. Ma Ervin napja van.
Ott szépek a virágok, ahol nyílnak!
2015-04-17 11:38:41
Ott szépek a virágok, ahol nyílnak!

Ott szépek a virágok, ahol nyílnak!

Áprilisban már temérdek virág nyílik, a természetet járva sokan gyönyörködhetnek bennük. Azonban nem árt figyelembe venni, hogy a virágok ott a legszebbek, ahol előbújtak, lehetőleg ne szakítsuk le őket! 
 
A ritkább virágok különböző fokú védelmet élveznek, például a Tavaszi hérics (Adonis vernális) vagy az Apró (törpe) nőszirom (Iris pumila) egy-egy szálának kitépése akár 5 ezer forintos bírsággal is járhat. 
 
Több, más mellett ezen két gyönyörű virágnak a példányait fényképeztük most le. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Pest megye és térségében a Tavaszi héricset a Dél-börzsönyi körzetben, a Gerecse keleti lejtőin és a Visegrádi-hegységben látták. Az Apró (törpe) nőszirmot a Budai-, a Pilis- és a Visegrádi-hegységben és szintén a Gerecse keleti lejtőjén észlelték. Ezek a helymegjelölések nem jelentik azt, hogy a környéken máshol nem fordulhatnak elő. 
 
Általános elvárás lenne, hogy a védett virágokat ne az esetleges pénzbüntetéstől való félelem miatt ne gyűjtsük, hanem azért, mert ezek is a növekedési helyükön a legpompázatosabbak, és élőhelyeik hosszú távú megóvása is így biztosítható leginkább. 
 
Általánosságban nem is várható el, hogy mindenki ismerje a védett és nem védett virágokat, ezért azt javasolhatjuk, hogy minden virágban gyönyörködjünk, akár fotózzuk is le őket és hagyjuk meg a születése helyén. A biológiai sokszínűség fenntarthatóságot is azzal segítjük leginkább, hogy a természet rendjébe minél kevésbé avatkozunk be, ilyen a virágszedés is! (A gombagyűjtés kívánatos szabályai ettől eltérnek.)
 
Az a tapasztalat, hogy igen ritkán érik tetten a virágok leszakítóit, a legtöbbször egy jól sikerült kirándulás után egy vadvirágokból álló csokrot szedve „buknak le” a mit sem sejtő természetjárók. A legtöbbször nem is kivitelezhető a bírságolás, arra lehetne inkább törekedni, hogy minél többen értsék meg a természet védelmének fontosságát. 
 
Fotók: Rácz Anett
Kertész Z István

Utoljára frissítve: 2015-04-17 11:42:49

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>