. Ma Béla napja van.
Varga Mihály: a devizahitel-szerződések kivételes esetben módosíthatóak
2014-04-24 08:30:39
Varga Mihály: a devizahitel-szerződések kivételes esetben módosíthatóak

Varga Mihály: a devizahitel-szerződések kivételes esetben módosíthatóak

A devizahitel-szerződések kivételes esetekben módosíthatóak, ehhez azonban a jogszabályt is módosítani kell, és figyelembe kell venni a szerződésben érintett mindegyik fél méltányos érdekeit – írta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Simó Endrének, a Magyar Szociális Fórum (MSZF) alapítószervezőjének szerdán.
 
Az MSZF által csütörtökön ismertetett levél szerint a kormány nem tartja lezártnak az Alkotmánybíróság március 17-i döntésével, a devizahitelekkel kapcsolatos jogi kérdések tisztázását, hanem arra vár, hogy a Kúria is állást foglaljon a szerződésmódosítással és az árfolyamréssel kapcsolatban, hogy azután a törvényhozás újra napirendre tűzhesse a kérdést.
 
Az MSZF március 10-én küldött levelet Orbán Viktor miniszterelnöknek 245 deviza-hitelkárosult aláírásával. Ebben arra kérték a kormányfőt, hogy politikájával segítse elő az Ukrajna miatt kipattant nemzetközi feszültség enyhítését, hiszen a hitelkárosultak máris megérzik az ukrán válság anyagi következményeit, a forint árfolyamának gyengülését az euróhoz és a svájci frankhoz képest. „A nemkívánatos nemzetközi feszültség súlyosbítja terheinket és gondjainkat, melyeknek orvoslását Ön megígérte, és Öntől azóta is várjuk rájuk az átfogó megoldást” – írták. 
 
A nemzetgazdasági miniszter válaszlevelében nem esik szó az ukrán válság okozta nemzetközi feszültség hazai következményeiről. Varga Mihály csak a devizahitelezés hazai vonatkozásaival foglalkozik benne, és azt írja, a hosszú távú cél változatlanul az, hogy kivezessék a deviza alapú lakáscélú jelzáloghiteleket.
 
A miniszter a hitelfelvevők védelme érdekében hozott intézkedésként említi a jelenleg is igénybe vehető árfolyamgátat és a nemzeti eszközkezelőt. Az árfolyamgátra vonatkozó szabályok 2013-ban többször módosultak annak érdekében, hogy minél többen igénybe vehessék a rögzített árfolyamon történő törlesztés lehetőségét a kamattartozás rögzített árfolyamot meghaladó részének elengedése mellett. A belépők január végéig 28,3 milliárd forint kamat megfizetése alól mentesültek – írta Varga Mihály.
 
Hírhatár-MSZF
Fotó: origo.hu
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghat...
Bővebben >>