. Ma Ervin napja van.
Megújult a Spartacus ösvény, de maradtak veszélyes szakaszok
2015-10-03 08:17:14
Megújult a Spartacus ösvény, de maradtak veszélyes szakaszok

Megújult a Spartacus ösvény, de maradtak veszélyes szakaszok

 

Hírportálunkon már megírtuk, hogy a nyár elején a rendkívül nehezen járható útvonalra, ha már felkerültek a turistajelzések, sőt az egyik elágazásnál – nagyon helyesen – térképes ismertetőt is kihelyeztek, akkor talán fel kellett volna hívni a figyelmet a meglévő veszélyekre.

 

Az eddig hiányzó figyelmeztetés most az ösvény két végére ki is került, sőt, a nyomvonal elég kényelmesen végig járható. Bár esős időben egy darabig a földmunkáktól sáros az út, mégis biztonságosabban és kényelmesebben bejárható, mint eddig.  De azért nem teljesen veszélytelen az ösvény, mert a Szarvas-lyuk nevű szűk völgyet megkerülve három helyen is nagyon elkeskenyedik, miközben az egyik oldalon rendkívül mély szakadék tátong.

 

Akik a kényelmesebb irányból, Pilisszentlászló felől jönnek, azoknak előbb két keskeny részen kell átvergődniük, és utána érnek a hegyomlásos szakaszhoz, ahol még mindig nem lett kialakítva az ösvény elfogadhatóan biztonságos bejárhatósága. Miközben a figyelmeztető táblákon az áll, hogy „A Spartacus ösvény nehéz szakaszokat is tartalmaz, ezek leküzdése megfelelő felkészültséget, felszerelést fizikai állapotot igényel”, mi inkább azt írtuk volna ki, hogy három nagyon rövid szakasz található, amin óvatosan kell áthaladni, tériszonyosoknak kevésbé ajánlható! Mert a Spartacus ösvény önmagában nagyon kényelmesen végigsétálható, Pilisszentlászló felől egyáltalán nincs emelkedő szakasz, míg fordított irányban is csak kevés.

 

Viszont választási lehetőségként – más jelzéssel, mondjuk zöld „K”-val meghagytuk volna a zöld sáv jelzés eredeti nyomvonalát is, hogy a kevésbé bevállalós turistáknak ne kelljen visszafordulniuk (nem is fordulnak vissza). Szintén csak a precizitás kedvéért: a Kilián (Jenő) kunyhónál hiányoznak az iránymutató nyilak és az út adatai, továbbá az ösvény Visegrád felőli végén nincs iránymutatás azoknak, akik a zöld sáv jeleken haladva akarnak Visegrádra eljutni.

 

A Pilis-Visegrádi-hegységben van néhány ennél nehezebben, vagy hasonlóan nehezen bejárható jelzett turistaút szakasz, de egyik sem hosszabb pár száz méternél.

 

A Legény barlanghoz és esetleg a Leány barlanghoz a piros omega jelzés, a Hétvályus forrástól a Lőrinc laposára a sárga kör jelzés, a Simon halála nevű völgyelésben a piros kereszt jelzés, a Klastrompuszta feletti Kémény-sziklához a zöld kereszt jelzés, a Dobogókő alatt a Thirring körút (sárga körjáratú jelzés) és a Feketehegyi menedékházhoz felvezető zöld négyzet jelzés egy-egy rövid szakasza ilyen.

 

Fotók: Rácz Anett

Kertész Z István

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>