. Ma Márk napja van.
Újból fekete gólyák fészkelnek a Visegrádi-hegységben
2015-04-10 14:37:20
Újból fekete gólyák fészkelnek a Visegrádi-hegységben

Újból fekete gólyák fészkelnek a Visegrádi-hegységben

A Visegrádi-hegységben a Pilismaróti Erdészet kezelési területén újra felbukkant a Magyarországon igen ritkán előforduló fekete gólya. Az erdészek feltételezik, hogy ugyanaz a gólyapár rakott ismét fészket, amelyik tavaly itt már felnevelt három fiókát.

Ezek az utódok már akkor ki is repültek - szó szerint értve - a családi fészekből. A fekete gólya a fehér „rokonától” eltérően nem az emberek látókörében éli mindennapjait, hanem nyugalmasabb, vízfolyásokkal és tavakkal váltakozó erdős területeken, amelyekből nem hiányozhatnak az öreg hagyásfák  vagy az egykori legelőerdőkből származó kocsányos tölgyek.
 
Az ember jelenlétét nem kedvelő, háborítatlan környezetet igénylő fekete gólya a megérkezés és a fiókák kikelése közötti, 30-40 napos kotlási időszakban különösen érzékeny a zavarásra, ezért a költőpár nyugalmát a már korábban kialakított, mintegy 150 méter sugarú védőzónával biztosítják.
 
A Pilismaróti Erdészet munkatársai a következő hónapokban a madarak megzavarása nélkül, megfelelő távolságból kísérik figyelemmel a fészek életét, és bíznak benne, hogy a költést, majd a 65-70 napos fiókanevelést követően, előreláthatólag júliusban, újra jól fejlett és egészséges fiókák repülhetnek ki a fészekből.
 
 
Ide tartozik, hogy egy hónappal ezelőtt Gemencre is érkezett fekete gólya - a fészket webkamerán keresztül meg lehet tekinteni. A Visegrádi-hegység azonban jóval északabbra van ráadásul hűvösebb klímájú mint Gemenc, mégis érkezett oda fekete gólya, ami önmagában is figyelemreméltó esemény. 
 
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.
 
Kertész Z István
 

Utoljára frissítve: 2015-04-10 14:38:05

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>