PEST MEGYEI HÍRHATÁR - Az Ördögorom csárda

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2019.09.20.
 Péntek
Ma Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 02. 04. 22:08     


Az Ördögorom csárda
Az Ördögorom csárda már nevével is kitűnt a fővárosi kocsmák közül, azonban jó marketingjével, régebbi megfogalmazás szerint hírverésével jelentősen tudta látogatottságát növelni. Az erózió vájta Ördögorom alatt, a szűk völgyben elhelyezkedő épület és kertje kiválóan alkalmas volt a vendégek fogadására, maga a hely és a környezetre való rálátás szinte egyedivé tette.

 
Gruber Emil 1924-ben nyitotta meg, de előtte Berlinben, Londonban, Párizsban és Bécsben is dolgozott a vendéglátóiparban, így nagy szakmai tapasztalatot szerzett és azt kamatoztatta is budai csárdájában. Az idők folyamán általában elégedett vendégek álltak fel az asztaloktól, így sokan visszatérőkké váltak. Sok éven át, amikor a környék buszközlekedése még nem volt ennyire kiterjedt, a farkasréti villamos-végállomástól ingyenes külön autó ment a vendégekért. 
 
Azonban számos konkurenciával is meg kellett küzdenie az Ördögorom csárdának, hiszen a környéken más vendéglők is működtek. A konkurenciaharc nem jelentett haragot, a kocsmárosok többször össze is ültek, úgy beszélték meg a napi dolgokat, gondokat. A farkasréti villamos vonala mentén számos búfelejtő kerthelyiség szolgálta a betérőket, de a közeli és régebbi „Szerelem bolondjai” vendéglő szintén számos vendéget csábított. 
 
Fénykoruk az 1930-as évekre esett, ekkor hivatalosan is üdülőhellyé nyilvánították a Farkasrétet. Ezt elsősorban nem gazdaságossági szempontból kell érteni, hanem a legkeresettebb időszakok egyikének, amikor egész nap zsongott a vendégsereg. 
 
Nem csak az Ördögorom csárdában, de a többi vendéglőben is szokás volt, hogy a közelben nyaralók részére napi panziót biztosítottak. Így aki nem túl messze vett ki szobát, az napjában többször is, aszerint hogy milyen étkezési rendszert kért, oda és vissza gyalogolt a szálláshelye és a vendéglő között. A panzió-rendszerben a bevett szokás a napi háromszori étkezés volt, amely reggelit, ebédet és vacsorát jelentett. Ezt lehetett még megfejelni uzsonnával, sőt tízóraival is. Az ilyen étkezési rendszert az üdülőknek találták ki és ez mindig jóval olcsóbb volt, mintha külön-külön fizettek volna az étkezésekért. 
 
De nem csak nyáron, hanem a téli síszezonban is élénk volt a csárda látogatottsága, hiszen a Normafáról ide vezetett le a Farkas-völgyben használatos síútvonal. Ősszel és tavasszal az alkalmi kirándulók is gyarapították a vendégsereget, közülük akiknek turistaigazolványa volt, az 10% kedvezményt kapott az étel-ital árakból. A környék még jórészt beépítetlen volt, így igazi kirándulásnak, kalandnak számított a hely felkeresése. 
 
 
Az 1950-es évek második felétől a 8-as autóbusz meghosszabbításával a Farkas-völgy bejáratát képező Edvi Illés utca torkolata megállóhelyet kapott, így már jóval kevesebbet kellet a vendégeknek gyalogolniuk. Az sem volt mindegy, hogy így a visszaútban nem feltétlenül kellett a meredek úton felkapaszkodni a villamos-végállomáshoz. 
 
A megszűnés előtti bő másfél évtizedben olyan termékek is voltak az étlapján, amik bár egyszerűek, mégsem nagyon kínálták őket máshol. Itt már akkor volt állandóan tea, amikor az Magyarországon még kifejezetten ritkaságszámba ment. A túrós palacsinta és rétes kínálatuk utánozhatatlan volt. 
 
A megszűnést valószínűsíti a nem megfelelő propaganda és a legutolsó időszakot uraló üzletpolitika. A tényleges hátterét azonban nem ismerjük az évtizedekig megfelelő áron és jó színvonalon működő csárda bezárásának körülményeiről.
 
Képeink a bezárás után nem sokkal készültek. Ma már szinte semmi nem maradt az épületből és az egykor gondozott kertből.
 
Fotók a szerző gyűjteményéből.
Kertész Z István

További hírek

  A kurucinfohoz hasonlóan a Kubatov-listákat is külföldi szerveren próbálják bújtatni
2019. 09. 16. 15:29 pestmegyei-hirhatar.hu
  Kövér polgárháború szításával vádolja az ellenzéket - Dobrev Klára meg hazaáruló
2019. 09. 16. 10:45 pestmegyei-hirhatar.hu
  Bayer azokat a polgári értékeket köpi szemen, melyekre hivatkozva mocskolódik
2019. 09. 16. 10:45 pestmegyei-hirhatar.hu
  Tarlós és a náci fogyatékosság
2019. 09. 14. 17:17 pestmegyei-hirhatar.hu
  Az újbudai polgármester ingyenkrumpli után villanyégőkért gyűjti a támogatást
2019. 09. 13. 15:11 pestmegyei-hirhatar.hu
  Ez már tényleg elmebetegség – teljes étkezés helyett ovis focicsomag 730 millióért
2019. 09. 13. 15:11 pestmegyei-hirhatar.hu
  Elhunyt Marton László
2019. 09. 13. 09:39 pestmegyei-hirhatar.hu
  Rendőrállam: fegyveres razziával rohanták le a józsefvárosi ellenzéki jelölt stábját
2019. 09. 12. 15:53 pestmegyei-hirhatar.hu
  Pusztán a véletlenek összjátéka, hogy tegnap ismét bedöglött a választási honlap
2019. 09. 10. 11:10 pestmegyei-hirhatar.hu
  Tél még nincs, de kihűléses haláleset már van
2019. 09. 09. 13:23 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport