. Ma Zita napja van.
Mi történne ha kilépnénk az EU-ból? Pitti Zoltánt kérdeztük
2012-01-18 11:54:43
Mi történne ha kilépnénk az EU-ból? Pitti Zoltánt kérdeztük

Mi történne ha kilépnénk az EU-ból? Pitti Zoltánt kérdeztük

A jobboldali érzelmű emberek naponta hangoztatják, ha kell utcai zászlóégetéssel is azt, hogy Magyarországnak ki kell lépnie az Európai Unióból. Legutóbb 2012 január 14-én vonultak az utcára a kilépést is sürgető tüntetők egy csoportja.


A kilépés gazdasági és egyéb hatásaira voltunk kíváncsiak, amely hazánkat és a globális környezetünket érintené, ezért a HÍRHATÁR Pitti Zoltánhoz fordult, aki a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos kutatója.


Hírhatár:


 -arra szeretnénk megkérni Önt, legyen kedves összefoglalni mi történne akkor, ha teljesülne a kilépni szándékozók elképzelése.

 

Pitti Zoltán:


- Már a gondolattal való játszadozás is felelőtlen és bármennyire is legyen nemzeti színbe öltöztetve Magyarország érdekeit veszélyezteti, s ennek „zászlóégető” megnyilvánulásai rontják országunk – egyébként is romokban levő - nemzetközi megítélését.


A javaslatot megfogalmazók – tudatlanul, vagy nagyon is tudatosan – veszélyes játékot űznek, megfeledkeznek arról, hogy több évtizedes álmodozás után szabad akaratunkból kezdeményeztük a közösséghez való csatlakozást, népszavazással döntöttünk az európai értékrend felvállalásáról, s tettük ezt abban a tudatban, hogy a szomszéd országokban élő magyarság érdekeit is csak egy „határtalan” Európával tudjuk jól szolgálni.


Egy esetleges kilépés azt jelentené, hogy lemondanánk a magyarság érdekeinek az európai döntéshozó fórumokon történő képviseletéről, de már a szándék félrevezető felvetése is azt veszélyezteti, hogy szövetségesek hiányában és a belső megosztottság következtében a perifériára kerülhetünk. Egy pillanatra sem feledhetjük, hogy a közösségből való kilépés annak a „védőhálónak” a feladását is jelentené, amit a mai érdekellentétekkel tarkított világban a NATO-hoz, vagy az Európai Unióhoz való tartozásunk jelent, s ami megakadályozza azt, hogy országunk szabad prédává váljon.


A közösséghez való tartozás azonban az áru-, a szolgáltatás-, a tőke- és a munkaerő szabad áramlása, vagyis a gazdasági együttműködés szempontjából is mérlegelendő. Ez ideig Magyarország százmilliárdokban mérhető támogatást kapott az európai közösség tagállamaitól (csatlakozás előtti felkészülés, agrártámogatás, pályázati úton elnyerhető fejlesztési támogatások, közösségi programok finanszírozása), s mindemellett a közösségi tagság jó garanciális hátteret biztosított a külföldi befektetők számára. Ez utóbbi részben pótlólagos fejlesztési forrást jelentett (a hazai felhalmozási hányad több mint felét kitevő mértékben), részben új termelési profilok meghonosodását eredményezte (lásd.: járműipar, elektronika, informatika), s mindennek eredménye, hogy napjainkban a külföldi érdekeltségű vállalkozások adják a hazai export majd háromnegyedét, s az ehhez szükséges értékesítési piacot a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező anyavállalatok biztosítják.


Aligha lebecsülendő mutatók, s ezek elvesztését a kizárólagos hazai tulajdonú kkv szektor vállalkozásai – termelési kapacitás, valamint finanszírozási héttér hiányában – évtizedek múlva sem lennének képesek helyettesíteni. Jó lenne, ha nem feledkeznénk meg a kilencvenes évtizedben zajló, s a hazai mezőgazdasági nagyüzemeket támadó „nemzeti” fellángolásról, illetve arról, hogy az hazai agrárium - az erőforrások egyesítése helyett – még ma is a szétforgácsolódás időszakát éli, s a méretgazdaságossági szempontok figyelmen kívül hagyása miatt exportteljesítménye is a lehetőségei alatt mozog.


Jó lenne, ha a közhangulatot nem a pillanatnyi érzelem, nem a rövid távú politikai érdek, hanem a távlatokban történő gondolkodás vezérelné. A távlatokban történő gondolkodás pedig azt jelenti, hogy globális világunkban egy nagyobb közösséghez való tartozás – jelen esetben az EU tagság – nem áldozat, hanem olyan nemzeti érdek, amelynek nincs alternatívája.


Pitti Zoltán

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>