. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Rózsalakodalmak Solymáron
2013-04-26 15:11:44
Rózsalakodalmak Solymáron

Rózsalakodalmak Solymáron

Rózsaesküvők gróf Karátsonyi Guido pilisvörösvári uradalmában címmel nyílik kiállítás vasárnap a solymári helytörténeti gyűjteményben – mondta el Jablonkay Mária, a tárlat egyik rendezője. A Pilisvörösvár, Pilisszentiván és Solymár összefogásával létrejött kiállításhoz ünnepi megemlékezés is kapcsolódik, amelynek keretében koszorút helyeznek el Karátsonyi Guido solymári síremlékénél, és előadásokon mutatják be az alapító személyét, valamint a rózsaesküvők történetét.
    
A francia mintára született "rózsalakodalmat" 1882-ben tartották meg először Solymáron – kezdte a saját korában nagy publicitást kapott kezdeményezés bemutatását a Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény vezetője.
    
Az alapító Karátsonyi Guido célja az volt, hogy a vörösvári uradalom három településének egyikén minden évben támogasson egy tisztességes szegény hajadont, aki erénye jutalmaként az alapítvány kamatait kapja meg férjhez menetelekor – mutatta be az 1914-ig ápolt tradíciót a kiállítóhely vezetője. 
    
Az évtizedek során összesen 33 ilyen esküvőt tartottak, amelyek nemcsak külsőségükben voltak emlékezetesek, de a fiatal pár életkezdését is komolyan segítették. A solymári Thaller Borbála, aki elsőként lett rózsalány, mintegy ezer forintot kapott hozományként, és ebből háromszáz forintért vett házat – hozott példát Jablonkay Mária a nagy tisztességet és megbecsülést jelentő adomány jelentőségére. 
    
Az időszaki kiállítás középpontjában az alapító gróf Karátsonyi Guido áll, de a tárlat archív fotók segítségével bemutatja a három település rózsaesküvőinek párjait is, emellett kiállítják azt a főispáni utasítást, amely pontosan rögzítette az esemény menetét. A tárlókban eredeti meghívókkal, dokumentumokkal is találkozhat a közönség, a kiállítás egyik különlegessége pedig, hogy régi fényképek segítségével végig követhetők az első rózsapár leszármazottai egészen a szépunokákig.
    
A vasárnapi megemlékezésre meghívták az egykori rózsapárok utódait is, az ünnepi eseményen a három település népviseletbe öltözött táncosai mellett a helyi kisdiákok elevenítik meg a rózsaesküvők hagyományát. 
    
A tárlat május 24-ig látható. 
 
Hírhatár-MTI

Utoljára frissítve: 2013-04-26 15:12:20

További híreink
Vettel érzelmes búcsúvideóban búcsúzott a Forma-1-től, szeretné látni felnőni a gyerekeit
Hosszabb és érzelmes beszéddel indokolta Sebastian Vettel a Forma–1-es visszavonulását. Megerősítette, az F1 már nem összeegyeztethető számára sem a családi élettel, sem ...
2022-07-31 16:43:15, Hírek, Múltidéző Bővebben
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 pillangón
Milák Kristóf olimpiai bajnok lett 200 méter pillangón. A magyar úszó 1:51,25-ös idővel, olimpiai csúccsal győzött.
2021-07-28 20:26:45, Hírek, Múltidéző Bővebben
Díszpolgári címet kapott aranyérme után a sporttörténelmet írt Szilágyi Áron
Díszpolgári címmel ismeri el a II. kerületi önkormányzat Szilágyi Áron teljesítményét, aki sorozatban a harmadik aranyérmét szerezte meg a tokiói olimpián.
2021-07-25 13:56:56, Hírek, Múltidéző Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>