. Ma Márk napja van.
Szolgáltatói szívatás - avagy mire figyeljünk, ha jönnek az ellenőrök
2013-09-03 19:41:01
Szolgáltatói szívatás - avagy mire figyeljünk, ha jönnek az ellenőrök

Szolgáltatói szívatás - avagy mire figyeljünk, ha jönnek az ellenőrök

Indul a fűtésszezon. A gázszolgáltatók fokozatosan ellenőrzik a mérőket, hiszen minden egyes felderített  szabálytalan gáz-vételezéssel-, ami méretlenül tűnik el a rendszerben - csökkenteni tudják milliós veszteségüket.

 

Csakhogy! Nem minden ellenőrzés nyeri el a fogyasztók tetszését. Főleg akkor, ha úgy járnak, mint az a gázfogyasztó, aki interneten osztotta meg „élményét”, egy váratlan ellenőrzéssel és annak következményével kapcsolatban.  

 

 

 

Telefon csörög: gázóra ellenőrzés, mikor, most? Jó. Éppen itthon vagyok.


Beengedem őket. Ketten vannak. Kb. 1 méter távolságból szemrevételezik a gázórát, majd ezt mondja az egyik: "a következőt fogjuk tenni, a gázórát levesszük, és kontrollmérést csinálunk."

 

Kontrollmérés megvan, eredmény: tűréshatáron belül. Miközben az egyik matat a gázórával és fényképezi, a másik papírokat tölt ki. Közben kérdéseket tesz fel, aláírat, jegyzőkönyvez. Majd elhangzik a következő mondat: "ezt a gázórát szakértői vizsgálatra küldjük, mert nem eredeti a plomba" - MI VAN?

 

Gyorsan szemügyre veszem a gázórám és a kontroll gázóra plombáját, ránézésre teljesen egyformák!

 

Amikor ezt szóvá teszem a válasz: „a plomba hátulja nem olyan, mint az eredeti”. A 8 aláírandó papír egyikén ott áll a megállapítás, "a számláló melletti OMH plomba az eredetitől eltér" - természetesen ezt nem írtam alá.


Miután elmentek rossz érzésem támadt, a neten rákerestem - két másodperc múlva rádöbbentem: sz@rban vagyok, védekeznem kell!

 

A gázóra levétele egyenlő a meggyanúsításoddal, hogy lopod a gázt! Az ellenőrzést végzők pedig minden "rossz" gázóráért úgy tudom jutalékot kapnak a gázszolgáltatótól.

 

Ha az ő szakértőjük hibás gázórát állapít meg kifizettetik veled a 32 000 Ft-os szakértői díjat és az 500 ezer forint büntetést. A jelenlegi jogállás a szolgáltatót védi, nem a vétlen fogyasztót. Úgy hírlik, a szolgáltatóknak 9 milliárdos a kára a gázlopásokból, ezért minden módszert bevetnek ennek csökkentésére.

 

Egyesek azt ajánlják az interneten: a szakértői vizsgáltra vidd a saját független szakértődet, olyat, akit a bíróság is elfogad, valamint ügyvédet. REMEK!


Előkerestem azt a két héttel ezelőtti fényképet a gázóráról, ami az éves leolvasáskor készült. A fénykép kb. 30 cm. távolságból készült, teljesen jól kivehető a plombán a címer rajzolata.


Még egyszer megpróbáltam visszaidézni a történteket,- ezek már úgy jöttek ide, hogy a gázórát elviszik.


1 méter távolságból a "szaki" nem láthatta a plomba "eredetiségét"! Azt, hogy milyen a plomba hátulja, csak a levétel és a kontrollmérés után tükörrel nézte meg! Nem néztem folyamatosan a gázórát, mivel a másik folyamatosan szóval tartott a papírok kitöltésével. A levétel és a gázóra bedobozolása között volt lehetősége a  plombán sérüléseket okozni. Emlékszem: arra is kísérletet tettek, hogy a helyiségből eltávolítsanak, mert közben kérték a gázterveket.

Hogy ne kerülj ilyen helyzetbe, fényképezd le a gázórádat úgy, hogy a plombák jól láthatók legyenek, a hátsó, illetve az alsó részét tükörből! Ne engedd be őket, csak előzetes egyeztetés után! Készülj fel az ellenőrzésre, készítsd elő a fényképezőgéped, vagy a videófelvevőt  és minden részletet dokumentálj. Egy pillanatra se hagyd az ellenőröket magukra, folyamatosan minden mozdulatukat vedd fel,- ezt már egy egyszerű telefonkészülékkel is megteheted. A gázóra levétele és a bedobozolás között egy másodpercre se vedd le a szemed a gázóráról, a papírok kitöltése várhat.

 
Most néztem utána. Az elmúlt három napban több mint 80 bejelentés érkezett a fogyasztóvédelemhez hasonló panasszal.

Javasolom, mindenre figyeljünk, az én esetem bárkivel megtörténhet - zárja levelét egy gázfogyasztó.

Utoljára frissítve: 2013-09-03 20:12:21

További híreink
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Hasznos Bővebben
20 milliárdból újult meg a váci vasútállomás
Közel 20 milliárd forintos beruházással megújult a váci vasútállomás épülete és vágányhálózata, új biztosítóberendezés, valamint fedett peronok épültek.
2015-12-03 18:40:17, Hírek, Hasznos Bővebben
Aszfaltozzák a Bécsi út és Ürömi út csomópontját
Két éjszaka megnehezül a forgalom.
2015-06-23 11:42:56, Hírek, Hasznos Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre....
Bővebben >>