PEST MEGYEI HÍRHATÁR - A méhek után négy évvel mi is kihalunk - mondá Einstein?

PEST MEGYEI HÍRHATÁR
   
 2019.04.24.
 Szerda
Ma György napja van.
Holnap Márk napja lesz.
   EUR árfolyam
   /Rate& Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 02. 24. 10:26     


A méhek után négy évvel mi is kihalunk - mondá Einstein?
Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl – mondta állítólag egy alkalommal Albert Einstein.

Ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl – mondta állítólag egy alkalommal Albert Einstein. A világhírű fizikusnak sokmindent (bármit?) elhiszünk, és az esetek többségében az sem számít, hogy az ő tudományterületét érintő kérdésről van-e szó vagy sem.
 
A méhes idézetnek a Snopes.com megpróbált utánajárni, de nem sikerült fellelni egyetlen Einstein-szöveggyűjteményben sem. Sőt, a tudós 1955-ös halála ellenére nem találtak 1994-nél előbbi említést a mondatra, a kilencvenes évek beli találatnak a forrása pedig két újságcikk volt, amely egy brüsszeli méhésztüntetés pamfletjét idézte.
 
A Quote Investigator blog azonban egy 1941-es Einsteinre utalást is talált – igaz, a Canadian Bee Journal megállapítása sem tekinthető bizonyító erejűnek. A blog szerzője szerint az állítás a drámaíró Maurice Maeterlinck 1901-es írásából terjedt el, Einsteinhez valószínűleg tévesen kapcsolták.
 
Mindettől függetlenül az idézet folyamatosan napirenden van, használta például a méhek egészségi helyzetének javításával foglalkozó, 2011-es uniós jelentésében Tabajdi Csaba képviselő is, jelezve: “ha ez [az Einsteinnek tulajdonított állítás] túlzásnak tűnt is, ma már egyértelműen látni, hogy mekkora hatása van a méhészetnek az élelmiszertermelés biztonságára és a biodiverzitás fenntartására”.
 
Az ezredforduló óta a világ egyre nagyobb részén halnak el méhcsaládok, elsősorban az északi félteke államaiban. A helyzet az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Svájcban, Svédországban, Ausztriában és Japánban a legsúlyosabb – írja egy 2010-es cikk, amely szerint a tudósok csak találgatják a méhek számának csökkenését.
 
Valószínű, hogy a növénytakaró megváltozása és a gyomirtók használata gyengíti a rovarokat, de az is előfordulhat, hogy azért váltak kiszolgáltatottabbá különféle betegségeknek, mert az emberi felhasználásuknak köszönhetően ma már soha nem látott mennyiségben találhatók meg a Földön. A városban is könnyebben terjednek a járványok, nincs ez máshogy a felduzzasztott méhpopuláció esetén sem – véli Békési László, az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet Méhtenyésztési és Méhbiológiai Kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa.
 
Ami a jelenség emberiségre vonatkozó üzenetét illeti: a méhek ellenálló képességének gyengülése az egész ökoszisztéma problémáit tükrözi. ”Ahogyan a kanárik a bányában hamarabb észlelték a sújtólég megjelenését, mint az ember, úgy a méhek pusztulása is előrejelzi a természeti körforgásban okozott károk következményeit” – mutat rá Békési. 
 
Egyelőre talán ne szaladjunk ennyire előre, az emberiség végleges kipusztulásától nem kell tartanuk, hiszen vannak még méhek bőven.
 

További hírek

  Szeptembertől jelentősen változik a Pilis-völgyben a buszközlekedés
2018. 08. 30. 13:00 pestmegyei-hirhatar.hu
  Millióan rajonganak a nemlétező lányért
2018. 06. 27. 09:33 pestmegyei-hirhatar.hu
  Egy üveg viszki után indult a Balatonnak a 13 éves gyerek –elájult, túlélte
2018. 06. 27. 09:33 pestmegyei-hirhatar.hu
  Ételosztás és tüntetés Debrecenben
2018. 06. 25. 14:00 pestmegyei-hirhatar.hu
  Autó alá szorult egy férfi Veresegyházon, életét vesztette
2017. 01. 30. 19:56 pestmegyei-hirhatar.hu
  Kigyulladt egy állatmenhely Kiskunlacházán, hatvan kutya elpusztult
2017. 01. 26. 07:49 pestmegyei-hirhatar.hu
  Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Lajosmizse szakaszon
2017. 01. 16. 08:21 pestmegyei-hirhatar.hu
  A Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg az időközi választást Szentendrén
2017. 01. 15. 22:56 pestmegyei-hirhatar.hu
  Halott csecsemőt találtak Érden
2017. 01. 12. 07:50 pestmegyei-hirhatar.hu
  A végletekig kapaszkodik székébe az adócsaló gyömrői polgármester
2017. 01. 06. 12:47 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport