. Ma Ervin napja van.
Összegezték az erdészek a tavaly decemberi jégkárt
2015-02-17 14:35:40
Összegezték az erdészek a tavaly decemberi jégkárt

Összegezték az erdészek a tavaly decemberi jégkárt

Egy média-nyilvános eseményen összegezték a tavaly december elején keletkező jégkárt és valószínűsíthető következményeit. Zambó Péter, a Magyar Erdészeti Egyesület elnöke elmondta a megjelenteknek, hogy országos szinten összességében 50 ezer hektárnyi erdőt érintett ez a természeti katasztrófa.
 
Általában a 350–400 méter tengerszint feletti helyeken okozott gondot a fákra rakodó, több tonna jég. Sajnálatos módon a turisztikailag értékesebb, látogatottabb helyek jórészén tapasztalható az erdők sérülése, a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Mátra, a Bükk, a Zempléni-hegység, a Vértes és a Gerecse, sőt még a Budai-hegység is ezek közé tartozik. 
 
Mivel a jégkárral érintett területek szinte teljes terjedelmükben állami tulajdonban vannak, ezért az állami erdészetek végzik el a kármentést és a helyreállítást, illetve pótlást is. Vannak helyszínek, ahol teljesen új erdőket kell telepíteni. Ehhez azonban a turisták és a kirándulók segítségét is kérik majd, természetesen az olyan feladatokhoz, amelyeket különösebb szakértelem nélkül el lehet végezni az erdészetek útmutatása alapján. Az eddig még kevésbé vagy egyáltalán nem járható turistautak felszabadításában, a pihenőhelyek megtisztításában lehet majd önkéntesen részt venni. 
 
A kárfelszámolás legnagyobb részét ez évben elvégzik az erdészetek, de marad még teendő 2016-ra is. A jégtöréssel keletkezett kár anyagi értéke most még csak becsülhető, de az már látszik, hogy több száz millió forintról beszélhetünk. A számla végösszege még jelentősen nőhet, mert egyes helyeken erdőpótlást, máshol esetleg csak megújító kezelést kell végrehajtani, az azonban már világosan látszik, hogy 30-40 év erdészeti munkájának egy jelentős része veszett kárba a december eleji jégtöréssel – mondta Zambó Péter.
 
 
Győri Tamás József, a Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója bejelentette: szervezete nagy örömmel csatlakozik az önkéntes munkához. Azt is reméli, hogy a 10 ezres tagságukon kívül a több százezer rendszeresen túrázó, erdőjáró ember egy része is csatlakozik majd ehhez.
 
 
Az MTVA vezérigazgatója, Szabó László Zsolt felhívta a figyelmet a március elsejei tematikus napra, amikor a közrádió- és televízió az adásidő nagy részében, többszöri bejelentkezéssel az erdőkről sugároz majd műsort. Több mint száz munkatárs dolgozik a témán és az ország különböző helyszínein lévő stábok várják majd ezen a napon az adásba kapcsolásukat.
 
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt
Kertész Z István
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Karsai Dániel akként döntött, hogy 2024. március 31. napjával befejezi az ügyvédi tevékenységét és egyúttal ki...
Bővebben >>