. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Rokkant özvegyek és árvák, reszkessetek!
2013-03-01 08:28:04
Rokkant özvegyek és árvák, reszkessetek!

Rokkant özvegyek és árvák, reszkessetek!

Akár egyszerre is el lehet veszíteni az árvaellátás felét, a saját ellátás egy részét és a teljes özvegyi nyugdíjat!

 

Az egész ország lakossága manapság az össznépi levelet írók, vagy olvasók táborába tartozik. A kormány levelei után, most már a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) leveleit is viszi rendszeresen a postás, sokszor felesleges tájékoztatókkal az öregeknek, az özvegyeknek és a rokkantaknak. Se vége, se hossza ennek a játéknak, mindenki a levelét akarja megírni, valakiknek, valahová.

 

Mikes Kelemen hazája lettünk, vagy Szilágyi Erzsébeté? Ez az országunknak súlyos milliárdokba kerül, hogy folyton a levelek olvasására ösztökél minket a kormány. Az értelmetlen és felesleges levelezések milliárdos költségvetési kiadásai helyett, jobb helye is lenne ezeknek a pénzeknek. A kétségbeesett emberek, naponta rengetegen írnak nekünk a problémáikról. Hol a rokkantak panaszos levéláradata érkezik a szerkesztőségünkbe, hol a devizahiteleseké, hol a kilakoltatott családoké. Mi már dobogósak vagyunk ebben is, hogy kitartóan fogadjuk a panaszokat.

 

A héten is rengeteg levelet kaptunk, a szép korban lévő öregségi nyugdíjasoktól is, hogy nyilatkozzanak, ugyanis ezt kéri tőlük a NYUFIG. Miről is kellene nyilatkozniuk? Hát arról, hogy 100 évesen dolgoznak-e még? Erről, ami nem kis riadalmat keltett az idősek körében, és amely különös kérdésről más hírforrás is beszámolt.

 

Manapság az a módi járja, hogy mindenki nyilatkozzon és levelezzen. Miről? Hát, mindegy, hogy miről, mindenről, akármiről, vagy bármiről? Teljesen mindegy kit, miről nyilatkoztatnak a lényeg egy és ugyanaz: eszi, vagy nem eszi, nem kap mást, elvehetnek valamit, ami eddig járt? Ma is, számos idős nyugdíjas kereste meg a Hírhatárt, hogy neki levelet hozott a postás, melyben arról értesült, be kellene számolnia arról, hogy dolgozik-e vagy sem, élemedett korú nyugdíjasként. Megáll, az ész! Már 80-90 éveseket is erről nyilatkoztatnak? Ezekre az öregekre tényleg a frászt hozza rá a kormány, az adófizetők pénzén finanszírozott levélkiadásokról nem is beszélve! Miért is ekkora divat-hóbort ez az értelmetlen levél-írogatás? Jó lenne, ha ezt a postaköltség-milliárdokat, amiket a kormány értelmetlenül már ellevelezgetett, azt inkább a rászorultak megsegítésére fordítanák.

 

 

A levelek válogatása közben azonban egy-egy „gyöngyszem”, mindig fennakad a rostán. Most egy olyan olvasói levelet kaptunk, melyet mindenkinek érdemes elolvasni, ugyanis a történet megdöbbentő.  

 

Egy kétségbeejtő esetre hívja fel a figyelmet egy özvegyasszony, aki még 2005. évben maradt 6 gyermekes anyukaként özvegyasszony. Férje halála után egyre jobban sújtotta a családot a problémák sora. A még 3 árvaellátásra jogosult gyermekkel 2005. évben megözvegyült asszony a sok munkától és az egyre szaporodó betegségektől 2010. év nyarán már rokkantsági nyugdíjas lett. Akkor, már csak két kiskorú gyermek után kapták az árvaellátást és az özvegyi nyugdíjat. Az új rokkant-törvény általi új komplex felülvizsgálaton 2012. november hónapban újra minősítették az asszonyt, mellyel a 3 éves időtartamú tartós rehabilitációs ellátást biztosítottak a számára.

 

Olyan határozatot kapott, melyben azt írták, legközelebb majd 2015. június hóban kell jelentkeznie felülvizsgálatra. Mivel megváltozott munkaképességű az életben maradt szülő, így magasabb összegű árvaellátás jár, a többiek közül még egyetlen igényjogosult árva gyermeknek, aki még a tanulmányait folytatja.

 

Az özvegyasszony 2013. január elején a NYUFIG-tól kapott egy formanyomtatványt egy tájékoztató szöveggel, melynek lényege az alábbi volt: „a ...……számú határozatban tájékoztatjuk, hogy az özvegyi nyugdíj rokkantság címén történő elbírálása érdekében szíveskedjék kitölteni az igénybejelentő lapot és visszaküldeni igazgatóságunkra”.

 

A sokgyermekes özvegyasszony törvénytisztelő állampolgárként eleget tett a törvényi kötelezettségének és kitöltve visszaküldte az igénybejelentő lapot annak ellenére, hogy rácsodálkozott: miért is kellene kitölteni neki új igénybejelentőként ezt az űrlapot, amikor a férje után folyamatosan kapja az özvegyi nyugdíjat. Sehogyan sem értette mi történhetett, hogy ő egyszeriben csak új igénylő lett?

 

Az igénylőlap visszaküldése után újabb levelet hozott neki a postás. A levél tárgya: felülvizsgálat kezdeményezése megnevezéssel érkezett. Elképesztő a fogalmazás, miszerint, az özvegy terjesztette elő az özvegyi nyugdíj rokkantság címén történő megállapítása iránti igény elbírálását. Ez úgy hangzik, mintha az özvegy saját maga ellen kérné az igénybejelentő formanyomtatvány visszaküldésével, saját maga ellen a felülvizsgálatot! Olyan ez, mint egy „önkéntes”, de „kötelező” felülvizsgálat! A nyugdíjintézet leírta, hogy a felülvizsgálatról majd időben értesítést fog kapni.

 

Az özvegyasszony nem érti: ha most volt -  2012. novemberben, ráadásul az új és szigorú komplex minősítő felülvizsgálaton vett részt, melynek eredménye szerint 50% egészségkárosodási mértékű minősítést kapott 2015. júniusi soros felülvizsgálati időponttal, akkor miért kell újabb felülvizsgálatra mennie? Ilyen rövid időn, 3-4 hónapon belül miért akarják felülvizsgálni újra? Az újabb vizsgálatnál, ha az egészségkárosodása, akár csak 1% mértékkel javul, azaz 49% mértékű lesz, akkor vége az özvegyi nyugdíjnak és lecsökkentik az árvaellátás mértékét is a felére. Sőt, a saját jogú ellátása is lecsökken segélyes szintre. Így egyszerre elveszítheti az árvaellátás felét, a saját ellátása egy részét, és a teljes özvegyi nyugdíjat! Ez már maga a 3 csapás! Semmi bűnt nem követett el, mégis kilátásba helyezik neki a váratlan felülvizsgálattal a háromszoros büntetést, mellyel lenullázhatják. Miért másért hívnák be 3 hónap alatt újra a felülvizsgálatra? Erre a teljesen felesleges felülvizsgálatokra van pénz? Mit akarnak ettől a szerencsétlen özvegytől és az árva gyermekétől? Elvenni a pénzüket?

 

Értelmetlen, megalázó és költséges ez az ámokfutás! Vajon a kormány tényleg senkit nem hagy az út szélén?

 

 

Utoljára frissítve: 2013-03-01 11:49:28

További híreink
Bodrogi Gyula 90 éves lett
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek, tévéfilmek és sorozatok százainak megformálója, 90. születé...
2024-04-13 08:33:54, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Voltak turistaházaink a Budai-hegyekben is
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munkás Testedző Egyesület turista-menedékháza állt. Mára azonban ...
2024-04-09 19:50:17, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Kútmélyre zuhant a „Petőfi-film” nézettsége
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren nézték meg a magyar mozikban, ezzel a Covid utáni időszak leg...
2024-03-28 21:01:23, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Bal...
Bővebben >>