. Ma Orbán napja van.
Senki nem felelős a szigetszentmiklósi gyerekek kínzásának ügyében
2014-01-09 15:49:56
Senki nem felelős a szigetszentmiklósi gyerekek kínzásának ügyében

Senki nem felelős a szigetszentmiklósi gyerekek kínzásának ügyében

Ahogyan arról korábban írtunk, Szigetszentmiklóson három kisgyermeket éveken keresztül rendszeresen szexuálisan bántalmaztak a szüleik. A kicsik mégsem ezért kerültek végül nevelőszülőkhöz, hanem "csupán" elhanyagoltságuk miatt - brutális szüleik, akiktől korábban már több gyermeket is elvettek, egy ideig még láthatási jogukkal is élhettek.
 
Az ügyet a Blikk robbantotta tavaly november 26-án, részletesen beszámoltak arról, hogy miféle aljasságokat műveltek a szülők a három gyermekkel. Természetesen azonnal elkezdődött a felelősök felkutatása - kinek a hibája, hogy a gyerekeknek évekig kellett elszenvedniük a szülők brutalitását, kinek kellett volna mindezt észrevennie és jelentenie, és kinek kellett volna intézkednie?
 
November 27-én a Pest Megyei Kormányhivatal elrendelte, hogy a Szociális és Gyámhivatalnak vizsgálatot kell indítania az ügyben, másnap a gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének vizsgálatát el is kezdték, annak lefolytatására 30 nap állt rendelkezésükre - ez mostanra be is fejeződött.
 
A vizsgálat jogi hátterét egy 2006-os kormányrendelet adta, mely a szociális és gyámhivatal feladatait írja le - például hogy a hivatal „a gyermekvédelmi jelzőrendszer elégtelen működése esetén megteszi” a gyermekvédelmi törvény két bizonyos pontjában megadott intézkedéseket. Az egyik ezek közül a fegyelmi felelősségre vonás: ha a jelzőrendszer valamelyik tagja - védőnő, háziorvos, gyermekorvos, családsegítő szolgálat, óvoda, iskola, rendőrség - jelzési vagy együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, a gyámhatóság értesíti a fegyelmi jogkör gyakorlóját, és javaslatot tesz arra, hogy induljon fegyelmi az érintettel szemben. A másik pont azt rendeli el, hogy a gyámhatóság  ezzel egyidejűleg egyeztető megbeszélést tart, és a gyermekjóléti szolgálatnál kezdeményezi esetmegbeszélés megtartását.
 
A vizsgálat eredményéről az Indexnek ezt írta a kormányhivatal:
A médiában korábban megjelent információkkal ellentétben, a vizsgálat szerint a gyermekekkel kapcsolatban álló védőnő, gyermekorvos, óvoda, iskola, illetve a gyermekjóléti szolgálat nem észlelte a gyermekek szexuális bántalmazását, ilyen jelzés sem szóban, sem írásban nem történt. Nevelőszülőhöz való kerülésüknek oka nem a bántalmazó szülői magatartás, hanem rendkívüli elhanyagoltságuk volt. Az átmeneti nevelésbe vétel iránti eljárás során a gyermekeket pszichológus is megvizsgálta, de akkor sem tárt fel szexuális bántalmazásra utaló gyanút. A gyermekek már több mint fél éve nevelkedtek nevelőszülőnél, amikor újabb pszichológiai vizsgálat során szexuális abúzus gyanúja felmerült. A Városi Gyámhivatalnak a nevelőszülői hálózat jelezte a pszichológiai vizsgálatban feltárt gyanút, amely jelzésre a Szigetszentmiklósi Városi Gyámhivatal haladéktalanul büntetőfeljelentést tett, valamint a szülők kapcsolattartási jogát megszüntette a gyermekekkel.
A Pest Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke a kormány gyermekvédelmi intézkedéseivel kapcsolatban azt mondta, a „közigazgatás reformja a gyermekvédelmi rendszert elsőként érintette”. Közleményében megjegyezte, hogy az ő vizsgálatuk „a jelzőrendszer egy szeletére terjedhetett csak ki, további vizsgálatokra a hivatal nem volt jogosult”. November 27-én belső vizsgálatokat ígért a szigetszentmiklósi önkormányzat is, sajtómunkatársuk, Vajna-Sallai Adrienn az Indexnek az írta: „A szükséges belső vizsgálatok el lesznek végezve. Az ügyet kivizsgáljuk, és mint minden alkalommal, így most is megtesszük a megfelelő intézkedéseket.
 
Forrás: Index
További híreink
Majomhimlő: hogyan terjed a vírus és kik vannak a legnagyobb veszélyben?
Világszerte egyre több országból jelentenek majomhimlő megbetegedéseket, a vírus már Európában is jelen van, kilenc uniós országban, Nagy-Britanniában és Svájcban is regi...
2022-05-24 15:12:00, Hírek, Fókuszban Bővebben
Karácsony szerint nem biztos, hogy a választók rosszul döntöttek, hogy nem erre az ellenzékre szavaztak
A főpolgármester azt is mondta, elég kényszeredett volt a miniszterelnök-jelöltsége, és nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy mára politikai élőhalott lett belőle.
2022-05-22 19:16:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
A Pesti Tv után a Pestisracok.hu is megszűnhet
A Pestisracok.hu főszerkesztője a Fidesz és a média kapcsolatával ironizált közösségi oldalán, majd azt írta, a Pestisracok.hu finanszírozása is bizonytalanná vált.
2022-05-12 18:53:04, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Világszerte egyre több országból jelentenek majomhimlő megbetegedéseket, a vírus már Európában is jelen van, k...
Bővebben >>