. Ma Ervin napja van.
A gyömrői polgármester bukása
2016-04-29 13:08:43
A gyömrői polgármester bukása

A gyömrői polgármester bukása

Képen: Gyömrő polgármestere

 

„Lépéseim nagy részét Gyenes irányítása alatt tettem, köztünk közvetlen bizalmi kapcsolat alakult ki. Megbíztam benne a letartóztatásom után is. Az volt a kérése, hogy ne tegyek vallomást. Ennek érdekében anyagilag is támogatott a bírósági eljárás közben, 2013 elejéig. Azt ígérte, az őt és személyi körét mentesítő elsőfokú ítéletet követően nagyobb összeget ad át nekem, de erre nem került sor.”

 

Ezek annak a férfinek a szavai, aki Gyenes Leventével közösen állt bíróság előtt a „kecskeméti számlagyár” néven elhíresült bűncselekmény-sorozat miatt. Vallomásáról a 168 óra című hetilap számol be aktuális számában. A magazin több oldalon tárja fel a gyömrői polgármesterrel kapcsolatos fejleményeket.

 

A fenti vallomás gazdája, Zs. Tibor, a per elsőrendű vádlottja volt, akit hét év börtönbüntetésre ítéltek április 20-án. A lap szerint a Nyiga becenevű elítélt azt nehezményezi, hogy ő és négy vagyontalan üzlettársa, valamint könyvelőjük letöltendő börtönbüntetést kaptak, miközben a pénzügyi csalások haszonélvezői – köztük Gyenes Levente – nem. Gyömrő polgármesterét felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Ítélőtábla.

 

Nyiga: Gyenes irodáiban pörögtek a pénzszámoló gépek

 

A 168 óra Zs. Tibor vallomására támaszkodva eddig ismeretlen részletekbe avatta be olvasóit. Nyiga szerint neki csak Gyenessel volt kapcsolata, az üzletet mindig a gyömrői polgármester intézte. A számára átláthatatlan pénzügyi tranzakciókat Gyenes Levente találta ki és irányította.

 

A riport szerint az adóhatóság is sejtette, hogy a csalásokra létrehozott számlagyárat és a nagy megrendeléseket nem olyan vidéki „suttyók” szervezték, akik képzettség nélkül tengődtek egy albérletben, vagy éppen szüleiknél. A szervezet hierarchikusan működött, a kis strómanok pedig szorgosan szállították vissza a milliókat a bűnszervezet vezetőinek. Zs. Tibor azt is elmesélte, hogy pénzzel teli táskákat szállított hol Budapestre, hol Gödöllőre, Gyenes Levente irodáiba, ahol egy titkárnő átpörgette a bankjegyeket egy pénzszámoló gépen, majd betette a széfbe. A strómanok – köztük Nyiga – még egy számlát se tudtak megfelelően kitölteni.

 

Lehallgatták a polgármester telefonjait

 

Az ügy furcsasága, hogy végül azért nem ítélték el a gyömrői polgármestert a bűnszervezet létrehozása miatt is, mert a bíróság nem volt hajlandó figyelembe venni azokat a lehallgatott telefonbeszélgetéseket, amit a bűncselekmény közben készített a nyomozóhatóság. A legfontosabb bizonyítékot azért rekesztették ki a bizonyítékok sorából, mert időben túlhallgatták a fő vádlottakat. Azaz még akkor is lehallgatták őket, amikor már a rendelkezésre álló bizonyítékok miatt meg kellett volna indítani a büntetőeljárást.

 

Ami a lap szerint ennek ellenére biztos, az az, hogy Gyenes Leventének 14 év után le kell mondania polgármesteri tisztségéről, mivel büntetett előélettel törvény szerint nem maradhat a helyén. A 168 óra azzal zárja hosszas riportját, hogy a jogerős ítélet a későbbiekben még súlyosbodhat, ami leginkább attól függ, hogy helyt ad-e a bíróság Nyiga készülő per-újrafelvételének.

Utoljára frissítve: 2016-04-29 13:34:59

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>