. Ma Ervin napja van.
OTP vs. állam - ezekben a percekben születhet ítélet
2014-09-12 15:39:22
OTP vs. állam - ezekben a percekben születhet ítélet

OTP vs. állam - ezekben a percekben születhet ítélet

Ma végre terítékre került az OTP Bank Nyrt. és az OTP Jelzálogbank Nyrt. keresete, amelyeket összevontan tárgyalt a Fővárosi Törvényszék. Jelenleg az ítéletet várják kéztördelve a jelenlévők, akik reggel fél 10 óta vesznek részt az eseményen.
 
 
 

FRISSÍTÉS


Dr. Csesznok Judit Anna bírónő bírónő "nekiment a törvényhozásnak" - olyan döntés született, ami még soha:

 

A bírónő első határozatában elutasította az állam ügyvédeinek azon beadványát, melyben azt kérték, hogy utasítsa el a bank beadványát. Másodszor pedig úgy döntött, hogy nem hoz ítéletet.

 

Miután Dr. Csesznok Judit Anna, valamint a testület tagjai, Dr. Kádárkuti Enikő és Dr. Gráner Zsófia elutasították az államot képviselők beadványát, nem foglalkoztak tovább a bank dolgával - a bírónő alkotmánybírósághoz utalta az ügyet, mivel rengeteg alkotmányt sértő dolgot talált a törvényhatározatban, ami alapján a bank a bírósághoz fordult.

 

A bírónő alkotmányos aggályai miatt kivételes esetben - gyorsított eljárást kérve az alkotmánybíróságtól - bírói jogon ő fordult az Alkotmánybírósághoz - jelentette be, miután több mint egy órán át sorolta a törvény sarkallatos pontjait.

 

Az Alkotmánybíróság döntéséig a tárgyalást felfüggesztette.

 

 
Az OTP csoport cégei a Fővárosi Törvényszékre benyújtott kereseteikben többek között azt kérik, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz és az Európai Unió Bíróságához a Kúria jogegységi döntését jogszabályba foglaló devizahiteles törvény miatt. Ezt Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója közölte 2014. szeptember 8-án.
 
A Fővárosi Törvényszék augusztus végén különböző formai okokból elutasította az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Ingatlanlízing kereseteit. Csányi elmondta, az OTP Bank a perrel érintett teljes szerződésállományáról, körülbelül 120-130 ezer szerződésről próbálja majd bebizonyítani, hogy az abban foglalt feltételek tisztességesek voltak. Szerinte az OTP a mindenkori jogszabályoknak megfelelően járt el, és ha e szerint vizsgálják a bank és az ügyfelek között kötött szerződéseket, akkor „nem találhatnak kifogást”.
 
Véleménye szerint a Kúria döntése olyan feltételeket támasztott utólag ezekkel a szerződésekkel szemben, amelyek korábban nem voltak ismertek, ennek következtében pedig nem is voltak betarthatóak.
 
A törvényi határidőig, augusztus 25-ig összesen 79 keresetlevél érkezett a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiumába. Ezek közül 42 keresetlevelet utasítottak el idézés kibocsátása nélkül. Az alaki, formai, illetve egyéb okok miatt elutasított keresetlevelek közül a törvényes határidőben 23 pénzügyi intézmény nyújtotta be újra a keresetlevelét.
 
Eddig a bíróság 24 ítéletet hozott, ebből 21 felperesi keresetet utasított el teljesen, 3 esetben adtak részben helyt a keresetnek, egy ügyben a pénzintézet visszalépett és egyet felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.
 
Forrás: hvg.hu, mno.hu
Kép: 444.hu

Utoljára frissítve: 2014-09-12 18:49:53

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>