. Ma Ervin napja van.
A vecsési művházban képzik a neonáci Betyársereg tagjait
2014-03-24 12:05:37
A vecsési művházban képzik a neonáci Betyársereg tagjait

A vecsési művházban képzik a neonáci Betyársereg tagjait

Miután a bíróságok feloszlatták a nyíltan neonáci civil szervezeteket, más, legálisan bejegyzett egyesületek mögé bújtak, és továbbra is működnek. Nagyon jó példa erre a Betyársereg és a vecsési Városi Nemzeti Szövetség Egyesület (VNSZ) kapcsolata. Utóbbi bejegyzett civil szervezetként működik, valójában azonban fiókszervezeteként végez ideológiai és harcművészeti képzést a neonáci mozgalom számára. A VNSZ elnöke, Czeróczky József és a legbefolyásosabb aktivistája, Szabó Attila is nyíltan neonáci - előbbi évek óta a Magozott Cseresznye nevű szkinhed zenekar gitárosa, utóbbi pedig a Jobbik színeiben önkormányzati képviselő Vecsésen.
 
A Betyársereg a büntetett előéletű Tyirityán Zsolt által vezetett militarista, neonáci gyűlöletcsoport. Elutasítják a demokratikus államberendezkedést, nyíltan rasszisták, valamint előszeretettel terrorizálnak magyarországi kisebbségeket, főleg romákat, zsidókat és melegeket. A szervezetet 2008-ban Tyirityán Zsolt alapította Toroczkai László (a Hatvannégy Vármegye Mozgalom alapítója) támogatásával. A Betyársereg az elmúlt években a médiahírekbe legtöbbször a romák lakta falvakba szervezett megfélemlítő felvonulásaik, Tyirityán interjúi és verekedései kapcsán kerültek, illetve a szervezethez tartozásukat nyíltan deklaráló MMA (Mixed Martial Arts) küzdősportolóik eredményei kaptak nyilvánosságot.
 
Az atlatszo.hu márciusban interjút készített Tirityán Zsolttal, aki elmondta, hogy szervezetük nyíltan rasszista, tagjaik származását ellenőrzik, a felvételt kizáró ok a cigány vagy zsidó származás. A szervezetbe csak ajánlókon és egy komoly fizikai teszt teljesítésén keresztül lehet felvételt nyerni, a felvett tag pedig lakóhelyétől függően egy-egy régiós klánvezér kezei alá kerül. Jelenleg az ország minden megyéjében található klánjuk. Az ország több településén vannak edzőtermeik, a tagok számára kötelező a rendszeres fizikai-harci képzés. Jó kapcsolatokat tartanak fenn külföldi neonáci szervezetekkel, tagszervezeteik pedig már Írországban és Erdélyben is megtalálhatóak.
 
Tyirityán neve először a Vér és Becsület Kulturális és Közhasznú Egyesület (VBKKE) bejegyzése körüli botrányban tűnt fel a médiában, mint gyulai „ideológus” testvér. Nem hogy bejegyeztetni nem sikerült, de 2005 október 27-én a bíróság jogerősen fel is oszlatta a VBKKE-t. Tyirityánékban ekkor tudatosult, hogy ideológiájuk mindig is el fog bukni a magyar bíróságon (lásd a Jobbik által életre hívott Magyar Gárda Egyesület feloszlatása is). Ezzel nem is próbálkoztak többé, hanem már bejegyzett alapítványokat vagy egyesületeket használnak, melyek ezeknek a neonáci csoportoknak a kiszolgálására jöttek létre.
 
Tyirityán 2008-ban Toroczkaival összefogva életre hívta a Betyársereg mozgalmat. A paramilitáris szervezet gerincét a magyar szkinhedmozgalom jeles képviselői alkották, régivágású neonácik (bomberdzseki + betyárkalap). A mozgalom egészen 2014 januárjáig a homályban maradt, amikor is több ezer támogatót és minimum 150 fő, bármikor mozgósítható aktivistát tömörítő Betyársereg országos találkozót, „seregszemlét” szervezett Vecsésen.
 
Az eseményről készült egyik videóban Tyirityán úgy mutat be egy Szabó Attila nevű férfit, mint a „vecsési klánvezért”, és bejelenti, hogy Vecsésen a Betyársereg mozgalomnak önálló vezetése lesz, vélhetőleg Szabó Attila személyében. Szabó Attila pedig a Magyar Gárda vezéralakja, a VNSZ aktivistája, és nem utolsó sorban a vecsési képviselőtestület tagja a Jobbik színeiben. A VNSZ Facebook profilján az Egyesület címe a Jókai Mór utca 8., azonban a hivatalosan bejegyzett székhely József utca 11., ami Szabó Attila tulajdona és lakhelye. 
 
A Károly utcai ingatlan, ahol a rendezvényt tartották, a vecsési József Attila Művelődési ház régi, használaton kívüli épülete. Az atlatszo.hu megkeresésére a vecsési polgármesteri hivatal titkársága, ahová az üres ingatlan tartozik, megerősítette, hogy valóban ott tartották a Betyársereg rendezvényét - néha ugyanis kiadják az épületet sportrendezvényekre. Viszont azt is elmondták, hogy semmilyen kapcsolatban nem állnak a VNSZ-szel, és elképzelésük sincs, hogyan tarthatták az épületben a rendezvényt.
 

A VNSZ minden évben túrákat szervez rászoruló gyermekek számára Ópusztaszerre, vagy a várpalotai Trianon múzeumba. (2011-ben egy vecsési általános iskola új igazgatója azonban nem engedte el az iskola diákjait kirándulni a neonáci szervezettel. Ekkor Szabó, mint jobbikos önkormányzati képviselő, lemondásra szólította fel az iskolaigazgatót.) Rendszeresen felvonultatják a szkinhed és nemzeti rock zenekarok teljes repertoárját a településen, valamint Szabó nyilatkozatai szerint tovább bővítik edzőtermeiket, ahol a fajelméletekkel megtűzdelt ideológiák mellett ökölvívást és egyéb küzdősportokat is tanulhatnak a gyerekek. A VNSZ évek óta üzemeltet edzőtermet Vecsésen, ahol a Betyársereg egyik ismert edzője, a 2006-os budapesti tévéostrom egyik vádlottjaként elhíresült Edelényi Tamás tart edzéseket.


A VNSZ Facebook oldalának tanúsága szerint február 5-én ők szervezték Bajnai Gordon és az Együtt 2014 lakossági fórumának megzavarását is.


A Betyársereg 2011-ben hangosan összeveszett a Jobbikkal, és Vona Gábor megtiltotta a kettős tagságot a jobbikosoknak, mára szent a béke: Tyirityán azt nyilatkozta, hogy a választásokon a Jobbikot támogatják.

 
Szabó Attila az atlatszo.hu megkeresésére azt nyilatkozta, hogy a VNSZ egy „hagyományőrző civil szervezet, aki nemre, fajra, hitvallásra való tekintet nélkül együttműködik bármilyen a magyarság felemelésén munkálkodó szervezettel”. Arra a kérdésre, hogy ő-e a Betyársereg vecsési klánvezére, először annyit felelt, hogy attól függ, hogy ki kérdezi, majd hozzátette, hogy a Betyársereggel kapcsolatos ügyekben forduljanak Tyirityán Zsolthoz.
 
A Fidesz-KDNP-s többségű vecsési önkormányzat művelődési házában képzik a Jobbikhoz kötődő Betyársereg harcosait. Az ATV is próbált utána járni, hogyan lehet egy vecsési jobbikos képviselő egyben a Betyársereg klánvezére, és egy olyan helyi egyesület elnöke, amely kisiskolásoknak tart történelmi felkészítőket. Szabó Attila az ATV megkeresésére a következőket válaszolta: „Nincs véleményem. Szerintem meg kell keresni a Betyársereget, meg meg kell keresni az önkormányzatot, meg meg kell keresni az atlatszo.hu-t. (...) Össze-vissza irkált, nem tudom mit irkált, nem is nagyon érdekel ez a történet. Az atlatszo.hu nem egy olyan hírportál, amivel én foglalkoznék.
 
Forrás: atlatszo.hu, atv.hu
Fotó: atlatszo.hu
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>