. Ma Ervin napja van.
Épül a kilátótorony a Pilis-tetőn
2014-07-25 19:08:48
Épül a kilátótorony a Pilis-tetőn

Épül a kilátótorony a Pilis-tetőn

Hírportálunk korábban beszámolt arról, hogy a Pilis-Visegrádi-hegységben három új kilátótorony építését tervezi a Pilis Parkerdő Zrt.
 
Ezek közül most a Dunántúli-középhegység legmagasabb pontján, a 757 méter magas Pilis-tetőn egy geodéziai toronyból varázsol új kilátót. Az erdészet reméli, hogy a már megindult építkezést októberre befejezheti és az őszi kirándulószezonra átadhatja a látogatóknak. A henger alakú vasbeton építmény kívülről fa borítást kap, a kilátószínt 13 méterrel lesz feljebb a bejárat terepszintjéhez képest és teljes körpanoráma lesz élvezhető onnan. Az 50 millió forintból megvalósuló létesítményt már régóta hiányolta a hegyre kirándulók népes tábora. A Nagy- és a Kis-Kevélyre, a Hosszú-hegyre, a Ziribárra, a Budai-hegyekre, a Gerecsére, a Dobogókőre, a Peres-hegyre, a Nagy- és Kis-Csikóvárra valamint a Mesélő-hegyre csodálatos kilátás nyílik majd. A toronyhoz turistajelzést vezetnek fel, így a jelenleg a hegytetőt nem érintő zöld sávú úttól kis kitérővel elérhető lesz az objektum. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Egy kis történelem

A Pilistetőn kilátótorony ezt megelőzően sosem volt még, de egy bővített magasságú háromszögelési gúlára az ügyesebbek fel tudtak kapaszkodni. Jóval később egy vályogházat építettek a csúcson, ahol szovjet katonák, általában négyen-öten tartottak őrséget, de nem volt kerítés, sőt olykor még vizet is adtak a felkeveredő turistáknak. Ezt követően az 1970-es évek végén az 1980-as évek elején egy komoly rakétabázis építettek ki a szovjet katonák és akkor létesültek a mai napig a természeti környezetet rendkívül elcsúfító beton-silók, hangárok. 
 
Amikor a szovjet csapatok kivonultak Magyarországról a Pilis-tető is újból átjárhatóvá vált, de nem azonnal, mert még hosszabb időt vett igénybe mire a zártságát teljesen feloldották. Az egykori katonai lakóépületeknek a nyomai viszont ma már csak alig fedezhetők fel.
 
Még korábban, az 1920-as években, a Természetbarátok Turista Egyesülete Újpesti csoportja épített egy kb. 20 személyes védkunyhót a hegy tetején. A terület akkor nem állami tulajdonban volt, hanem az Orosdy báróé, aki először beleegyezett  az építésbe majd amikor az kész lett minden turista elől lezáratta az egész hegyet. A kényelmes családja részére viszont autóutat vágatott majdnem a hegy csúcsáig, ma ezen a korabeli, részben már erősen benőtt szerpentinen vezet fel a zöld sáv jelzésű turistaút.
 
K. Z I.
 
 
 
 
 
 
Fotók: Pilisi Parkerdő Zrt.
Kertész Z István
 

Utoljára frissítve: 2014-07-26 15:33:23

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>