. Ma Gedeon napja van.
Vácon sem lesz Hóman-szobor
2016-02-12 20:16:50
Vácon sem lesz Hóman-szobor

Vácon sem lesz Hóman-szobor

A városvezetés döntésével kapcsolatban közleményt juttatott el az MTI-hez a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Turai János, aki leszögezte: a város önkormányzatával teljes egyetértésben kijelentik, hogy "a város területén nem lesz szobra Hóman Bálintnak".


A hitközség elnöke utalt arra: több sajtóorgánum tényként közölte, hogy Vácon állítják fel Hóman Bálint két világháború közti kultuszminiszter, történész Székesfehérváron készült szobrát. "Hitközségünk tiltakozik az ilyen és ehhez hasonló valótlan állítások tényként való közlése ellen" - írta. Ezzel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy az önkormányzat környezetvédelmi bizottságának ülésén egy külsős tag tett olyan kijelentést, hogy ha a város nem ad engedélyt a Hóman-szobor felállítására, akkor azt magánszemélyek magánterületén fogják elhelyezni. 



A Hóman-szopbor esetleges váci felállítása ellen a héten az MSZP és a DK is tiltakozott. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az alaptörvény értelmében azok, akik az ország szuverenitásának elvesztése, vagyis 1944. március 19. után és 1990 májusa előtt kollaborálók voltak, nem vállalhatók.


Turai János megjegyezte: a korábbi önkormányzati ciklusok alatt valóban neveztek el Hóman Bálintról egy utcarészletet, ami ellen akkor a hitközség tiltakozott. A jelenlegi önkormányzat - helyt adva a hitközség korábbi tiltakozásának - napirenden tartja az utcanév megváltoztatását, amivel kapcsolatosan megkerestek más hatóságokat - fűzte hozzá.


A Hóman Bálint Alapítvány a múlt év végén Székesfehérváron tervezett szobrot állítani a néhai politikusnak. A helyi baloldal és több civil szervezet tiltakozása után a Zsidó Világkongresszus elnöke is a szoboravatás folyamatának leállítására szólította fel Magyarországot. December 7-én levélben tiltakoztak Orbán Viktor miniszterelnöknél az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői, majd december 9-én az Amerikai Magyar Koalíció és a Lantos Alapítvány elnöke tiltakozott a Hóman-szobor ellen.


December 11-én Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere "az ország és a város érdekeit szem előtt tartva" arra kérte a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását, és kérte, hogy a közpénzt, amit a magyar államtól és az önkormányzattól kaptak, fizessék vissza. December 13-án több százan gyűltek össze a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanuka-ünnepségen, hogy tiltakozzanak a térre tervezett Hóman-szobor felállítása ellen.


Ezután az alapítvány elállt a szoborállítástól, amit december 18-án tudomásul vett Székesfehérvár közgyűlése és hatályon kívül helyezte júniusi határozatát, ami a kétmillió forintos önkormányzati forrás és a szoborállítás támogatásának visszavonását jelenti. 


Hóman Bálintot 1946-ban a Szovjetunió elleni 1941-es hadba lépés miatt háborús bűntettért életfogytiglanra ítélték, a börtönben hunyt el 1951-ben. Tavaly perújítási eljárásban a Fővárosi Törvényszék jogerősen kimondta az 1946-os ítélet semmisségét és bűncselekmény hiányában felmentette a háborús bűntett vádja alól Hóman Bálintot.


MTI

Utoljára frissítve: 2016-02-12 20:18:22

További híreink
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>