. Ma Ervin napja van.
AI Art, avagy a mesterséges intelligencia és a művészet
2023-05-10 12:29:05
AI Art, avagy a mesterséges intelligencia és a művészet

AI Art, avagy a mesterséges intelligencia és a művészet

Elképesztő, hogy az utóbbi években mennyit fejlődött ez a terület. Ma már versenyeket nyernek ezek az alkotások. A következő cikkben egy kicsit utánajárunk annak, hogy mit is takar ez a sajátos művészeti ágazat, és mi hogyan próbálhatjuk ki.

 

Mi az az AI?

 

Nemrég azt hallottam, hogy amerikai földön egy férfi művészeti versenyt nyert, csakhogy a beadott alkotást nem ő, hanem a mesterséges intelligencia készítette. Megnéztem, aztán arra gondoltam, hűha, ez jól mutatna a falon! A vaszonkep.hu szakemberei szinte bármit vászonra visznek, így nem biztos, hogy rögtön egy AI alkotást kellene választanom. 

 

Az AI a mesterséges intelligencia rövidítése, tehát olyan programokról és rendszerekről van szó, amelyek az emberi értelmet igénylő feladatokat is képesek ellátni (beszédfelismerés, fordítás, döntéshozatal stb.). Speciális statisztikai adatok és algoritmusok segítségével dolgoznak, s ezekre alapozzák döntéseiket. Ez így elsőre bonyolultnak hangzik, de nekünk csupán annyi a részünk a folyamat során, hogy ötleteket adunk meg. 

 

Tudjunk meg többet az Ai művészetről!

 

Igen, az algoritmus alkotni is tud. Ki gondolta volna? Ahhoz, hogy egy képet vagy egy zenét összerakjon, óriási mennyiségű adathalmazból dolgozik. A saját “kreativitása” alapján készíti el a remekművet, és igen, bizony egy gép is lehet kreatív. 

 

Mivel sokkal több művet és művészt tárol az agyában, mint amennyit az ember képes lenne tárolni, ezért ez a kollektív művészi tudat ösztönzi alkotásra. De ilyenkor ki lesz a művész? Én, aki megadok egy gondolatot a gépnek, vagy maga az algoritmus, ami a látható végeredményt összeállítja? Jó kérdés. Szerintünk ez egy együttműködés: az ember beviszi az ötletet, az algoritmus pedig dolgozik. De a művész egyértelműen maga az AI. 

 

Kipróbálható az AI? 

 

Ha művészeti célokra szeretnénk használni az AI-t, akkor a Midjourney nevezetű alkalmazás a nekünk való. De hasonlóképpen hatékony lehet a Nightcafe, a Jasper vagy a Dreamstudio is. Ezeket bátran használhatják díszlettervezők, grafikusok, filmesek és a hétköznapi emberek is. Ha szeretnénk feldíszíteni a lakást néhány saját alkotással, akkor ebben az esetben is hatásosak ezek a programok. 

 

Az utóbbi időben megnyílt az út az AI kreációk nyomdai felhasználása felé, s egyre többen ráéreztek ennek az ízére. Nagyon sok lehetőségünk van, ha profi programmal dolgozunk, és a végeredményben nem fogunk csalódni. 

 

Mi a lényeg? Ötvözhetjük a saját és az AI gondolatait, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki elképzeléseinkből, egy futurisztikus hatású alkotást pillanatok alatt összedobhatunk. Képzeld el, milyen különleges vászonképet rendelhetünk így!

További híreink
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Könnyű Bővebben
A mosogatógépek innovatív fejlődésen mentek át
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megoldása vagy a más módon egyszerűbbé tett változata. Ezeket azér...
2024-04-16 14:26:28, Hírek, Könnyű Bővebben
Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!
Amikor az időjárás kellemesre fordul, beköszönt a tavasz, nemcsak a ruhatárunkat frissítjük fel, szívesen újítjuk meg az élettereinket is, és vágunk bele a télen tervezge...
2024-04-11 17:07:13, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>