PEST MEGYEI HÍRHATÁR - A történelem ne ismétlődne? Dehogynem…

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2024.07.15.
 Hétfő
Ma Henrik napja van.
Holnap Valter napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 03. 12:18     


A történelem ne ismétlődne? Dehogynem…
Hofi már a rendszerváltás utáni egyik előadásában arról kesergett, hogy régen, ha az ember kitalált egy közéleti poént, hónapokig mondhatta. Ma bezzeg, ha reggel kitalál valamit, az esti előadásra már nem aktuális. Tévedett.

Hofi már a rendszerváltás utáni egyik előadásában arról kesergett, hogy régen (értsd: az „átkosban”), ha az ember kitalált egy közéleti poént, hónapokig mondhatta. Ma bezzeg, ha reggel kitalál valamit, az esti előadásra már nem aktuális - mondta ezt valamikor a rendszerváltás hajnalán. Tévedett, mint azt Hell Nagy István facebook posztja bizonyítja. Az alább olvasható, 2009. 02. 04-én kelt sajtóközleményt ma a dátum megváltoztatásával újra kiadhatnák.

 

Ha valaki nem hallott volna róla még, úgy tűnik, hogy a 2014 őszi önkormányzati választáson Pásztor Albert nyugalmazott miskolci rendőrkapitány polgármester jelölt lesz. Ő az a volt rendőrségi vezető, aki hivatalos személyként muníciót szolgáltatott azon nem csekély rasszista szavazópolgárnak, és az igényüket kiszolgáló „politikusoknak”, akik a bűnözés eredetét az elkövetők származásában vélik felfedezni.

 

No és, kedves olvasó, vajon kik támogatják e szakmát tévesztett ex-rendőrkapitányt? Nem, nem az ideológiát magáévá tévő Jobbik, sőt, nem is csak a még vele kacérkodó Fidesz! Nem, hanem az européer, humanista, a szegények és elnyomottak jogaiért kiálló „baloldal” helyi csoportjai.

 

Íme, a közlemény:

 

Roma Polgárjogi Alapítvány (RPA)n Roma Civil Rights' Foundation

1078 Budapest, Nefelejcs u. 39., Hungary

Tel.:(36) 20/ 478 01 08,

e-mail: romacivilrajt@gmail.com

RPA Válságkezelő Csoport

 

Sajtóközlemény – Miskolc

 

Az RPA válságkezelő csoportja egyrészt áttekintette a miskolci üggyel kapcsolatban elérhető statisztikákat és egyéb dokumentumokat, valamint a város vezetőinek az utóbbi hónapokban tett nyilatkozatait. Ezen túlmenően munkánk elsősorban az érintett roma és nem roma lakosság helyzetének és véleményének megismerésére irányult.


Mindezek alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy – a város vezetőitől származó nyilatkozatokban hivatkozott adatokat beszámítva – semmi jel nem mutat arra, hogy indokolt lenne az a hiszterizált, a miskolci roma és nem roma szegények elleni szélsőséges indulatok gerjesztésére alkalmas hangulatkeltés, ami az utóbbi időszakban nagymértékben felerősödött a városban. Az elmélyülő szociális krízis ellenére az azzal kapcsolatba hozható bűnesetek száma nem ugrott meg Miskolcon, a nyilatkozatokban gyakran emlegetett Avasi lakótelepen pedig úgy tűnik, hogy ebben a vonatkozásban még valamelyest javult is a helyzet. Az utcai rablásokat, lakástámogatásokkal kapcsolatos visszaéléseket elkövetők száma más, hasonló helyzetű településen megfigyelhetőnél számottevően nem magasabb, a probléma hagyományos bűnüldözési módszerekkel kezelhető és kezelendő.


Ugyanakkor azt is megállapítottuk, hogy Miskolc egyes városrészeiben, mindenekelőtt a szegény és cigány népességet a legnagyobb mértékben koncentráló telepeken, illetve azok máig megmaradt részein (pl: József Attila és Szondi telep, Bábonyibérc, „Számos utcák”), valamint az újonnan létrejövő „vadtelepeken” (pl: Lyukóvölgye, egykor hétvégi házas telkei) – nem utolsó sorban a város vezetőinek az utóbbi évtizedekben követett szakszerűtlen és hanyag tevékenysége következtében - mára igen súlyos szociális válsághelyzet alakult ki. Az elmélyülő szociális problémák, különösen akkor, ha azokat a város vezetése hisztéria és gyűlölet keltésére alkalmas, felelőtlen megnyilatkozásokkal igyekszik „kezelni”, könnyen olyan, vagy ahhoz hasonló helyzetbe csaphatnak át, amellyel „önbeteljesítő próféciává” váló apokaliptikus jóslataikban a város „felelős vezetői” ma fenyegetőznek.

 
Az önsorsrontás szabályainak megfelelően, húsz évvel ezelőtt, az akkori válság kezdetén, pontosan ilyen nyilatkozatok, pontosan ilyen cigányellenes hangulatkeltés folyt Miskolcon, és akkor sem az egymással a cigányellenességen kívül semmi másban egyetérteni nem képes helyi vezetőkön múlt, hogy a város elkerülte a súlyos, etnikai jellegű összetűzések kialakulását. Figyelemre méltó, hogy Miskolcon ma újra különböző ellenőrizhetetlen rémhírek terjednek arról, hogy a város vezetői a város szélén felépítendő gettóba készülnek kitelepíteni a „deviáns családokat”.


Figyelemre méltó az is, hogy jelenleg, az állami erőszakszervezeteken (rendőrség és készenléti rendőrség) kívül még legalább négy paramilitáris alakulat: az őrző-védő cégek mindenhol jelen levő fegyveresei, a városőrség, a polgárőrség és a „gárda” emberei vannak jelen Miskolcon és – mint ez a múlt hétvégén történt – vesznek/vehetnek részt olyan demonstráción, amit, pártállásra való tekintet nélkül, a város helyi és országos politikusainak jelentős része is megtisztel részvételével!


Javasoljuk, hogy szülessen helyi szociális válságkezelési program, melynek részeként döntsön a miskolci önkormányzai az említett nyomortelepek, zárványok sorsáról: melyeket indokolt megszüntetni, és melyeket érdemes felújítani. Ezúttal is javasoljuk az értékes telkek eladásából származó bevételekből –illetve egyéb állami és európai uniós forrásokból- szociális bérlakások építését, és a telepeken élők könnyen fenntartható, emberi lakókörnyezetbe való elhelyezését.


Kérjük a megyei jogú város közgyűlését, hogy szüntesse meg az intézkedésre egyébként sem jogosult őrző-védő cégek megbízását a közrend helyreállításában, és azt, hogy a rájuk fordított összeget csoportosítsák át oktatási és munkahelyteremtési célokra, valamint a rendőrség támogatására.


Javasoljuk, hogy a városi rendőrkapitány, Pásztor Albert ezredes kérje más munkakörbe helyezését, esetleg a nyugdíjazását. Megítélésünk szerint a gyanúja sem merülhet fel annak, hogy a Magyar Köztársaság rendőrségének parancsnoki állományban lévő tisztjei különbséget tesznek a különböző származású bűnelkövetők között.


Javasoljuk, hogy a város és megye készítsen terveket a munkahelyek megtartására, a foglalkoztatás új formáinak a kialakítására, az állami (önkormányzati) költségvetésből finanszírozott szociális szövetkezetek, civil szervezetek segítségével, szoros pénzügyi felügyelet mellett. A szociális szövetkezetek, kisvállalkozások munkahelyteremtésének legfőbb szempontja az alacsony iskolai végzettségű népesség foglalkoztatása legyen.
Végül: felhívjuk a Kormány és az ellenzék figyelmét is, hogy hihetetlen felelősséget viselnek ma, a gazdasági válság idején: ha nem a cigányok és a nemcigány többség társadalmi együvétartozásában , hanem a cigányellenességben teremtik meg a nemzeti konszenzust, beleroppan Magyarország történetének legsúlyosabb válságába.


Budapest, 2009. február 4.


A Válságkezelő Csoport:

Horváth Aladár, Hell István, Iványi Gábor, Ladányi János, Tóth Balázs

 

Update: Az Együtt és a PM országos szervezete már elhatárolódott a helyi szervezeteik döntésétől.

 

- alagipali - 


További hírek

  Az egyetemisták közel fele fontolgatja a külföldi letelepedést
2024. 07. 14. 12:22 pestmegyei-hirhatar.hu
  Dr. Magyar György az elszámoltatások jogi buktatóiról
2024. 07. 14. 12:22 pestmegyei-hirhatar.hu
  Utolsó értékes ingatlanát is kénytelen volt eladni az MSZP
2024. 07. 14. 12:22 pestmegyei-hirhatar.hu
  Minden könyvmoly réme: az olvasói válság!
2024. 07. 09. 12:13 pestmegyei-hirhatar.hu
  Így grillez a világ – különleges ízek nyomában
2024. 07. 09. 12:11 pestmegyei-hirhatar.hu
  Kilép az MSZP-ből a második került újraválasztott polgármestere, Őrsi Gergely
2024. 07. 07. 09:47 pestmegyei-hirhatar.hu
  Keresem az okot
2024. 07. 07. 09:47 pestmegyei-hirhatar.hu
  Schadl a börtönben ülve is megkeresett vagy 189 milliót
2024. 07. 07. 09:47 pestmegyei-hirhatar.hu
  Egy lapra feltenni mindent
2024. 07. 02. 18:01 pestmegyei-hirhatar.hu
  Az álló vonat nem szolgáltatás
2024. 07. 02. 18:01 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport