. Ma Ervin napja van.
Undorító ez a kizsákmányolás – hitelkárosultak levelei
2013-03-20 08:52:41
Undorító ez a kizsákmányolás – hitelkárosultak levelei

Undorító ez a kizsákmányolás – hitelkárosultak levelei

Undorító ez a kizsákmányolás! Hat és félmillió Forint felvett hitelre 20-23 milliót követel vissza a bank. Tényleg nincs megoldás? Tényleg ilyen családellenes a törvény? Tényleg azoknak kell jól járniuk, akik lopnak, csalnak, hazudnak? Hol a határ? – ilyen és ehhez hasonló üzenetek érkeznek nap mint nap a Magyar Szociális Fórumhoz hitelkárosultak százaitól. A tények arra utalnak, hogy nem tűr többé halasztást a határozott állami fellépés a lakossági adósságválság átfogó rendezéséért – írja az MSZF a hitelesek legjellemzőbb üzeneteiből közzétett csokorhoz fűzött előszavában.

 

Nem értem, hogyan lett a 12.000.000 Forint hitelből 29.025.549 Ft tartozás. Hiszen míg győztük fizetni, közel 5 millió Forintot befizettünk!  Azt sem értem, hogy a három kiskorú gyerekkel, meg a hónap végétől munkanélküli feleséggel, hogyan fog ez kinézni? Megyünk a híd alá, vagy mi lesz?

 

Gyengül a Forint a javából. Gyengüljön csak, már nem zavar, nekünk úgyis mindegy. Sajnos az jár a fejemben, hogy hamarosan elveszíthetjük az otthonunkat, ugyanis a párom munkanélküli lett, de ez a magyar bankot sem érdekli.

 

Én 2008 augusztusában vettem fel az OTP-nél CHF alapú lakáshitelt. 5,5 millió forintot 20 évre. A hitelnek 5 éves a kamatperiódusa. 2013. januárig kifizettem kb. 3,2 milliót. Miután megkaptam az árfolyam gátat, értesített a bank, hogy még 12 millió a tartozásom.

 

Van egy Fiat Puntónk, 2007-ben vettünk fel svájci frank hitelt a kocsira, 2017-ig kell fizetnünk. Az egyenleg szerint többet fizettünk be, mint az autó ára volt és még sokkal több a fennálló tartozás.

 

A havi törlesztésem 37.000 Ft-ról 94.000-re nőtt 2008-tól folyamatosan. Felvett hitel: 6.000.000 Ft, eddig kifizettem 5.100.000 Ft-ot, és még kérnek 33.000 CHF-et, ami kb. 8.000.00 Ft-nak felel meg. Nem szeretném a lakásomat elveszíteni, kérem segítségüket.

 

2008.02.25-én a Bank által nyújtott hitelből vásároltam egy Skoda személygépkocsit. A Hitelkérelem kitöltése, és elküldése után kaptam egy értesítő levelet, hogy elfogadták a kérelmet, és közölték a törlesztő részletet: 45 000 Ft/hó. Ma már ott tartunk, hogy a havi részleten felül negyedévente 80.000-90.000 Ft árfolyam különbözetet kell fizetni. 2014.03.15-én jár le a szerződés. Én a kimutatás alapján 2014. március 15-ig a kocsi vételárának több mint kétszeresét fizetem ki. Eddig fizettem a részleteket. Szeretném, ha egy jogász megnézné a papírjaimat. Szándékosan írtam papírokat, mert szerződésem nincs, csak egy tájékoztatót kaptam a svájci frank alapú hitelnyújtásról. A bank részéről sem aláírás, sem pecsét nincs.

 

2.700.000 Ft-os autómra a hitel lezárásakor 3.500.000 Ft-ot kellett ráfizetnem, annak ellenére, hogy előtte 2 évig, átlag kb. 60.000 Ft-ot fizettem az autóért. A kb. 1.440.000 Ft befizetett törlesztő részlet után kértek még 3.500.000 Ft-ot, azaz a 2,7 millió Ft-os autó durván 4.940.000 Ft-ba került nekem, majdnem a dupláját fizettem az autónak, mint amennyiért vásároltam.

 

Két hétre elutazhatnék nyaralni a havi törlesztésemből.

 

A kamatok, és a tőke törlesztése elviszi a fizetésemet.

 

Kérdésem: akinek nincs jövedelme, hogyan rögzítsen árfolyamot?

 

Lassan két éve el kellett hagynom szeretett országom, mert már az ottani fizetésemből nem tudtam fizetni a ház-, autó-, és személyi kölcsönömet, amelyek mind svájci frank alapú hitelek voltak. A gépjárművem 2 évig folyamatosan fizettem, de sajnos nem tudtam tovább. A bank eljött érte, elszállították, elbuktam az autót, a befizetett összeget, a kezdő részletet és még ezen felül 1 millió forintot követelnek rajtam.

 

A folyamatosan, havonta kiszámlázott árfolyam különbözet hihetetlen összege, s hogy semmilyen módosításban, segítségnyújtásban nem működtek közre, és azt sem tették lehetővé, hogy személyesen fogadjanak ügyfélszolgálatukon, arra ösztönöz, hogy jogi úton próbáljak igazságot találni.

 

Én egy kis faluban lakom. Nem vagyunk gyávák csak nincs arra sem pénzünk, hogy elmenjünk tüntetni. már a részleteket se tudjuk fizetni. Vagy fizetünk, vagy éhen halunk. Úgy képzeljék el, hogy karácsonykor nem volt mit ennünk. Nagyon szomorú karácsonyunk volt.

 

A jövő hónaptól már nem tudjuk fizetni a hitelt. Idáig is csak úgy tudtuk, hogy a gyerekeink segítettek, de már ők sem tudnak többet segíteni. Mit tegyünk önök szerint? Mi arról nem tehetünk, hogy így elszabadult a frank, amiről a bank tudott az első perctől fogva, mégse szólt, hogy vigyázzunk. Kérem, szíveskedjenek segíteni, mi tévők legyünk! 

 

Azt ajánlották levélben, hiszen telefonon nem tudom őket elérni, hogy váltsak forint alapú szerződésre, ami díjmentes, de a törlesztőm kb. kétszer annyi lesz, mint most. Kérem, segítsenek, mert ennyi pénzt nem tudok befizetni, meg a törlesztésen se akarok változtatni, mert akkor miből élek meg?

 

Soltész Államtitkár Úr azt mondta, hogy nem lehet végérvényesen megszüntetni a kilakoltatásokat, a 45 napos hosszabbításnak pedig semmi értelme. Pedig a moratórium sokaknak életet jelent! Azután a Doubrovszky György pénzügyi biztos által beígért szakmai tanácskozás is megszakadt. Vajon miért? Hová tűnt ez az ember, aki akkora vehemenciával fogott neki a dolgoknak? Majd ő megmutatja! Jó lenne látni!

 

Rá kellett jönnöm, hogy a bank szándékosan becsapott, megkárosított engem. Utánajártam a folyamatban levő devizahiteles ügyeknek, pereknek, és a következőre jöttem rá: A magyar polgári jogrendszer valójában a kiskapuk-kibúvók, valamint a maszatolás-időhúzás keresésének és alkalmazásának művészete. A polgári jognak gyakorlatban szinte nincsen kikényszerítési eszköze, így a pozitív bírósági döntések is csak haszontalan papírokká degradálódtak. Ez lehet az oka, hogy bár meggyőződésem szerint Róna Péter igazsága evidens, a bankok mégis mérhetetlenül húzzák az időt. Az én szerződésem alapján azonban bizonyítható több bűncselekmény elkövetése, valamint az elszámolások miatt történt megkárosításom is.

 

2008 áprilisában banki devizahitelt vettem fel az OTP-től, havi 40ezer Ft-os törlesztéssel. Még akkor nyáron felemelték a törlesztő részletet 138 ezer Ft-ra, a bank az akkori 58ezer Ft-os nyugdíjamat és a lányom után járó családi pótlékot is mind elvette. Nem volt mit együnk. Hogy ne haljunk éhen, 2011 februárjától átmentem egy másik bankhoz. Az OTP ezután a tartozásaimat átadta az OTP Faktoring Követeléskezelőnek, mely bármikor elveheti családi házamat, melyet már a nevére is íratott a földhivatalnál.

 

Ha én külföldre költözöm, mert nem bírom tovább fizetni a lakáshitelemet, es a többit, ott is megtalál a végrehajtó?

 

A felvett 6,5millió Ft-ra nekem a futam idő végére miért kell 20-23milliót visszafizetni?

 

Végső elkeseredettségünkben fordulunk Önökhöz segítségért, mivel mi beleestünk a devizahitelesek csapdájába. 2008 augusztusában a két gyermekünk után járó fél szocpolt önerőnek betéve vettünk fel a banktól 20 évre 6.400.000 Ft-ot, akkor a havi törlesztő részlet és kezelési költség együttes összege 295,88 CHF volt, a kölcsön kamatlába évi 4,99% volt, így a törlesztő részletünk 47.073 Ft lett. Ezt simán tudtuk fizetni, hiszen a férjem rokkantnyugdíjas volt (üzemi baleset következtében - papírokkal alátámaszthatóan - gyógyíthatatlan beteg), itthon tudott maradni ikergyermekeinkkel, akikre én kaptam a GYES-t, de mellette tudtam dolgozni. Azóta megszűnt a munkahelyem, született még egy gyermekünk, jelenleg vele vagyok GYES-en (havi 25.000 Ft-ért), a férjemtől március 1-jével megvonták a nyugdíját, mivel az új rendszer szerint egészségesnek minősül. A mai napon kaptam kézhez a bank által megküldött következő kamatperiódusban fizetendő részletet tartalmazó levelet, a következő adatokkal: a kölcsön havi törlesztő részlete 336,07 CHF, a kezelési költség 43,57 CHF, a számlát így havonta 90.104 Ft-tal terhelik meg. A kamat mértékét évi 5,88%-ban határozták meg. Eddig még kisebb-nagyobb csúszásokkal (megvonva magunktól szinte mindent), tudtuk fizetni a lakás hitelünket, de ezt már képtelenség kifizetni 3 kiskorú gyermek mellett, úgy, hogy a bank semmiféle segítséget nem hajlandó nyújtani!

 

Megszoktam, hogy harcolok, nekem mindig is mindenért kellett. Ügyvédre sajnos sosem lesz pénzem, az ingyenes jogsegélyeken kedvesek, de sehol sem tudnak segíteni. De akkor sem adom fel, nem tehetem, én a fiamnak felelősséggel tartozom, joga van a normális élethez, hisz ő nem tehet semmiről.


Hírhatár-MSZF

Utoljára frissítve: 2013-03-20 08:53:42

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>