. Ma Zita napja van.
Miért állt ki a Levegő Munkacsoport Horváth András mellett?
2013-12-02 09:03:41
Miért állt ki a Levegő Munkacsoport Horváth András mellett?

Miért állt ki a Levegő Munkacsoport Horváth András mellett?

A megalakulásának negyedszázados fennállását ünneplő Levegő Munkacsoport másik két civil szervezettel együtt miért állt ki a NAV volt munkatársa, Horváth András mellett? Mi ösztökélte ezt a közismert zöld szervezetet egy ilyen horderejű kérdésben az eltökéltségre? Most, hogy a média nagyobbik része és a kérdésben hátrányosan érintett személyek, akár hivatalvezetők, akár politikusok visszavágnak, hogyan látják a helyzetet, számítottak-e erre? Erről kérdeztük Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoport elnökét.
 
– A Levegő Munkacsoport megalakulása óta nagy jelentőséget tulajdonított a gazdasági témák vizsgálatának, ugyanis – némi leegyszerűsítéssel – mindig az valósul meg, amire pénz van – kezdte válaszában Lukács András, majd folytatva az okfejtést a következőkre tért ki: – Tehát nem mindegy, hogy környezetszennyezést növelő vagy a környezetet kímélő tevékenységekre fordítják a forrásokat. Másrészt azt is tapasztaltuk, hogy a súlyos környezetszennyezési esetek mögött nagyon gyakran rejtőznek korrupciógyanús ügyek, illetve adócsalás. Meggyőződésünk, hogy csak akkor lehet érdemi eredményeket elérni az emberi egészség és a környezet megóvásában, ha ezeket a visszásságokat sikerül leküzdeni.
 
Amikor tudomásomra jutott Horváth András, akkor még a Nemzeti- Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársának megállapítása, tudtam: nem tehetek úgy, mintha mi sem történt volna, hiszen ezzel Magyarország jövőjének aláásását segíteném elő. Munkatársaimmal igen alaposan áttanulmányoztuk az elénk tárt dokumentumokat, számos emberrel beszéltünk itthon és külföldön, mielőtt nevünket és szakmai támogatásunkat adtuk volna hozzá. Számítottunk arra, hogy egy ekkora csalás nem folyhatott volna hosszú évekig, ráadásul különböző politikai irányultságú kormányokon átívelő időszakon át, ha nem kap folyamatosan hátszelet, nemcsak az APEH, majd a NAV vezetőitől, hanem a mindenkori kormányzat főbb szereplőitől is. 
Komoly félelmünk volt, hogy a bejelentésünk elsikkad, hiszen tudható, hogy Magyarországon a média túlnyomó része azoknak a pártoknak a befolyása alatt áll, amelyek ellenérdekeltek ebben az ügyben az igazság kiderítésében. Így kellemes meglepetés számunkra, hogy még a kormánypárti médiában megjelentek is sok esetben az általunk elmondottakat támasztják alá. Így például a Magyar Nemzet november 20-i száma közölte a téma egyik elismert szakemberének hosszú cikkét, amelyben leírja: sokan tudják, hogy a kiskereskedelmi láncok közül melyek a nagy áfa-csalók, és ezt a NAV-val is közölték. Egymás után derül ki, hogy mennyi vezető és politikus tudott az ügyről még se tettek semmit. 
 
Ha belegondolunk, a társadalomnak, a közjónak mi minden telt volna ki az elcsalt – és nagyrészt az országból kivitt, illetve luxusberuházásokra fordított –  összegből, és ha egy egyszerű átlagpolgár ezt is számításba veszi, nem teheti meg azt, hogy egy sportmérkőzéshez hasonlóan csak nézze, hogyan áll a meccs. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy kisvállalkozások tízezreit büntette már meg valamilyen – sok esetben szinte jelentéktelen – ok miatt a NAV és jogelődje, az APEH. Ezek az emberek és családtagjaik is joggal vannak felháborodva, hogy a tíz- és százmilliárdokat elcsaló cégek büntetlenül űzik tovább törvényellenes ténykedésüket. Szintén óriási lehet a felháborodás mindenkiben, aki látta, miként vonnak el jelentős – de az áfa-csalás összegéhez szinte elenyésző – forrásokat az egyébként is alulfinanszírozott oktatásból, egészségügyből és más területekről. Nem mellékes az sem, hogy tisztességes vállalkozók sora ment tönkre az áfa-csalók miatt.
Mindenesetre független vizsgálat kellene, ami a mai Magyarországon igen nehéz. Talán civil szervezeteket is be kellene vonni, amikor az ügyészség megvizsgálja a dokumentumokat. Én csak azt tudom mondani, hogy a bizonyítékok egyértelműek, és ma sem tennénk másként, mint eddig – mondta Lukács András. 
 
Vajon meddig ér a botrány, és kit fog végül a mélybe rántani? Ismerve az ügyészségek néha indokolatlanul elhúzódó munkáját, lesz-e elég késztetésük valóban leásni a történet aljáig? Vagy talán az állampolgárok kényszeríthetik ezt ki?
 
Kertész Z István
Fotók: Levegő Munkacsoport
További híreink
Száz éves a Vaskapu turistaház
Ma a Vaskapu turistaházban étterem, szálláshely, pihenőszoba áll a turisták rendelkezésére, nagy külső - rendszerint virágokkal díszített - teraszáról gyönyörű kilátás ny...
2014-04-28 11:08:56, Hírek, Megosztom Bővebben
Állatok álma - jótékonysági bál
Állatok álma néven szerveznek jótékonysági rendezvényt április 26-án Monoron. A szervezők a rendezvényen befolyt teljes összeggel az ország egyetlen lómentő szervezetét, ...
2014-03-24 15:28:22, Hírek, Megosztom Bővebben
'Szállj be te is' Cegléden a Közgázban
A „Szállj be te is” program lényege, hogy az értelmi fogyatékkal élők sporttal elért sikerein keresztül bepillantást nyerjünk a fogyatékkal élők életébe, problémáiba.
2014-03-20 13:58:13, Hírek, Megosztom Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>