. Ma Andrea napja van.
Vajon Orbán Viktor mekkora ingatlan után fizet adót?
2012-04-17 14:17:42
Vajon Orbán Viktor mekkora ingatlan után fizet adót?

Vajon Orbán Viktor mekkora ingatlan után fizet adót?

Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzatának Jegyzői Irodáját kereste meg a HÍRHATÁR, dr. Gottfriedné dr. Tusor Gabriella jegyzőt, feltéve neki azokat a kérdéseket, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök és felesége tulajdonában levő ingatlannal összefüggésben merültek fel.

 

Magyarországon minden állampolgár kötelezettsége, hogy adókötelezettségeinek mind a bevallások, mind pedig a befizetések terén határidőben és maradéktalanul teljesítsen.

 

A XII. kerületben Orbán Viktor miniszterelnökre – mivel XII. kerületi ingatlan tulajdonosa - pontosan ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármelyik „halandó” állampolgárra.

 

A közszereplők feddhetetlensége nagyon fontos minden államban, melyhez hozzátartozik a vagyonuk átláthatósága is.

 

A napokban, a miniszterelnöki család tulajdonában levő Cinege úti ingatlan vonatkozásában, kételyeket közvetített elsőként a Népszabadság, de több napilap és internetes portál is.

 

Nyilván minden XII. kerületi lakosra és ingatlantulajdonosra, így a miniszterelnökre és feleségére is ugyanazok a szabályok érvényesek. Legyen az építési engedélyeztetés, vagy az építmény és kommunális adókkal kapcsolatos kötelezettség.  

 

A miniszterelnök családjának tulajdonában levő ingatlan négyzetmétereinek és adóinak átláthatósága nem vitathatóan közérdek.

Közös érdek eloszlatni azokat a kételyeket, amelyeket az ezzel kapcsolatos ismereteknek a hiánya okoz, főképpen ha az ismeretek birtoklása azokat valóban eloszlathatná.

 

A Hírhatár Online Lapcsoport kérdéseket tett fel a XII. Kerületi Önkormányzat Jegyzői Irodájának, az első négy kérdés tekintetében azonnali választ várva és azt is hangsúlyozva, hogy amennyiben bármely kérdés megválaszolásától bármely okból elzárkóznának, akkor annak jogszerűségét jogszabályi hivatkozással indokolják meg.

 

A kérdések:


Bár a Népszabadság Cinege utcáról ír, a Hírhatár úgy tudja, hogy a Cinege úton található a miniszterelnöki ingatlan. Utca vagy út a valós adat?

 

A XII. Kerületi Önkormányzat nyilvántartása alapján rendelkezik-e használatbavételi engedéllyel az ingatlan egésze, melyen kötelező feltüntetni az adókat befolyásoló hasznos és egyéb négyzetmétereket?

 

Amennyiben rendelkezik az ingatlan használatba vételi engedéllyel, úgy külön-külön hány négyzetméter pontosan a hasznos alapterület és az egyéb terület.

 

Hány gyermek után vesznek igénybe adókedvezményt?

 

Ahogy honlapjukon közlik, Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzata 1997 január 1-től  érvényesít építmény adót a 23/1996. (XII.4.) Bp. Főv. XII. ker Ök. rendelet alapján. Előbbiek szerint a nem lakás céljára szolgáló építmények (gépjárműtároló, iroda, raktár, műhely, üzlet, nyári konyha, borospince, stb. esetében az építményadó évi mértéke: 1.658,- Ft/m2 . Építményadó bevallást az adókötelezettség keletkezésétől számított 15 napon kell benyújtani, és a kötelezettség elmulasztása esetében 200 ezer forint mulasztási bírsággal sújtják azt a magánszemélyt, aki a kötelezettségét nem teljesítette.  A bevallás adatai alapján az ügyintézők határozatot küldenek, és az adót március 15-ig és szeptember 15-ig lehet két részletben befizetni.

 

A magánszemélyek kommunális adóját a 26/2006. (XII.13.) Bp. Hegyv. XII. ker. Ök. rendelet 2007. január 1-től tette kötelezővé a lakástulajdonosok számára.

 

Egy 120 nm-nél nagyobb lakás esetében 25.500.- Ft/év az adókötelezettség, de két gyermek után 20nm, három vagy több gyermek után gyermekenként további 12nm kedvezmény vonható le az ingatlan hasznos alapterületéből.

 

A bejelentési kötelezettség szabályait az Önök hivatala úgy rögzítette, hogy az adóköteles ingatlan tulajdonosának 2007. január 1-i állapotnak megfelelően, 2007. február 28-ig bezárólag kellett bevallást benyújtani, és amíg bármilyen változás történik ami az adókötelezettséget érinti, azt annak keletkezésétől számított 15 napon belül be kell jelenteni.

 

Adott-e ki valaha az Építési Osztály hatósági bizonyítványt a Cinege út 5. szám alatti ingatlan tekintetében, mely azt a célt szolgálhatja az 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) 34. § (5) bekezdése szerint, hogy a tervezést elősegítse, vagy az ingatlan adataiban bekövetkezett változás?  Ha igen melyik évben/években?

 

Az Önök honlapján letölthető dokumentumok, azaz építésügyi hatósági kérelmek, mint elvi építési engedély, építés bejelentése, építési engedély, fennmaradási engedély, használatbavétel bejelentése, használatbavételi engedély, a Cinege út 5. szám alatti ingatlan tekintetében be lettek-e nyújtva? Ha igen melyik évben/években, és melyik dokumentum?

 

Az Önök honlapján letölthető dokumentumok bármelyike, mint építményadó bevallás, A és B jelű betétlap, kiegészítő lap, megállapodás, kommunális adó bevallás, megállapodás a Cinege út 5. szám alatti ingatlan tekintetében be lettek-e nyújtva? Ha igen melyik évben/években, és melyik dokumentum?

Az Önök honlapján olvasható a 2012. január 1-től hatályos adó mértéke, melyről az adónyilvántartásban szereplő adózóknak nem kellett új adóbevallást tenni az ingatlan kiegészítő helyiségek nélküli hasznos alapterülete:

a)   80m2-t nem haladja meg: 9 000 Ft/év;

b)   nagyobb, mint 80m2, de nem haladja meg a 100m2-t: 16 000 Ft/év;

c)   nagyobb, mint 100m2: 17 245 Ft/év;               

 

Az építési engedélyt mikor kapták meg az ingatlanra a tulajdonosok, vagyis Orbán Viktor és Lévai Anikó?

 

Az építési engedély volt e meghosszabbítva, ha igen mikor és hány alkalommal?

 

Az eredeti építési engedélyre irányuló kérelem volt e módosítva, ha igen mikor és hány alkalommal?

 

Ideiglenes használatbavételi engedélyt kértek e az ingatlanra, ha igen, akkor mikor és az mikor vált jogerőssé?

 

Mikor kértek az ingatlanra először használatbavételi engedélyt, és hány nm hasznos lakóterület megépítésére?

 

Mikor lett jogerős a használatbavételi engedély és az okirat hány nm hasznos megépített lakóterületet rögzít?

 

Az telken való továbbépítkezésre, az ingatlan bővítésére, vagy további, bármilyen funkcióra alkalmas engedélyköteles építkezésre kértek e engedélyt, ha igen mire, mikor és az mikor vált jogerőssé? Amennyiben a válasz igen, úgy e tekintetben lett jogerős az új használatbavételi engedély és az okirat hány nm hasznos megépített lakóterületet rögzít?

 

Az ingatlanon épült e garázs/ok? Amennyiben igen, akkor milyen dátumokkal kértek rá engedélyt és ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre került-e mint egy magánszemély bejegyzett vagyoni értékű jog jogosultja, vagy sem?

 

Az ingatlanon épültek-e más nem lakóépület kategóriába sorolható épületek, amennyiben igen, úgy mikor kértek rá építési engedélyt, és jelenleg adóköteles –e az építmény, ha igen akkor mennyi adót kellett befizetni ezért az Orbán családnak?

 

2012. február végéig kézhez kellett kapnia az Orbán családnak az adókivetésről szóló határozatot, mely tartalmazta a késedelmi pótlék mentes fizetési határidőket is. Összességében, minden adónemre vonatkozóan, mennyiben változott összegszerűségében ez Cinege úti ingatlan vonatkozásában, az előző évben kivetett adókhoz képest?

 

Összesen hány forint kommunális és hány forint építményadót adót vetett ki az önkormányzat a Cinege úti ingatlan tekintetében? (külön feltüntetve a hasznos és nem hasznos alapterületekre és a kedvezményeket)

 

 

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>