. Ma Béla napja van.
Tegnap megnyílt a Pilis-tetői kilátó
2014-10-29 16:53:10
Tegnap megnyílt a Pilis-tetői kilátó

Tegnap megnyílt a Pilis-tetői kilátó

Az építési munkák közvetlen irányítását a Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészete végezte. 
 
Az eredetileg földmérési célokra emelt vasbetontorony köré csigaalakban körbefutó lépcsősort építettek, amelyet kettős falécezett borítás véd. A felső teraszról lélegzetelállítóan gyönyörű körkilátás nyílik, a Dobogókő innen egy karnyújtásnyira lévőnek tűnik. A torony legtetején egy civil szervezet által működtetett meteorológiai mérőállomás és amatőr rádióállomás működik, amelyet csak a torony belsejében kialakított külön lépcsőn lehet megközelíteni, ez a nagyközönség előtt zárva van.
 
A megnyitóra elkészült a Pilis-tető gerincén végighaladó zöld sáv turistajelzésből kiágazó új, zöld háromszög turistajelzés is.
 
A Pilis-tetőn évtizedekkel korábban katonai bázis működött, aminek romjai a mai napig csúfítják a környezetet. A kilátó építésekor a Pilisi Parkerdő Zrt. több millió forintot fordított a terület kár- és veszélymentesítésére. Ennek keretében lezártak 5 ciszternát, összegyűjtöttek és elszállítottak több mint 200 köbméter szétszórt vasbeton elemekből származó törmeléket és sittet. A teljes terület rehabilitálásához ennél nagyságrendekkel nagyobb forrásokra lenne szükség.
 
 
Fotók: Széles István
Kertész Z István
További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szór...
Bővebben >>