. Ma Márk napja van.
Újabb csapda a rokkantaknak?!
2014-01-18 13:36:49
Újabb csapda a rokkantaknak?!

Újabb csapda a rokkantaknak?!

A sajtóban üdvözlendő hírként jelent meg, hogy 2014.01.01.-től a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának jogosultsági feltételéhez kötött biztosítási idők kiszélesítésével jelentősen megkönnyíti az érintettek helyzetét a kormány.

 

A biztosítási idők figyelembevétele az alábbiak szerint változott januártól:

 

A kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül legalább 1095 napon át, 10 éven belül legalább 2555 napon át, vagy 15 éven belül legalább 3650 napon át az igénylő, ha biztosított volt, akkor válik jogosulttá a Mvmk. személyek ellátására.

Az egészségbiztosítás ellátásai kapcsán két körről kell említést tennünk, a biztosítottakról és a jogosultakról. Biztosított az, aki munkaviszonyban áll, vagy vállalkozó és a jövedelméből járulék fizetésére kötelezett.

 

Jogosult az, aki saját maga nem kötelezett járulékfizetésre, helyette a központi költségvetés teljesít járulékfizetést. Ide tartoznak pl. a nyugdíjasok, GYES-ben, GYET-ben, ápolási díjban részesülők, nappali tagozaton tanulók, hallgatók, szociálisan rászorultak, kiskorúak, ha belföldi lakóhelyük van, illetve magyar állampolgár kiskorú esetében, az is, aki tartózkodási hellyel rendelkezik.

 

A biztosított és a jogosult közötti különbség lényege abban határozható meg, hogy amíg a biztosított jogosult az egészségbiztosítás természetbeni és pénzbeli ellátásaira (pl. táppénz, tgyás és gyed), addig a jogosult csak a természetbeni ellátások igénybevételére jogosult (pl. orvosi ellátás).

 

Aki nem biztosított, annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátást igénybe tudja venni, ezen túl is egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ennek összege 2013-ban 6.660 forint volt, 2014-ben az infláció mértékével, 6.810 forintra emelkedett.

 

OLVASÓINK FIGYELMÉBE (!):

Szerkesztőségünket újabb panaszos levelekkel keresték meg a rokkantak, hogy számukra továbbra is elérhetetlen a megváltozott munkaképességű személyek ellátásra való jogosultság, hiába írta a sajtó, hogy a kormány igyekezett a biztosítási idők kiszélesítésével „könnyíteni” a rokkantak helyzetén.


Fontos megjegyezni; A 2014. 01. 01-től életbe lépő módosítások szerint a megváltozott munkaképességű személyek esetében az  utolsó 5 évben 2 év, az utolsó 10 évben 3 év, és az utolsó 15 évben 5 év biztosítási jogviszonya hiányozhat csak a teljes időszakokból. Aki ezt nem tudja felmutatni (márpedig ez könnyen megeshet ebben a munkanélküli világban!) úgy az érintett, még akkor is ha 99%-os rokkant lesz, nem lesz jogosult egyetlen forint pénzellátásra sem!


Hát, ilyen panaszosok akadtak máris szép számmal. Voltak, akik önhibájukon kívül nem tudták felmutatni az utolsó 15 évben a teljes időből hiányzó 5 év biztosítási időt sem. Ők, vagy tartós munkanélküliekké váltak, vagy akadtak olyanok is akik, az őket foglalkoztató cégek hibájából nem voltak bejelentve rendesen, stb. Olyanok is akadnak, akik ápolási díjban részesültek, GYES-ben, vagy gyermekvédelmi támogatásban (GYET-ben) a 3 kiskorú gyermek után főállású anyaként, azoknak az állami költségvetés biztosította természetbeni juttatásként, hogy igénybe vehessék szükség szerint, az egészségügyi ellátást.

 

Az érintettek lehetőséget sem kaphattak arra, hogy önmaguk fizessék meg a havi fix egészségügyi hozzájárulást, mert ez sohasem lett felajánlva a számukra! Ebből pedig egyenesen következik: a megváltozott munkaképességű személyek ellátására megalkotott törvény arra sem nyújtott lehetőséget, hogy az érintettek a rehabilitációs, vagy a rokkantellátást igénybe vehessék. Ha az utolsó 15 évben 5 évet meghaladóan ápolási díjat vettek igénybe, vagy a tartós beteg gyermek utáni GYES-t, és ápolási díjat, vagy a 3 kiskorú gyermek után a GYET-et, akkor ezek a panaszosok, ha 40-99% mértékben egészségkárosodottakká válnak, képtelenek lesznek a megrokkanásuk miatt már biztosítási időt szerezni, ha nem találnak betegen munkát? A napi 24 órás szolgálatot igénylő ápolási feladatok mellett, akár beteg gyermeket, akár idős hozzátartozót ápolnak az érintettek, ha őket, magukat az ápolókat, vagy a 3 kiskorú gyermeket nevelő főállású anyát éri baleset, vagy agyvérzés, stb., ők soha életükben nem kaphatnak egyetlen fillér pénzellátást sem?!

 

A nyugdíjjogosultságot az ápolási díj után egyelőre még nem vették el tőlük, bár 2012. 07.01.-től azt is tervezték, de a nagy társadalmi felháborodás miatt egyelőre a fiókban lapul az a javaslat, a kormány 2012. év nyarán meghirdetett, új nyugdíjreform tervezetével együtt, amit akkor ősszel, már tárgyalt volna az Országgyűlés, ha még visszaemlékeznek erre az emberek a média hírekből. Majd egy választási győzelem esetén jön még itt a feketeleves, bizonyára?  Mégis hogyan gondolta ezt a kormány, hogy a 70 ezer fő ápolási díjast, és a GYES-t, és a GYET-et igénylőket, ha baleseti, vagy egyéb rokkantság éri, akkor 65 éves korukig tartsa el őket a szociális törvény és az Alaptörvény szerint a családjuk?! Vagy, ha ők sem bírják, akkor haljanak éhen?

 

Ezeknek a panaszosoknak a problémáit, már a leköszönő ombudsman is jelezte állásfoglalásában az EMMI felé, hogy ezen a visszásságon mindenképp változtatni kellene. Méltatlan eljárás ez olyan kiszolgáltatottakkal szemben, akik súlyos betegeket ápolnak a nap 24 órájában fillérekért. Azonban, ezeknek az embereknek a biztosítási jogviszony-rendezése a mai napig nem történt meg. Miért nem akar a kormány  tudomást venni a több mint százezer embert bármikor érintő problémáról? Az ugyanis senkinek sincs a homlokára írva, meddig kell az ápolási feladatot végeznie a súlyos beteg gyermekéről gondoskodva, vagy az idős családtagjáról való gondoskodás miatt. De, azt sem tudhatják ezek a szerencsétlenek, hogy maguk is mikor rokkannak bele az ápolásba, vagy mikor éri őket egy borzalmas baleset, amiből nem épülnek fel soha!   

 

Az ügyben egy, a nevét elhallgató szakértőnk elmondta: Éppen itt az ideje, hogy gondolkozzunk csak el! Bármikor, bárki megrokkanhat. A kormány pedig ledobta a felelősséget a válláról azzal, hogy suttyomban megszűntette a 120 éves TB garanciákat. Se egészségügyi ellátást, se rokkantellátást, se nyugdíjat, egyszóval semmit sem adna többé az embereknek? Szégyen ez, egy keresztényi kormánytól a XXI. századi Európa kellős közepén! Élhetne az ilyen szerencsétlen rokkant akár egy vadonban ősemberként, a természetre és a Jóistenre bízva a sorsát, mert a befizetett járulékaiért ettől a kormánytól szerintem, már semmit sem remélhet!

 

A fentiekhez kapcsolódó forrásanyag itt olvasható>>>

 

Rozy-x

 

Utoljára frissítve: 2014-01-19 08:29:41

További híreink
Száz éves a Vaskapu turistaház
Ma a Vaskapu turistaházban étterem, szálláshely, pihenőszoba áll a turisták rendelkezésére, nagy külső - rendszerint virágokkal díszített - teraszáról gyönyörű kilátás ny...
2014-04-28 11:08:56, Hírek, Megosztom Bővebben
Állatok álma - jótékonysági bál
Állatok álma néven szerveznek jótékonysági rendezvényt április 26-án Monoron. A szervezők a rendezvényen befolyt teljes összeggel az ország egyetlen lómentő szervezetét, ...
2014-03-24 15:28:22, Hírek, Megosztom Bővebben
'Szállj be te is' Cegléden a Közgázban
A „Szállj be te is” program lényege, hogy az értelmi fogyatékkal élők sporttal elért sikerein keresztül bepillantást nyerjünk a fogyatékkal élők életébe, problémáiba.
2014-03-20 13:58:13, Hírek, Megosztom Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>