. Ma Béla napja van.
Új és megszüntetett turistajelzések a Börzsönyben - terepjáróknak, lánctalpasoknak szabad, turistáknak tilos
2014-07-03 14:21:00
Új és megszüntetett turistajelzések a Börzsönyben - terepjáróknak, lánctalpasoknak szabad, turistáknak tilos

Új és megszüntetett turistajelzések a Börzsönyben - terepjáróknak, lánctalpasoknak szabad, turistáknak tilos

Elkészült a régóta tervezett piros háromszög jelzés a Börzsöny legközismertebb csúcsának, a Nagy-Hideg-hegynek az északi oldalában. A Rakodó nevű hágótól, amely az egész hegyvidék talán legfontosabb turistaút-csomópontja, a Tolnai Lajosról elnevezett sétányszerű szekérúton a Hanák rét fölé vezet át, ahol a már régóta meglévő piros kereszt jelzésbe torkollik. 
 
A meseszép tájakon vezető út keresztezi a Nagy-Hideg-hegyről lefutó sípályákat és a felvonó nyomvonalát is, gyönyörű látképeket nyújtva a Magas-Börzsöny zegzugos világára. A szépen és szakszerűen felfestett jelzések még egyértelműbbé teszik, hogy merre vezet a néhai újpesti természetbarát-vezető nevét viselő turistaút.
 
 
 
 
Kevésbé jó, illetve kifejezetten rossz hír viszont, hogy a Bányapuszta feletti réttől a Magas-Börzsöny északi oldalában kanyargó, majd az Oltárkőnél a Csóványosra felkapaszkodó kék háromszög jelzést megszüntették. Értesülésünk szerint a Magyar Természetjáró Szövetség illetékes bizottsága hónapokig tárgyalt a hatóságokkal és az erdészettel az út megmaradása érdekében, ez idő szerint hasztalanul.
 
Az egész Börzsöny legvadregényesebb turistaútja 1929-30-ban készült el, eredetileg piros sáv jelzéssel. Az út egy szakasza ma nagyon elkeskenyedik, de mégsem ez a jelzés megszüntetésének oka, hanem az állítólagos élőhely-védelem. A természetjárók és a kirándulók egyhangú véleménye szerint ez megint egy kísérlet az emberek távoltartására a legszebb börzsönyi helyektől. Többen szorgalmazzák azt, hogy az elkeskenyedő és nehezen járható szakasz - amely kb. 1400 méter hosszú - rendbehozásával újból nyissák meg a 8 kilométernyi turistautat. (Az utolsó bő két kilométeren más jelzések is vannak, azok most is járhatók.)
 
 
 
A gyakorlatban az olyan turistajelzéseket, amelyek több évtizede (jelen esetben 85 éve) rajta vannak a turistatérképeken, nem lehet megszüntetni, mert úgyis megpróbálnak a kirándulók átnavigálni a nyomvonalán. A Börzsönyben és máshol is nem egy esetben kellett idővel visszaállítani a turistajelzéseket, mert semmi értelme nem volt a megszüntetésüknek, ugyanakkor nagyon sok, főleg igazi természetbarátot bosszantottak fel lekaparásukkal. A kék háromszög jelzés: Fekete rét-Magosfa nyerge közti szakasza egyelőre megmarad.
 
 
Fotó: Boldog Zoltán
Kertész Z István

Utoljára frissítve: 2014-07-03 14:24:10

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>