|
|
|
Tweet |
|
|
|
A bejegyzésben a felsorolt kérdések megválaszolásán túl mutatunk néhány ismertebb japán whiskytípust is, amelyek egyértelműen megkóstolásra javasoltak.
Dióhéjban arról, ami leginkább meghatározza a japán whiskykészítést
Bizonyos értelemben véve minden ott kezdődött, hogy Masataka Taketsuru skóciai tanulmányokat folytatott. Ha pedig egy feltörekvő kémikus a whiskygyártás fellegvárába kerül, akkor nyilván nem fogja kielégítetlenül hagyni a kíváncsiságát.
Ehelyett elképesztően hasznos tudást sajátított el Glasgow-ban, majd pedig ezt kamatoztatva gyakorlatilag markánsan megreformálta a japán whiskykultúrát. Japánban a lepárlók lassan, egészen hosszú ideig párolják le a cefrét, számos lepárlási stílust alkalmazva.
Szintén alapvető sajátossága a japán whisky készítésnek, hogy minimum ötféle tölggyel hozzák ki a maximumot az érlelési folyamatból. A produktum pedig fantasztikus, ennek eredményeként pedig gyors ütemben növekszik a minőségi japán lepárlók száma.
Nézzünk is meg erre néhány ékes példát, avagy az iDrinks-nél elérhető japán whiskyket.
Nikka Coffey Grain
Japán egyik leghíresebb whiskylepárlójának produktumáról van szó, amely javarészt kukoricából készül. Komplex, édes és lágy ízekkel kényezteti a szerencsés kóstolót, kifinomult italként kielégítve a valódi ínyencek ízlését is.
Kóstolásnál gyümölcsösen édes hullámokra, a mangó, papaya és narancshéj egzotikumára számíthatunk olyan ízvilág kíséretében, mintha karamellás popcornt fogyasztanánk épp.
Mars Maltage Cosmo
Furcsa is lenne, ha a japán whiskyk kapcsán ne bukkanna fel itt-ott a rejtély és misztikum, mint alapvető motívum. A mézes-borostyán színű, gyümölcsösen krémes Mars Maltage Cosmo whisky kapcsán ugyanis egyértelműen erről beszélhetünk.
Persze az ízlelése sem akármilyen élménnyel kecsegtet. Ott vannak például a Mars Maltage Cosmo malátás, vaníliás és karamellás aromái, pompás ízelítőt szolgáltatva a japán whiskykészítés olykor titokzatos, de mindenképp lenyűgöző világba.
A Mars Maltage Cosmo kóstolásának tetézéseként némi füstösségre is számíthatunk, úgymond keretezve ennek a hamisítatlan japán whiskynek a hangulatát és esszenciáját.
Hakushu 12 whisky
Páratlanul tiszta és egyedi japán whiskyről van szó, amelyet 12 éven át fahordóban érlelnek. Enyhén füstös jelleget tudhat magáénak a Hakushu 12 whisky, aminek a kifogástalan minőségét hűen tükrözi az általa bezsebelt több aranyérem is a neves whiskyversenyeken.
Kifinomult illat jellemzi a friss és üde jegyekkel, a zöldalma és a körte élénk aromájának egészen egyedi hatásával. A Hakushu 12 whisky némileg füstös jellege pedig egyfajta jótékony mélyebb tónust kölcsönöz magának az italnak. |
|
|
|