. Ma Márk napja van.
Veszélyesek a pilisi erdők
2014-12-03 15:18:15
Veszélyesek a pilisi erdők

Veszélyesek a pilisi erdők

 
Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt szóvivője arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a Pilisben kedd délutánra az erdők állapota még rosszabbra fordult, Csobánka térsége is eljegesedett. Így nem csak Pilisszentkereszt, Pilisszentlélek és Dobogókő környezetében veszélyes az erdők látogatása, illetve nehezült meg a közutakon az eljutás lehetősége - most már a 400 méter alatti területeken is sok fára akkora jégréteg rakódott, hogy az bármikor kidőlhet vagy azokról nagyobb ágak is leszakadhatnak. 
 
A PPRt. munkásai a katasztrófavédelemmel karöltve megállás nélkül dolgoznak az utak felszabadításán, így az erdészet se jutott még beljebb az erdőkbe, ezért csak becsléseik vannak a károkról és az érintett területek nagyságáról. Azt már tudják, hogy például a Pilis-tetőn 20 hektárnyi fiatalost nyomott le a jég. Kérdésünkre a szóvivő elmondta, hogy eljegesedés minden évben előfordul, néha többször is, de ilyen mértékű 20-30 évenként vagy még ritkábban következik be. 
 
 
Szintén megemlítette, hogy az Ipoly Erdő Zrt becslése szerint a Börzsönyben is hasonló a helyzet, ezért mind a két erdészet arra hívja fel a figyelmet, hogy a 400 méternél magasabban fekvő területeket egyáltalán ne látogassák a kirándulók. Ettől függetlenül az alacsonyabban fekvő erdőkben sem tanácsos most túrázni, még a Budai-hegységben is sok gyalogút lehet veszélyes illetve járhatatlan. 
 
Lomniczi Gergely kifejtette, hogy ezen a hétvégén, sőt lehet, hogy a jövő héten is életben marad az a tanács, hogy a turisták kerüljék el a magasabban fekvő helyeket vagy az alacsonyabban elhelyezkedő, de nagyon jeges erdőket.
 
Fotó: Pilis Parkerdő Zrt.
Kertész Z István
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve b...
Bővebben >>