PEST MEGYEI HÍRHATÁR - A méhek után négy évvel mi is kihalunk - mondá Einstein?

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2019.07.18.
 Csütörtök
Ma Frigyes napja van.
Holnap Emília napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 02. 24. 10:26     


A méhek után négy évvel mi is kihalunk - mondá Einstein?
Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl – mondta állítólag egy alkalommal Albert Einstein.

Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl – mondta állítólag egy alkalommal Albert Einstein. A világhírű fizikusnak sokmindent (bármit?) elhiszünk, és az esetek többségében az sem számít, hogy az ő tudományterületét érintő kérdésről van-e szó vagy sem.
 
A méhes idézetnek a Snopes.com megpróbált utánajárni, de nem sikerült fellelni egyetlen Einstein-szöveggyűjteményben sem. Sőt, a tudós 1955-ös halála ellenére nem találtak 1994-nél előbbi említést a mondatra, a kilencvenes évek beli találatnak a forrása pedig két újságcikk volt, amely egy brüsszeli méhésztüntetés pamfletjét idézte.
 
A Quote Investigator blog azonban egy 1941-es Einsteinre utalást is talált – igaz, a Canadian Bee Journal megállapítása sem tekinthető bizonyító erejűnek. A blog szerzője szerint az állítás a drámaíró Maurice Maeterlinck 1901-es írásából terjedt el, Einsteinhez valószínűleg tévesen kapcsolták.
 
Mindettől függetlenül az idézet folyamatosan napirenden van, használta például a méhek egészségi helyzetének javításával foglalkozó, 2011-es uniós jelentésében Tabajdi Csaba képviselő is, jelezve: “ha ez [az Einsteinnek tulajdonított állítás] túlzásnak tűnt is, ma már egyértelműen látni, hogy mekkora hatása van a méhészetnek az élelmiszertermelés biztonságára és a biodiverzitás fenntartására”.
 
Az ezredforduló óta a világ egyre nagyobb részén halnak el méhcsaládok, elsősorban az északi félteke államaiban. A helyzet az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Svájcban, Svédországban, Ausztriában és Japánban a legsúlyosabb – írja egy 2010-es cikk, amely szerint a tudósok csak találgatják a méhek számának csökkenését.
 
Valószínű, hogy a növénytakaró megváltozása és a gyomirtók használata gyengíti a rovarokat, de az is előfordulhat, hogy azért váltak kiszolgáltatottabbá különféle betegségeknek, mert az emberi felhasználásuknak köszönhetően ma már soha nem látott mennyiségben találhatók meg a Földön. A városban is könnyebben terjednek a járványok, nincs ez máshogy a felduzzasztott méhpopuláció esetén sem – véli Békési László, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet Méhtenyésztési és Méhbiológiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa.
 
Ami a jelenség emberiségre vonatkozó üzenetét illeti: a méhek ellenálló képességének gyengülése az egész ökoszisztéma problémáit tükrözi. ”Ahogyan a kanárik a bányában hamarabb észlelték a sújtólég megjelenését, mint az ember, úgy a méhek pusztulása is előrejelzi a természeti körforgásban okozott károk következményeit” – mutat rá Békési. 
 
Egyelőre talán ne szaladjunk ennyire előre, az emberiség végleges kipusztulásától nem kell tartanuk, hiszen vannak még méhek bőven.
 

További hírek

  A vári lakászsonglőr Bayer és a „buzik”
2019. 07. 16. 13:07 pestmegyei-hirhatar.hu
  Együttműködő civilek és ellenzéki pártok Szentendrén
2019. 07. 16. 12:35 pestmegyei-hirhatar.hu
  Demcsák Zsuzsa visszaesőként három évig nem vezethet
2019. 07. 14. 10:27 pestmegyei-hirhatar.hu
  A lángosozás még mindig jó buli – övé lettek a milliomos ligeti pavilonok
2019. 07. 14. 10:27 pestmegyei-hirhatar.hu
  Sokan tanulhatnak emberséget frissen világbajnokságot nyert úszónktól
2019. 07. 13. 17:44 pestmegyei-hirhatar.hu
  Halló-halló, itt Észak-Korea: a vezér virslit eszik
2019. 07. 13. 13:05 pestmegyei-hirhatar.hu
  A DK kilépett az ózdi összefogásból a náci-feelinges jobbikos jelölt miatt
2019. 07. 13. 13:05 pestmegyei-hirhatar.hu
  Szexuális fajtalankodási botrány Orbán kedvenc katonaiskolájában
2019. 07. 12. 17:55 pestmegyei-hirhatar.hu
  Nem zárták ki pártjából Szanyit – de nagyon megrótták
2019. 07. 12. 10:46 pestmegyei-hirhatar.hu
  Az új szlovák elnök kínosan lealázta a magyar államfőket
2019. 07. 12. 10:46 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport