PEST MEGYEI HÍRHATÁR - Melyek a szabás, varrás legfontosabb segédeszközei?

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2023.09.25.
 Hétfő
Ma Eufrozina napja van.
Holnap Jusztina napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 08. 11. 12:56     


Melyek a szabás, varrás legfontosabb segédeszközei?
Ha azt mondom; varrás, akkor elsőre mindenkinek a tű, a cérna, na meg az olló jut az eszébe. Azt nem mondanám, hogy ennyi az egész, hogy ennyivel leírható a tevékenység, de mind a folyamatot, mind a végeredményt meghatározza az, hogy milyen eszközökkel dolgozunk. Az olló megannyi munka elvégzésében a segítségünkre lehet, éppen ezért a következő cikkben a hímző-varróolló jellegzetességeit mutatom be neked.

Mióta létezik az olló?

 

Nem is gondolnánk, de az első olló kb. 3500 évvel ezelőtt jelent meg és az első darabokat a juhok nyírására használták. Ehhez képest ma már funkciók szerint különböztetjük meg egymástól a különféle változatokat, jól példázza ezt a Kések Ollók Webáruház varróolló kínálata is. Régen az olló fogalma egyenlő volt a két összekapcsolt pengével. 

 

Habár egy működőképes találmányról volt szó, higiénikusnak és ergonomikusnak sem volt annyira nevezhető. Az ősi olló esetében ugyanis nem egy központi tengely körül forogtak a pengék, csupán összenyomódtak. A kényelmetlen használat ellenére hasznosnak bizonyult, mivel több mint kétezer éven keresztül ezt vetették be. 

 

Ezt követték a rugós típusú ollók, amelyet továbbfejlesztettek (Kr. u. 8. század), s a két pengét középen fogták össze, és nyeleiket körkörösen hajlították vissza. Egyre többféle célra vetették be, s ezt egészen a 16. század közepéig használták. 

 

A modern olló közvetlen őse az ókori Rómában született meg, ez már úgy működött, hogy a pengéket a hegyek és a nyél közötti ponton forgatták. 

 

A funkcionalitás szerepe az ollógyártásban

 

Az ollók piaca folyamatosan fejlődött, gondolunk ezalatt a díszítésre, a megmunkálásra, az anyagra, ám a tömeggyártásra a 19. századig kellett várni. Megjelent a funkcionális megközelítés, amely napjainkban is igen erősen jelen van valamennyi termékkategóriában. 

 

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az adott felhasználási célnak és területnek megfelelően válasszuk ki eszközeinket, s a gyártók is külön csoportokba sorolják az ollókat. Már eleve a gyártás is úgy történik, hogy a tervezés során figyelembe veszik ezeket a szempontokat. 

 

Az ollók kínálata igencsak széles, találkozhatunk kozmetikai, papírvágó, konyhai, kerti és természetesen textilvágó ollókkal is.

 

Hímző- és varróolló, az egyik legfontosabb textilvágó olló 

 

Azt mondják, a varrónak és a háziasszonynak is kétféle textilvágó eszközre van szüksége; szabóollóra, illetve hímző- és varróollóra. Az utóbb említett daraboknak vannak tompa és hegyes változatai is. 

 

Általában német rozsdamentes acélpengékkel, csúszásmentes, ergonomikus kialakítással teszik teljessé a munkafolyamatot. Profi és háztartási célokra egyaránt használhatjuk őket, s a varrás, a hímzés vagy más textilmunka során egyaránt bevethetjük őket. 

 

Minden ollónak megvan a maga szerepe, de a “textil fronton” leginkább azon termékek jöhetnek szóba, amelyek elősegítik a hatékonyságot és a precizitást. 


További hírek

  A födém szakszerű szigetelése – így csináld jól!
2023. 09. 23. 13:26 pestmegyei-hirhatar.hu
  Mi az oka annak, hogy az emberek többsége nem válik nyerő sportfogadóvá?
2023. 09. 21. 11:39 pestmegyei-hirhatar.hu
  A divatvilág ikonikus cipő- és táskamárkái
2023. 09. 21. 11:31 pestmegyei-hirhatar.hu
  3 hatóanyag a zsíros, pattanásos bőr ápolására
2023. 09. 21. 11:24 pestmegyei-hirhatar.hu
  Néhány hasznos tipp lakásfelújítóknak
2023. 09. 21. 11:21 pestmegyei-hirhatar.hu
  CBD olajból a legjobbat!
2023. 09. 21. 11:18 pestmegyei-hirhatar.hu
  Néhány ötlet kezdő számfestőknek
2023. 09. 21. 10:52 pestmegyei-hirhatar.hu
  Neked is jól esne egy finom masszázs?
2023. 09. 13. 10:37 pestmegyei-hirhatar.hu
  Lázár János kinyírta Budapest jövőjét
2023. 09. 11. 09:40 pestmegyei-hirhatar.hu
  Pintér nyomozókat toboroz kiemelt fizetésért
2023. 09. 11. 09:40 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport