. Ma Zita napja van.
A BME fiatal építészei bizonyítottak Madridban
2012-10-01 11:07:21
A BME fiatal építészei bizonyítottak Madridban

A BME fiatal építészei bizonyítottak Madridban

A madridi Solar Decathlon Europe innovációs verseny célja az energiahatékonyság és a zöldtechnológiák népszerűsítése. Az indulók saját tervezésű és építésű, kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony házak felállításával mérték össze tudásukat. A régióból elsőként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) diákjai indulhattak.

 

A magyar csapat háza, mely az ODOO nevet kapta, második helyezést ért el a Mérnöki és Szerkezeti megoldásokat illetően, mely a tíz próba közül, mondhatni, a legösszetettebb. Az értékelés során a szakmai zsűri az épület mérnöki tervezését és kivitelezését vette figyelembe (tartószerkezet, épületszerkezet, villamos és gépész rendszerek). Az alapvető feltételeknek, miszerint a háznak szállíthatónak, daruzhatónak és többször is összeépíthetőnek és bonthatónak kell lenni, a BME-sek abszolút megfeleltek. Ami a zsűrinek még fontos volt, az az épületburok szerkezete, a villamos tervezés, a napelemes rendszer részletei, melyekkel szintén elégedettek voltak. Külön kiemelték az ODOO szép tiszta épületszerkezeti megoldásait, a fa- és acélszerkezetek ötletes együttes használatát és az épületbe épített napelemeket is. Mégis az egyik legnagyobb saját fejlesztése a magyar csapatnak az a passzív hűtési rendszer, mely a kánikulában a légkondicionálókat helyettesíti.

 

A ház korábban a komfort terén szintén második, építészetileg nyolcadik, az energiamérleg szempontjából kilencedik, az épületüzemeltetés szempontjából pedig tizennegyedik helyezést ért el, így az összesített versenyben először 8. helyen álltunk. A további napokban még 6 szempont szerint pontozták az épületeket, úgy mint szerkezet, energiahatékonyság, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság.

Az ODOO projekten a magyar BME-s csapat az igen előkelő hatodik helyet szerezte meg a húsz bejutott pályázat közül. Két éven keresztül hatvan diák dolgozott az épületen. A versenyre a szükséges forrásokat maguknak kellett előteremteniük, majd ötvenegyen elutaztak 3000 kilométerre, Madridba, hogy ott tizenkét nap alatt, az itthonról szállított modulokból harmadikként (!)  építsék fel a házukat a tizennyolc pályamű közül.

 

A fiatalok főtámogatója a Siemens Zrt. volt, elnök-vezérigazgatója Dale A. Martin úgy nyilatkozott, (…) Az ODOO csapat a jelen modern technológiáiból megalkotta a jövő házát, ami akár háromszor annyi energiát is képes termelni, mint amennyit fogyaszt, és mindemellett kiváló kényelmi funkciókat nyújt. Az ODOO házban is megtestesülő újító szellemiségre és munkára van szükség ahhoz, hogy a jövő kihívásaira megtaláljuk a válaszokat.

 

A BME diákjait a  magyarországi Siemens vezetője, valamint Rosa Garcia, a spanyolországi Siemens vezérigazgatója, Bucsi Szabó Edit, hazánk madridi nagykövete és Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke is meglátogatta, hogy elismerésüket fejezzék ki a magyar csapatnak és a verseny szervezőinek.

 

Forrás: tervlap.hu

További híreink
Száz éves a Vaskapu turistaház
Ma a Vaskapu turistaházban étterem, szálláshely, pihenőszoba áll a turisták rendelkezésére, nagy külső - rendszerint virágokkal díszített - teraszáról gyönyörű kilátás ny...
2014-04-28 11:08:56, Hírek, Megosztom Bővebben
Állatok álma - jótékonysági bál
Állatok álma néven szerveznek jótékonysági rendezvényt április 26-án Monoron. A szervezők a rendezvényen befolyt teljes összeggel az ország egyetlen lómentő szervezetét, ...
2014-03-24 15:28:22, Hírek, Megosztom Bővebben
'Szállj be te is' Cegléden a Közgázban
A „Szállj be te is” program lényege, hogy az értelmi fogyatékkal élők sporttal elért sikerein keresztül bepillantást nyerjünk a fogyatékkal élők életébe, problémáiba.
2014-03-20 13:58:13, Hírek, Megosztom Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint term...
Bővebben >>