. Ma Béla napja van.
Rezsicsökkentési büntetés - Budaörs is fellebbez, és nem hagyja magát
2013-09-27 09:34:38
Rezsicsökkentési büntetés - Budaörs is fellebbez, és nem hagyja magát

Rezsicsökkentési büntetés - Budaörs is fellebbez, és nem hagyja magát

A Fidesz rezsicsökkentéssel kapcsolatos kampánya lassan kezd teljesen elrugaszkodni a valóságtól. Mint szerdán bejelentették, néhány kisváros önkormányzati távhőszolgáltató cégére együttesen több százmillió forintnyi büntetést szabtak ki, azzal az indokkal, hogy nem tökéletesen úgy propagálták a rezsicsökkentést a közműszámlákon, ahogyan azt számukra előírták.

 

A Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-t 101 millió forint (!) megfizetésére akarják kötelezni, kockáztatva ezzel azt, hogy egy jól működő szolgáltatót kergetnek csődhelyzetbe.

 

 A Fidesz három éves regnálása alatt képtelen volt tényleges növekedési pályára állítani a magyar gazdaságot, nem tudott valódi munkahelyeket létrehozni és az államadósságot sem volt képes csökkenteni. Hiába vetett ki irracionális adókat azokra a szektorokra, amelyek a növekedés motorjai lehetnének. Mellesleg eltulajdonította még a magánnyugdíj pénztári megtakarításokat is, de ebből a hatalmas összegből sem tudott eredményt produkálni.

 

Miután világossá vált, hogy úgy kellene a 2014-es választásnak nekifutnia, hogy a propagandán túl csapnivaló a teljesítménye, kétségbeesett és a piacgazdaságtól teljességgel idegen megoldással próbálkozik. Felülről, diktátumként elrendelve kezdte el csökkenteni a közmű szolgáltatások árát, nem törődve annak közép és hosszú távú következményeivel.

 

A helyi távhőszolgáltatók esetében azonban még messzebbre ment, olyan önkormányzati tulajdonú cégeknek is 10 százalékot kellett csökkentenie, amelyek példásan gazdálkodtak és eddig is az átlag alatt tartották az áraikat.  

 

Mindez nem volt elég, a szolgáltató cégeket jogszabállyal arra kötelezték, hogy tájékoztatás címén a kormány dicsőítését jelenítsék meg a közműszámlákon.

 

Most legújabban - a számlák tartalmára vonatkozó - mondvacsinált ürügyekkel, súlyos büntetéseket szabtak ki néhány kisváros önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltató cégére.

 

Hogy az arányok érzékelhetőek legyenek: a Népszabadság információi szerint hasonló, állítólagos számla hibákért az E.ON-nak 7 millió, az EDF Démásznak 3 millió, a Főgáznak 6 millió, a GDF Sueznek 10 millió, az Émásznak 4 millió, az Elműnek pedig 7,5 millió forintot kell jogerősen bírságként befizetnie.

 

Ehhez képest egy 30 ezres lélekszámú városban működő céget, a Budaörsi Településgazdálkodási Kft.-t 101 millió forint megfizetésére akarják kötelezni.

 

A Budaörsi Településgazdálkodási Kft. nem ismeri el, hogy vétett volna a számlák kiállításánál, bizonyítani tudja, hogy a törvény szövegének megfelelően járt el, ezért fellebbezni fog.

 

Mellesleg négy hónapon át rendre beküldték a számla-mintákat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz, ám ők egészen mostanáig nem jeleztek semmiféle hibát.

 

A kormánypártok immár nem is kívánják leplezni, hogy tisztán politikai akcióról van szó, hiszen Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, aki mellesleg KDNP-s országgyűlési képviselő, úgy fogalmazott a büntetések mértékét bejelentő sajtótájékoztatóján, hogy "Rezsicsökkentés kapcsán nem ismerünk pardont."

 

A Fidesz a polgárokat kiskorúaknak tekintve, nevetséges aláírásgyűjtést folytat, azt a demagóg kérdést téve fel, hogy szeretnék-e, ha olcsóbbak lennének a közműszolgáltatások.

 

Az emberek azonban lassan fel fogják ismerni az igazságot. Az erőltetett, minden alapot nélkülöző rezsicsökkentést az önkormányzati tulajdonú helyi közműcégek biztosan nem tudják kigazdálkodni, vagyis egy idő után nem folyik be annyi bevételük, mint amennyibe a szolgáltatás kerül. Ebben az esetben a keletkező hiányt az önkormányzatoknak kell pótolniuk. Az önkormányzat pénze azonban az ott élőké. Ha a távhőszolgáltatás hiányára adják oda a forrásaikat, akkor nem jut majd oktatásra, szociális ellátásra, az utak karbantartására. Vagyis úgy kapnak pénzt rezsicsökkentés címén az emberek, hogy azt a másik zsebükből veszik ki. 

 

A kormány természetesen arról sem beszél, hogy a magyar közműszolgáltatások ára nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem magas. Ami a gondot okozza, hogy a fizetésünk rendkívül alacsony, lassan még a környező országokhoz képest is.

 

A fizetéseket pedig csak a gazdaság felpörgetésével, munkahelyek teremtésével lehetne növelni. Ez azonban nem megy a kormánynak – marad helyette a bűvészkedés, a hamiskodás, az erőszak. 

 

Budaörs azonban nem fogja hagyni, hogy tönkretegyék a jól működő szolgáltató cégét. Minden eszközt felhasználunk annak érdekében, hogy megvédjük a városban élő emberek érdekeit.

 

Wittinghoff Tamás
Budaörs város polgármestere

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>