PEST MEGYEI HÍRHATÁR - Miért van a mai fiataloknak könnyű dolga az angoltanulással?

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2022.05.25.
 Szerda
Ma Orbán napja van.
Holnap Fülöp napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 11. 22. 11:03     


Miért van a mai fiataloknak könnyű dolga az angoltanulással?
Manapság már alig akad olyan tizen- vagy huszonéves, aki ne beszélne legalább társalgási szinten angolul. Ez örvendetes, tekintve, hogy hazánk nem épp kiemelkedő a lakosság idegennyelv-tudását illetően. A fiatalok zöme azonban nem az oktatásnak köszönheti mindezt.

Az angol nyelv mindenütt ott van

 

Manapság a hétköznapi életben is annyi angol kifejezés vesz körül minket, hogy még aki egyáltalán nem jár nyelvórákra, arra is ráragad belőlük jó néhány. A legtöbbjük pedig az internetnek köszönhetően került be a köztudatba. 

 

Ma már a legtöbb felnőtt is otthonosan mozog az olyan szavak között, mint például az “online shopping”, “like”, “e-mail”, “popcorn” és hasonlók. A fiatalok körében pedig jól ismertek az olyan kifejezések, mint az “influencer”, “szelfi”, “powerbank”, “wireless”, “cringe”, “best friends” és a többi. 

 

Sok angol szót már fejben sem kell lefordítaniuk ahhoz, hogy megértsék a jelentését. Emiatt a hazai médiában (pláne a fiatalabbaknak szóló tartalmaknál) szintén gyakran használnak angol kifejezéseket, melyeket a célkorosztály minden további nélkül megért.

 

Példaként nézzük csak meg a Rádió1-et, amely hazánkban a leghallgatottabb országos szintű csatorna a 15-39 éves korosztályban. A műsorban olyan elnevezésű programok szerepelnek, mint a “Disco’s Hit”, “World is Mine Radio Show”, “Live Mix”, vagy “Cooky Weekend Show”, valamint gyakran felcsendül a “you are listening Radio One” szlogen is. Nem valószínű, hogy ezek a szavak sok tizen- vagy huszonéves hallgatónak nagy fejtörést okoznak.  

 

Az adás ráadásul a mai igényeknek megfelelően már nem csak FM-sugárzáson keresztül hallgatható, hanem interneten, például az Online Rádió weboldalán keresztül is. 

 

Számítógépes játékok

 

Az igazi “gamereknek” (újabb angol kifejezés) sosem okozott gondot, ha egy játékhoz nincs magyarosítás, ez pedig manapság sincs másképp. Miért is szenvedne bárki hivatalos megoldás híján a “kalózfordítások” felkutatásával és használatával, ha a játék enélkül is ugyanúgy élvezhető? Ráadásul így rengeteg olyan kifejezést tanul az ember, ami az iskolai angolórák során is hasznos lehet.

 

E sorok írója például a “The Sims” nevű életszimulátor segítségével tengernyi cselekvés és berendezési tárgy nevét sajátította el angolul, amikkel brillírozhatott a szódolgozatoknál.  

 

Filmek, sorozatok

 

A Netflix, és a hozzá hasonló streaming szolgáltatások korában egyre kevesebb fiatal néz hagyományos televízióműsort. Ezeken a platformokon ugyanis folyamatosan bővülő tartalom várja őket, melyekhez igaz, hogy sokszor nincs magyar szinkron, viszont akad magyar és angol felirat, ez pedig a többség számára már bőven elég. 

 

Beszélgetés külföldiekkel online

 

Legyen szó akár egy internetes játékról, akár egy új zenekar klipjéről vagy egy hobbival kapcsolatos angol nyelvű videóról, a chat funkció és a kommentszekció kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy csevegjünk külföldiekkel, vagy kifejezzük a véleményünket és beszélgetést kezdeményezzünk, akár társalgási szintű nyelvtudás birtokában is.


További hírek

  511 400 forint volt a bruttó átlagkereset márciusban
2022. 05. 24. 15:12 pestmegyei-hirhatar.hu
  Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?
2022. 05. 24. 15:12 pestmegyei-hirhatar.hu
  Nyilatkozott a fideszes polgármester, aki egy 60 évvel fiatalabb lányt vett feleségül
2022. 05. 24. 15:11 pestmegyei-hirhatar.hu
  Kuncze Gábor azonnal lemondott volna Pintér helyében
2022. 05. 22. 19:16 pestmegyei-hirhatar.hu
  Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak
2022. 05. 22. 19:16 pestmegyei-hirhatar.hu
  Karácsony szerint nem biztos, hogy a választók rosszul döntöttek, hogy nem erre az ellenzékre szavaztak
2022. 05. 22. 19:16 pestmegyei-hirhatar.hu
  Alföldi Róbert fél – tart a pálya szélére csúszástól
2022. 05. 20. 20:46 pestmegyei-hirhatar.hu
  Márki-Zay Pétert már volt tanácsadója is támadja
2022. 05. 20. 20:45 pestmegyei-hirhatar.hu
  Kósa Lajos negyedszerre is a korcsolyaszövetség elnöke marad
2022. 05. 20. 20:45 pestmegyei-hirhatar.hu
  Tudtad, mennyire óvatosan kell bánni a kannabisszal?
2022. 05. 20. 20:08 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport