. Ma Ervin napja van.
Ismét felújították a budafoki műemlék kálváriát
2016-09-14 22:58:01
Ismét felújították a budafoki műemlék kálváriát

Ismét felújították a budafoki műemlék kálváriát

MTI Fotó: Czimbal Gyula


A kálváriát Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldja meg szerda este keresztútjárás keretében.

 


Sárhegyi Zoltán, a kálváriát gondozó és használó budafoki Szent Lipót-plébánia plébánosa az MTI-nek elmondta: a 2015-ös felújítás során megújult a stációk körül az útburkolat és az utcabútorok, valamint kialakítottak egy hitoktatási parkot, és megtisztították a szobrokat.
    

A megújult kálvária az átadása után egy héttel, a 2015. július 8-i viharban súlyosan megrongálódott, amikor a területén lévő idős fákat kicsavarta és rádöntötte a szél.
    

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága ekkor másfél millió forintot adott a legsürgősebb kármentesítésre, hogy megakadályozzák a kálvária további pusztulását. Ezután kezdődött az újabb felújítás, amelyet a minisztériumon kívül Budafok-Tétény Önkormányzata és a plébánia is támogatott. A helyreállítás során restaurálták a szoborcsoporthoz tartozó szent sírt is - ismertette a plébános.
    

A kálvária kálváriája azonban ekkor sem ért véget: idén nyáron ismeretlen elkövetők sátánista szimbólumokat festettek az oltárra és két szoborra. Szerencsére még tartott a viharkárt követő felújítás, így kéznél volt a restaurátor, Módy Péter, akinek sikerült tökéletesen eltüntetnie a vandalizmus nyomait - tette hozzá Sárhegyi Zoltán.
    

Budafok műemlék kálváriáját 1761-ben állították a helyi szőlőművesek. A három kereszt eredetileg vörösfenyőből volt, rajtuk Krisztus és a két lator festett bádogból. A keresztek előtt Szűz Mária, Mária Magdolna és Keresztelő Szent János ugyancsak festett bádogból készült alakja állt.
    

A közösség - a település fejlődésével - értékesebb, maradandóbb kálváriát szeretett volna, így 1808-ban elbontották a bádog korpuszokat. Ekkor készült el a ma is látható három rózsaszín márványkereszt, valamint rajtuk és előttük a mészkőből készült alakok.

 

MTI


Utoljára frissítve: 2016-09-14 22:58:27

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghat...
Bővebben >>