. Ma Emma napja van.
Virágok nyílnak, vándormadarak érkeznek
2015-03-13 14:55:02
Virágok nyílnak, vándormadarak érkeznek

Virágok nyílnak, vándormadarak érkeznek

Az előttünk álló időszakban néhány igen látványos virág nyílását várhatjuk. A hóvirág megjelenése után márciusban nyílik az erdőkben a kankalin, a sáfrány, az ibolya és a leánykökörcsin – hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt. Szintén ez idő tájt virágzik a barka és a különböző fűz fajok. 
 
A már említett hóvirágot nagyobb tömegben erdők, ligetek és cserjések aljnövényzetében láthatjuk, jellemzően még lombfakadás előtt nyílik, hogy minél több fényt szívhasson magába. Ezért csak rövid ideig, tavasz közepéig láthatjuk pompázni, utána már termését érleli. 
 
Minden kirándulónak, erdőjárónak érdemes tudnia, a hóvirág a kereskedelmi gyűjtés miatt veszélyeztetett, ezért inkább gyönyörködjünk a virágában, de ne szedjük le! Igaz ez a többi kora tavaszi virágra is, amelyek vázába rakva egyébként is nagyon hamar elhervadnának!
 
 
Nemcsak az említett virágok nyílása, hanem a vándormadarak erdeinkbe való megérkezése is a koratavaszt idézik. Az elsők között érkeznek a barázdabillegetők, a seregélyek és a fekete gólyák. Az erdei szalonkák megérkezését több dolog is befolyásolhatja, például az időjárás lassú enyhülése és a növényzet legalább részbeni fakadása. 
 
Az érkező madarak után vessünk egy pillantást a földre is! A kora tavaszi idő csalja elő üregéből a foltos szalamandrát, amelyet vizes, árnyékos helyeken, források mellett pillanthatunk meg. Általában jellemző, hogy csak a tiszta helyeket szereti. Az állatot ne akarjuk begyűjteni, természetes élőhelyéről kiszakítva hamar elpusztul!
 
Fotó Pilisi Parkerdő Zrt és Dankó Sándor
 
Kertész Z István
 
További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve b...
Bővebben >>