tolófájásai jelentkeznek, menjen el hozzá a mendei otthonába, segítsen neki a vajúdás során, majd segítsen eldönteni azt is, hogy pontosan mikor induljanak el a kórházba. Korábbi terhességeiről is beszámolt a vádlottnak, aki mindezek tudatában elvállalta a nő kérését.
 
2013 januárjában, a szülés napján a fájások erősödésekor az asszony a bábában bízva nem orvost vagy mentőt hívott segítségül, hanem a vádlottat hívta fel telefonon, aki azonnal elindult hozzá. Amikor a szülésznő megérkezett a sértett házához, a szülés már megindult, ám a vádlott úgy döntött, hogy nem a mentőt értesíti, hanem meleg vizet és takarót kért. A sértett rövid időn belül megszülte a magzatot, aki azonban akkor már nem mutatott életjelet. A vádlott megkezdte az újraélesztést, és most már arra kérte az asszony férjét, hogy értesítse a mentőket.
 
A rövid időn belül kiérkező mentők és egy koraszülötteket gyógyító alapítvány szakemberei megkísérelték a halott magzat újraélesztését, de nem jártak sikerrel.
 
A szülő nőt a Budapesti Szent István Kórházba szállították és azonnal megműtötték, mert a szülés következményeként életveszélyes állapotba került. Az ő életét végül sikerült megmenteni.
 
A vádlott ahelyett, hogy a kiérkező orvosoknak, mentősöknek beszámolt volna az előzményekről, elrejtőzött a ház egyik szobájában.
 
Forrás: Pest Megyei Főügyészség
 
További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>