. Ma József napja van.
Ismét éjjel-nappal nyitva Szentendre
2016-08-25 14:44:38
Ismét éjjel-nappal nyitva Szentendre

Ismét éjjel-nappal nyitva Szentendre

Az idei újdonság egyebek mellett a Házak, udvarok, házigazdák Szentendrén elnevezésű programrész, és ezen a hétvégén kezdődik a nagyszabású Art Capital művészeti programsorozat is, amely október közepéig tart - hívta fel a figyelmet Solymosi Heléna fesztiváligazgató, a programot szervező Szentendrei Kulturális Központ ügyvezetője.
    

A Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztiválra szinte az egész város megmozdul, a rendezvénybe számos civil közösség, vendéglátóhely, galéria bekapcsolódik, például erre az alkalomra létrehozott időszaki kiállításokkal, egyedi programokkal.
    

"Ahová lépünk, képzőművészeti kiállításokba, performanszokba botlunk, mindenhonnan szól majd a zene, kisebb-nagyobb színpadokon különlegesen színes zenei felhozatal várja a fesztiválozókat" - fogalmazott az igazgató. Lelkes lokálpatrióták nyitják ki házaik, galériáik, műhelyeik és üzleteik ajtaját, hogy a betérők felfedezhessék titkaikat, megismerhessék a rejtett Szentendrét.
    

A programok sokszínűségét a benne résztvevők ötletgazdagsága, fantáziája biztosítja - emelte ki Solymosi Heléna. Példaként említette, hogy a három napon kínálnak "ételfesték performanszt" a városi vendégházban, gasztrotúrát Egy falat Szentendre címmel, de belekóstolhatnak az érdeklődők Kőhegy borába is. A GastroArt keretében kilenc szentendrei művész és helyi étterem, kávézó, cukrászda jeles képviselőjének párosa tervezi és készíti el a desszertkompozíciókat.
    

A Palmetta Design Galériában Csizma az asztalon elnevezéssel helyi művészek kölcsönzik kedvenc lábbelijüket egy kiállításhoz a hozzájuk fűződő történettel, az Apáti Galériában dadaista estet tartanak A valóság abszurditásának felismerése címmel, az Erdész Galériában Kontextusok elnevezéssel kisgrafikák láthatók nagy művészektől.
    

A Duna partján található Kacsakő bisztrónál szentendrei képzőművészekkel és zenészekkel készül a Hely szelleme koncert és performance, az Apor hídnál a Patak színpad vár, ahol az Ittésmost Társulat improvizációs színházának válhatnak társulati tagjává az érdeklődők. Szentendre ismeretlen arcát mutatja meg az éjszakai denevértúra lampionokkal, a Pinceséta speciálban a mélyből a magasba jutunk, azaz pincékbe ereszkedhetünk le, majd felmászhatunk a legmagasabb tornyokba, Rab Ráby nyomában kincskereső túrára indulhatunk, a nagy átkelés pedig a Szentendrei-szigetre vezet majd át a kishajóval, s onnan nézhetjük a szentendrei naplementét - részletezte az igazgató.
    

Ennek a hétvégének a keretében kezdődik Szentendre új művészeti projektje, az Art Capital - hívta fel a figyelmet Solymosi Heléna. Szombaton 11 órakor Nyitott helyzet címmel Szirtes János performansza látható a Fő téren és szintén ott lesz az Art Capital megnyitója három órakor.
    

Háromnegyed négykor kerül sor fe Lugossy László projektének megnyitójára a Dalmát Szamár Bisztrónál Szövegek bárhol címmel, míg fél ötkor Igor Minárik Időtlen jelenlét című tárlata nyílik meg a Barcsay Múzeumban. Negyed hatkor adják át a Főposta előtti téren azt a két köztéri alkotást, amelyek a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) és a város közös public art pályázatára készültek. Dienes Attila Véletlen találkozás és a Gruppo Tökmag Obeliszka című projektjét a 11-es főúton közlekedők is láthatják. 
    

A Ferenczy Múzeumban hat órakor nyílik Asztalos Zsolt kiállítása Felújított emlékezet címmel, míg háromnegyed hétkor az Ámos Imre - Anna Margit Múzeumban Anna Margit hetvenes-nyolcvanas évekbeli festményeiből látható reprezentatív válogatás Utolsó ítélet címmel. 
    

Az Art Capital részeként vízi tárlatvezetést is kínálnak Vincze Ottó képzőművész River-Pool című dunai installációban szombaton öt órakor a belvárosi révnél.
    

Mind ezek mellett szombaton este Ferenczy Károly műteremházának kertjében St. Martin ad koncertet, a Dunakorzón a Besh o droM játszik, az Elevenkertben pedig vasárnap este Kistehén-koncert lesz. 
    

A tradícióknak megfelelően idén is a látványos Fényfőtér búcsúztatja a nyarat Szentendrén vasárnap este - zárta a fesztivál igazgatója.
    

A rendezvényről a www.szentendreprogram.hu oldalon lehet részletes információkat találni. 


MTI

További híreink
Hogyan dekoráljuk otthonunkat húsvét alkalmából?
Az ünnepi hangulatnak a szívünkben is jelen kell lennie, de sokat segíthetünk, ha az alkalomhoz illő dekorációkkal dobjuk fel otthonunkat. Mindezt megtehetjük a lakás bel...
2024-02-26 10:43:34, Hírek, Könnyű Bővebben
Milyen vállalkozások számára előnyös a mobil terminál használata?
Az üzleti világ folyamatosan fejlődik, s a technológiai újításoknak köszönhetően a fizetési módok terén is jelentős változások zajlanak. Vállalkozóként ezekről az újítá...
2024-01-15 11:17:15, Hírek, Könnyű Bővebben
Hallottál már a LED fényterápia bőrmegújító hatásáról?
Amint megjelennek az első ráncok az arcbőrünkön, bekapcsol fejünkben a vészjelzés: elindult az öregedés folyamata. Szerencsére napjaink technológiai újításainak köszönh...
2024-01-11 16:14:58, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bukni fog a rendszer, ők meg félnek, hogy lógni fognak – mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Népp...
Bővebben >>