. Ma Fülöp napja van.
Tavaszi Hadjárat Pest megyében- 2012
2012-03-10 12:48:47
Tavaszi Hadjárat Pest megyében-  2012

Tavaszi Hadjárat Pest megyében- 2012

Szépen süt a nap, a kikelet lassan átveszi a "hatalmat" a hosszú, szomorkás tél fölött. Ez egyben azt is jelenti, hogy mind több esemény, szabadtéri rendezvény tervei öltenek egyre határozottabb alakot, várva a kíváncsiskodókat, a résztvevőket. Ezek egyike - immár több mint húsz éve -, a Tavaszi Hadjárat, melyet a Magyar Hagyományőr Világszövetség jegyez.

 

 

A hadjárat március 31-én délután 2 órakor Horton, a Szabadság téren veszi kezdetét, hadjáratindító ünnepség és zászlófelvonás keretében. A több mint egy hetes programsorozat  főbb helyszínei, ahol a megemlékezések és ünnepségek mellett csatabemutatókkal is szórakoztatják a közönséget ITT OLVASHATÓ!


A rendezvényhelyszínek változóak, az egy hét alatt három nagy "csatát" is vívnak a huszárok: Boldogon, Tápióbicskén és Isaszegen. A hadjárat során érintett települések is bekapcsolódnak a rendezvénysorozatba és szíves szóval, étellel-itallal várják a megfáradt lovasokat, akik megemlékezéseket tartanak az 1848-49-es tavaszi hadjárat emlékére. Ezen települések egyike Dány, ahol március 5-én a pincesoron bográcsételek készülnek, sőt, két évvel ezelőtt még egy sparheltot is kicipeltettek a férfiakkal és valódi piros zománcos lábasban-fazékban készültek az ínycsiklandó falatok. A helybéli asszonyok pogácsát sütnek, és előkerülnek a borosflaskák, pálinkásbutykosok is. 

 

A program szerint ide, 15 órakor megérkező lovasokat a falu határában a Dányi Fúvószenekar fogadja, a zeneszó és a patkók csattogása a kapu elé, a rendezvényre vonzza azokat is, akik eddig inkább otthon tevékenykedtek. A szíves szó, a vendéglátás és a kedves megemlékezés után rövid pihenőt tartanak, nem csupán az embereknek, de a lovaknak is, akik szintén nem maradnak ki a vendéglátásból, vizet kapnak és kedvtelve ropogtatják a patáik alatt elterülő finom, illatos füvet.

 

Bár a dányiaknak ez a nap egész napos ünnepség, együttlét, szórakozás, a „Tavaszi Hadjárat” résztvevői nem maradhatnak sokáig, hiszen útközben még meg kell állniuk Dány-Szentkirályban is és messze még Isaszeg, ahol újabb ünnepség, majd végre a szálláshely, ahol bográcsgulyás várja a huszárokat, a lovakat pergő, sárga zab, innivaló és fekvőhely, hogy a másnapi csatában, majd a túra még hátralévő két napjában frissen vehessenek részt.

 

A rendezvény lezárásaként, Április 8-án Vácott a Hétkápolnai Honvédemlékmű mögötti ligetben izgulhatják végig a csatabemutatót az ide elzarándoklók. Ez  a program egyben a zárása is a Tavaszi Hadjárat magyarországi programsorozatának.


A Tavaszi Hadjárathoz a résztvevőkön a szövetség tagjain túl bárki csatlakozhat, kísérheti őket lóháton vagy biciklivel, lovaskocsival, autóval, kinek hogy tartja kedve, lehetősége!


A folytatásról, az április 27-én kezdődő Felvidéki Hadjáratról, illetve a további programokról a későbbiekben adunk hírt.

 

 

Kép és szöveg: Hajdu ÁgiKati

További híreink
1967-es tárgyakat gyűjt a jövőre 50 éves szentendrei Skanzen
1967-es tárgyakat vár a hozzájuk tartozó történetekkel a jövőre 50 éves szentendrei Skanzen.
2016-12-28 16:06:55, Hírek, Kultúra Bővebben
Már lehet nevezni a 2017-es gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra
Már lehet nevezni a 2017-es gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra, amelyen ezúttal is két filmszemlét hirdetnek meg: a nemzetközit és a Kárpát-medenceit - közölte...
2016-12-28 16:02:11, Hírek, Kultúra Bővebben
Különleges műtárggyal gazdagodott a Gödöllői Királyi Kastély
Újabb különleges, az élő történelemről tanúskodó műtárggyal gazdagodott a Gödöllői Királyi Kastély (GKK): gróf Teleki Ádámné IV. Károly magyar királlyá koronázásán viselt...
2016-12-17 12:14:06, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére