. Ma József napja van.
Import nyugdíjasok viszik a magyar TB kasszát!?
2012-10-21 19:30:29
Import nyugdíjasok viszik a magyar TB kasszát!?

Import nyugdíjasok viszik a magyar TB kasszát!?

A Kárpátalján megjelenő magyar nyelvű honlap és az Inter nevű tévécsatorna hónapok óta közli az ukrán állampolgárságú személyek átcsábítását Magyarországra egy 300 eurós ( 85 ezer forint) garantált nyugdíjért cserébe. Ezen híreket a Magyar Távirati Iroda (MTI) is átvette s azóta a kormány ezt nem cáfolta. Valóban igaz a hír, valóban igaz, hogy import nyugdíjasok tömegesen érkeznek hozzánk?
 
Néhány hónapja hoztak egy kormányrendeletet, amely a határon túliak orvosi kezelését és műtéteit szervezi meg idehaza! A kormány mit mond? Azt, hogy a magyar állam egyéb kedvezmények mellett 300 eurós nyugdíjat garantál az új magyaroknak - MTI augusztus 19.
 
És ha még ez nem lenne elég, tudható, az orvosi és egészségügyi ingyenes ellátásuk szervezésére alapítványokat hoztak léte, és ezt még egy titkos kormányrendeletben is elfogadták. Számos helyen szervezik az "újmagyarok" honi egészségügyi ellátását, például Debrecenben is van egy kijelölt alapítvány egy tanárember lakásán bejegyezve, amely szerződéses viszonyban áll a kormánnyal!
 
Kiderítettük azt is, Ukrajnában kizárólag a Kőszikla Alapítvány közreműködésével juthatnak a kedvezményezettek magyarországi egészségügyi támogatáshoz, továbbá ezen túl Erdélyben, Kárpát-alján, és a Vajdaságban is - ráadásul minő véletlen (!) mindegyik vallásos hangzású szervezet-, akik 10 milliókkal gazdálkodnak közös pénzünkből!
 
Sem ezt, sem az „import nyugdíjasokra” vonatkozó állítást azóta sem cáfolta a kormány!
 
Lehetséges ez, tényleg ennyire jól megy nekünk!? Holott, akik évtizedeken át itthon fizettek járulékot most akár fél évtizedet is várhatnak egy műtéti beavatkozásra. Gondolhatjuk-e azt, hogy mindez csupán csak azt szolgálja, hogy a következő választásokon ezzel is garantált szavazókat nyerjen a Fidesz?
 
Szeretnénk mi magunk is ebben a dologban tisztán látni, ezért a Hírhatár megkereste Korózs Lajos szociológust, volt államtitkárt, segítse olvasóinkat eligazodni ebben a témában, valójában mi zajlik a színfalak mögött.
 
- Ki és milyen feltételekkel kaphat magyar nyugdíjat?
- Még 1962-ben kötött az un. szocialista tábor egy szerződést, mely szerint, ha egy külföldi állampolgár egy másik országban kéri nyugdíjának folyósítását, azt a folyósító országban fizetett szakma és jogosultsági idő (szolgálati nyugdíj is) szerint kell számára folyósítani.
 
- Milyen mértékben éltek ezzel a lehetőséggel a szomszédos országok állampolgárai? 
- Jellemzően nem éltek. A rendszerváltások után viszont látszott, hogy a jobb helyzetben lévő országok – Magyarország ilyen volt – lényegesen magasabb nyugdíjat kaptak. Példának okáért, 8-10 évvel ezelőtt hazánkban háromszor magasabb volt az átlagos nyugdíj (45 ezer forint körül), mint Romániában (kb. 15 ezer forintnak megfelelő lej). Ennek következtében egyik évről a másikra ezrével, majd tízezrével jelentkeztek magyar nyugdíjra a határon túlról.
 
- És mindenki meg is kapta? 
Igen! Nem volt jogalap a kérelmet megtagadni. Még helyben lakás sem volt kötelező sem a magyar állampolgárság. Ezen túl minden meg is illette azon személyeket, akik magyar nyugdíjat kaptak pl. annak idején a 13. havi nyugdíj, vagy a novemberi visszamenőleges nyugdíj kiegészítés.
 
- Ma is így van, hiszen ez milliárdokba kerül? 

- Több országgal módosítottuk a szerződéseinket és rátértünk az un. pro-ráta elvű nyugdíj megállapításra és folyósításra. Ez azt jelenti, hogy minden ország a ráeső részt fizeti, ha más-más országban dolgozik valaki és más-más társadalombiztosításnak (Tb) fizeti a járulékát.

Magyarul-, ha valaki 30 évet dolgozott Kolozsváron és 12 évet Debrecenben s ennek megfelelően fizette a járulékot, akkor a nyugdíja 30/42 részét a román, 12/42 részét pedig a magyar Tb fizeti.

 
- Mi a helyzet Ukrajnával? 

- Ukrajnára a Szovjet szerződés érvényes ma is! Mi, vagyis a korábbi kormány anno elkezdtük a tárgyalásokat azzal a nem titkolt szándékkal, hogy felmondjuk a hatályos megállapodást. Közbe jött a kormányváltás és tárgyalásokat már az Orbán-kabinet vitte tovább. Már meg kellett volna születnie az új megállapodásnak. A híradások arról szólnak, hogy Boris Ziachuk folyamatosan tárgyal a kormányunk tisztségviselőivel, de hogy miről azt nem lehet tudni. Pontosabban a közlemények szerint „ a tárgyalások fókuszában a gördülékeny biztosítotti ellátás és az adategyeztetés áll, mely a kárpátaljaiak számára kiemelkedő jelentőségű.


Summa – summarum: jelenleg, függetlenül attól, hogy évtizedeken át a szovjet, majd ukrán Tb-nek fizették a járulékot az ott marad, és jelenleg a megigényelt és megítélt nyugellátást a magyarországi Tb kasszából kell fizetni a kárpátaljai  magyar "import nyugdíjasoknak".

Rozy-

Utoljára frissítve: 2013-07-29 07:21:32

További híreink
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben
Lemondott az MSZP-elnök a gyermektáborban történtek miatt
A részletek egyelőre nem ismertek, vizsgálat indult az ügyben.
2024-02-28 13:22:46, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI...
Bővebben >>