. Ma Ervin napja van.
A stressz biológiája – a kortizol szerepe
2023-01-13 16:58:39
A stressz biológiája – a kortizol szerepe

A stressz biológiája – a kortizol szerepe

Ha viszont felismerjük, hogy a stressz kezdi átvenni az uralmat az életünk felett, akkor máris megtettük az első fontos lépést. A következő pedig az lesz, hogy tudatos változtatásokkal és természetes stresszoldók alkalmazásával megszabaduljunk a felgyülemlett feszültségtől.

 

Mi történik a szervezetben, amikor stresszhatás ér?

 

A testünk működésében számos hormon vesz részt, többek között a kortizol, amit sokan csak “stresszhormonként” emlegetnek, nem véletlenül. Ezt a hormont akkor kezdik el termelni a mellélkvesék, amikor a szervezetünket valamilyen veszély fenyegeti, és általa felkészül a menekülésre vagy a küzdelemre.

 

Mindez jól érzékelhető tünetekkel jár: a heves szívdobogás, az emelkedő vérnyomás és vércukorszint, a gyomor összeszorulása, a fokozott izzadás mind ide tartozik. Ezeket a jeleket mindenki tapasztalja magán, amikor feszült vagy éppen fél, pánikol. 

 

A kortizol fő feladata ugyanis az, hogy előtérbe helyezze a túlélést elősegítő életfunkciókat, ezzel egyidőben háttérbe szorítsa azokat, melyek ilyen helyzetben kevésbé fontosak. Ide soroljuk például az immunrendszert is. 

 

Fontos azonban megérteni, hogy a kortizol jelenléte alapvetően hasznos, hisz a valós veszélyhelyzetekben nagyon fontos szereppel bír. Ám a gond az, hogy a mindennapi élet stresszes helyzetei nem tekinthetőek életveszélynek, viszont a szervezet mégis így reagál rá. Ez pedig folyamatosan magasan tartja a kortizol szintjét, ami számos negatív hatással bír.

 

Miért káros a tartósan magas kortizolszint?

 

A kortizol szintje ideális esetben csak addig magas, amíg tart a veszély – vagyis ez csak egy ideiglenesen fennálló állapot. Ám aki túlhajszolt, stresszes életet él, annak a szervezetében gyakorlatilag folyamatosan termelődik a kortizol, hisz a teste állandó “készenlétben” van. 

 

És mint említettük ez az állapot háttérbe szorítja a vészhelyzetekben kevésbé fontos élettani funkciókat. Emiatt tartós stressz esetén például felborul az anyagcsere, károsodik a szív- és érrendszer, gyengül az immunrendszer. Ha pedig a folyamatos kortizoltermelés miatt a mellékvesék kimerülnek, az pajzsmirigy-alulműködést, ingerlékenységet, nőknél progeszteronhiányt okozhat.

 

Milyen tünetek árulkodnak arról, ha magas a kortizol szintje?

 

Aki hozzászokott már ahhoz, hogy stresszesek a mindennapjai, talán észre sem veszi a figyelmeztető jeleket.

 

De amennyiben például egészséges táplálkozás és rendszeres sport mellett is hízás jelentkezik, alvászavarokkal küzdesz, vagy gyakran sóvárogsz a cukros ételek után, az arra utalhat, hogy folyamatosan magasan van a kortizolszinted. A stressz csökkentése szerencsére nem lehetetlen, de tudatosnak és kitartónak kell lenni hozzá!

További híreink
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Könnyű Bővebben
A mosogatógépek innovatív fejlődésen mentek át
Manapság már szinte minden egyes feladatnak, ami fellelhető a háztartásban, annak elérhető a gépesített megoldása vagy a más módon egyszerűbbé tett változata. Ezeket azér...
2024-04-16 14:26:28, Hírek, Könnyű Bővebben
Ismerkedj meg a lakásfelújítás legfontosabb építőanyagaival!
Amikor az időjárás kellemesre fordul, beköszönt a tavasz, nemcsak a ruhatárunkat frissítjük fel, szívesen újítjuk meg az élettereinket is, és vágunk bele a télen tervezge...
2024-04-11 17:07:13, Hírek, Könnyű Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve b...
Bővebben >>