PEST MEGYEI HÍRHATÁR - "Mihez van joga ma egy aktív életkorú rokkantnak? A halálhoz?" Elbántak a rokkantakkal Strasbourgban

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2021.04.19.
 Hétfő
Ma Emma napja van.
Holnap Konrád, Tivadar napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 02. 20. 09:30     


"Mihez van joga ma egy aktív életkorú rokkantnak? A halálhoz?" Elbántak a rokkantakkal Strasbourgban
Kötelező olvasmány mindenkinek egy kirakatperről, melyet el akartak dugni a világ szeme elől - botrányos döntés született a magyarországi aktív életkorú rokkantak ellen a Strasbourgi Emberjogi Bíróságon - olvasható a Korhatár Alatti Rokkantak Országos Szervezetének (KAROSZ) honlapján.

Három éve, hogy egy több mint százfős - aktív életkorú, magyarországi rokkantakból álló - perközösség beadványa ott hevert a strasbourgi bírák asztalán. A perközösség kb. 20 tagja még 2015 nyarán megkapta az ítéletet. Válogatás nélkül utasították el őket, közülük olyanokat is, akiknek sok millió forintos kára keletkezett. Akkor ezt a döntést kapták kézhez az elutasított betegek:
 
 
Ezt követően hosszú szünet következett, majd 2016. februárban folytatódott az elutasítások sorozata. A többi betegről is megszületett a döntés még 2015. június elején, de adminisztrációs hibára hivatkozva csak 2016. február közepén kapták kézhez a betegek az elutasító végzést.
 
 
A botrányos elutasító döntés pikantériája, hogy a strasbourgi bírák egy magányosan perlő beteg, a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz forduló aktív életkorú magyarországi rokkant esetében kedvezően döntöttek már. Első fokon kártérítésre ítélték a magyar államot, de a döntést az állam megfellebbezte még 2015. júniusban.
 
A Népszabadság 2015. februárban írt erről az esetről: „Először azt kifogásolták, hogy az asszony nem merítette ki az összes hazai jogorvoslati lehetőséget – miért tette volna, hiszen a bíróság nem írhat felül egy lelketlen szabályt –, másodjára meg a panasz benyújtására rendelkezésre álló hat hónapos határidő túllépésére hivatkoztak.” A magyar állam a döntés ellen fellebbezett, és a Strasbourgi Emberjogi Bíróság nagy-kamarájához került az ügy. A sajtó azt írta akkor, hogy még 2015. évben megszülethet a döntés, az viszont még ma sem született meg.
 
Furcsa ez a kijelentés is az ügyben: „Úgy ítélték meg, hogy Nagynét megfosztották a rokkant-nyugdíjától, holott az ésszerű és arányos csökkentés jobb megoldás lett volna." Attól függ, hogy kinek mit jelent a tudatában az „ésszerű és arányos csökkentés”. Ugyanis itt olyan emberekről van szó, akik a szolgálati idő, a társadalombiztosítási kockázat és a súlyos betegségeik alapján megszerezték a rokkantsági nyugdíjra való jogosultságot. Ettől fosztotta meg őket súlyos betegen a magyar állam, de nem is akárhogyan! Úgy, hogy visszamenőlegesen vették el tőlük a rokkantságban eltöltött évek teljes időtartamára vonatkozóan a nyugdíjhoz jogfolytonos éveket.
 
A rokkantak nagyon örültek annak a hírnek, hogy a magányosan pereskedő sorstársuknak első fokon kártérítést ítéltek, és reménykedtek abban, hogy a nagy-kamara döntése is pozitív lehet majd az ő ügyében. Most, hogy a több mint százfős hasonló sorsú perközösségi tagok ügyét „elkaszálták” Strasbourgban, kíváncsian várják a fejleményeket: mi lesz a magányosan Strasbourgi Bírósághoz forduló rokkant asszony sorsa. Ha ez a rokkant asszony győzni fog, akkor a több mint százfős perközösségi tagnak is győzni kellett volna, hiszen vannak közöttük sokan, akiket a felülvizsgálatokon jogtalanul minősítettek vissza, milliós összegű károkkal.
 
Viszont, ha a nagy-kamara a rokkant asszonyt pervesztesnek ítéli, akkor a Strasbourgi Bíróság bebizonyítja, hogy teljesen alkalmatlan az effajta döntések meghozatalára, ugyanis önmagával szemben döntene, ha ugyanabban a kérdésben egyszer pozitívan, máskor viszont negatívan döntene.
 
Az már körvonalazódni látszik, hogy valami nagyon bűzlik ott a Strasbourgi Emberjogi Bíróságon. Ugyanis, a „magányosan” pereskedő rokkant asszonynak, annak ellenére ítéltek kártérítést első fokon, hogy ő sem merítette ki a hazai jogorvoslatot. Viszont a több mint százfős perközösségnél erre való hivatkozással utasították el a panaszosok beadványát. A rokkantak megjegyezték azonban azt a fontos tényt, hogy Magyarországon szinte képtelenség kimeríteni a legfelsőbb jogorvoslati utat, ugyanis csak nagyon súlyos jogsértést bizonyítva lehet eljutni a legfelsőbb bíróságig, a Kúriához is.
 
Érdekvédő szervezetként jogászokkal, ügyvédekkel is napi kapcsolatban állnak. Elmondták az ügyvédek, hogy 100 esetből jó, ha egy rokkant győzelemre tudja vinni a pert. Viszont a Kúriához csak ügyvéd által készített beadvánnyal fordulhatnak, ami egy rokkant számára felér egy kisebb vagyonnal. A rokkantsági nyugdíjuktól megfosztott betegek a segélyes rokkant-pénzekből képtelenek az ügyvédi kiadásokat fedezni. Az ügyvédek többsége el sem vállalja az ilyen jellegű ügyeket: az állammal szembefordulva nem ér annyit a rokkantak ügye, hogy esetleg bezárják az ügyvédi irodájukat.
 
Ebben az országban mindenki fél, még az ügyvédek is. Nyíltan nem merik kimondani a hozzájuk forduló betegeknek, hogy miért nem vállalják az ügyüket, inkább a magas költségekkel riogatják a rokkantakat, ha azok jogorvoslati segítséget szeretnének kérni. Mihez van joga ma egy aktív életkorú rokkantnak? A halálhoz? Igen, csak ahhoz! Az élethez nincs joga, ha Magyarországon él! A családok életét is nyomorba dönti a rokkantak ellen hozott törvénykezés, mert a család kötelessége a róluk való gondoskodás az alaptörvény és a szociális törvény szerint.
 
Miközben a rokkantak a magyar államnak fizették be átlag 33 éven át a járulékokat, ezért cserébe halált osztanak rájuk a róluk való gondoskodás helyett. Hogyan meríthetnék ki a hazai jogorvoslati utat, amikor az tele van buktatókkal? A jogszabályi jogsértésekre való hivatkozással mehetnének csak a Kúriához? A törvényeket a legmagasabb szinten az országgyűlés hozza meg. A magyarországi aktív életkorú rokkantak elleni halálos ítéletet is az országgyűlési képviselők döntése, szavazata alapján hozták meg! Ők nyomták meg a szavazógombot a gyilkos rokkant-törvényre, melyet csak végre kell hajtani a nagybeteg emberek ellen.
 
Itt a lista, hogy kik szavazták meg ezt a „gyilkos” törvényt, de azt is tudjuk, hogy ki írta alá ezt a gyilkos törvényt, mely életben maradási esélyt sem ad az aktív életkorú rokkantak számára: itt a név szerinti szavazás.
 
Itt van a 2010. évi Fidesz választási kampányarca nyugdíjügyben: aki 2010-ben nyugdíjas volt, annak erre a nyugdíjgarancia levél szelvényre hívták fel a figyelmét. Ha nem ugyanazt az összegű nyugdíjat kapja, mint akkor, hanem kevesebbet, akkor azonnal a garancia levéllel reklamáljon! Igen? A rokkantak hol reklamáljanak, ha kifosztották, emberi jogaikban megalázták és halálra ítélték őket? Hol és kinél reklamálhatnak, ha ugyanaz az ember, (volt) köztársasági elnökként nem kegyelmezett nekik és aláírta a halálos törvényt a rokkantról?
 
 
Miféle nyugdíjgarancia ez a 2010-ben rokkantsági nyugdíjellátottak részére? Hol a garancia az életben maradásukra? A Strasbourgi Bíróság meg azon lovagol, hogy kimerítették-e a kimeríthetetlen jogorvoslatukat. 
 
"Nekünk rokkantaknak meg van tiltva, hogy nyilatkozzunk az ügyről? Meg van tiltva, hogy kiálljunk önmagunkért? Miféle diktatúrában kell könyörögnünk az életünkért? Szégyen! Szégyen! Szégyen!
 
Miféle emberjogi bíróság az, mely 3 évig visszafogja az ügymenetet, amit az első pillanatban tudott, hogyan fogja lezárni? Nem tudták 3 évvel ezelőtt, amikor egy nemzetközi hírű ügyvéd által benyújtott perközösségi beadványt elolvastak, hogy nem merítették ki az aktív életkorú magyar rokkantak a magyarországi jogorvoslati utat? Miért kellett erre a semmitmondó ítéletre 3 évet várni? Miért? Miért kellett a magyarországi aktív életkorú rokkantakat ilyen helyzet elé állítani bárkinek is? Ki lesz a felelős, ha az alapvető emberi jogaikban megtépázott 305.323 fő rokkantsági nyugdíjától megfosztott beteg éhen hal a rokkantsági nyugdíj helyett a segélyes pénzekből? Mi lesz, ha önkezükkel vetnek véget az életüknek egyre többen a halálos strasbourgi bírói ítélet után? Ennyire ostobának nézik ezeket a rokkantakat és a családjukat?
 
Mi folyik itt Magyarországon és Európában? Megismétlődik a holokauszt? Most a rokkantak a kiszemelt áldozatok? Ehhez még a Strasbourgi Emberjogi Bíróság is asszisztál?" - írják elkeseredetten a honlapon.
 

További hírek

  Pár szó az ellenzék pártok védelmében
2021. 04. 18. 14:16 pestmegyei-hirhatar.hu
  Elhunyt Köteles László Komlóska volt polgármestere - 48 évet élt
2021. 04. 18. 14:16 pestmegyei-hirhatar.hu
  Kásler embere támadja Zachert
2021. 04. 18. 14:16 pestmegyei-hirhatar.hu
  Változatlanul dúl a háború Hadházy és az MSZP-s Tóth Csaba között Zuglóban
2021. 04. 17. 17:24 pestmegyei-hirhatar.hu
  Szél Bernadett: életek múlnak a hétfői iskolanyitáson
2021. 04. 17. 17:24 pestmegyei-hirhatar.hu
  A nagy világösszefüggések és a felcsúti Madonna
2021. 04. 17. 17:24 pestmegyei-hirhatar.hu
  Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a várpalotai kettős gyilkossággal vádolt férfi
2021. 04. 16. 18:40 pestmegyei-hirhatar.hu
  Orbán bejelentett - nyitnak is, meg nem is
2021. 04. 16. 18:40 pestmegyei-hirhatar.hu
  Meghalt Törőcsik Mari
2021. 04. 16. 18:40 pestmegyei-hirhatar.hu
  Vasalatok és bútorkiegészítők
2021. 04. 15. 12:17 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport