. Ma Aurél napja van.
Rendőrségi tanácsok a szünidőre
2013-06-13 16:53:09
Rendőrségi tanácsok a szünidőre

Rendőrségi tanácsok a szünidőre

Sok veszély leselkedik a fiatalokra a vakáció ideje alatt, ezért érdemes néhány tanácsot megfogadni a szülőknek és a diákoknak egyaránt. A hosszú hónapok óta tartó tanítás után gyermekek, fiatalok sokasága élvezi a szabadságot. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a felhőtlen játék, kikapcsolódás közepette a gyerekek sokszor még a legalapvetőbb szabályokat, szülői tanácsokat sem tartják be, amelynek következtében balesetek vagy bűncselekmények okozóivá, részeseivé, vagy áldozatává válnak.

A helyes biztonságra nevelés fontossága kiemelt feladat egy társadalom életében. De vajon mi magunk is megteszünk-e mindent a gyermekek biztonsága érdekében? Hiszen ők a legvédtelenebbek... A rendőrség ezúton is felhívja a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a szünidő alatt leselkednek gyermekeinkre.

Sok éves tapasztalat mutatja, hogy a vakáció alatt megnő a közúti balesetet szenvedők száma, és az évszak sajátosságaiból adódóan sajnos a vízi tragédiáké is. Szeretnék, ha azok, akik most elhagyták az iskolapadokat ősszel ugyanoda visszaülhetnének. Ahhoz, hogy ez így is legyen a rendőrség is igyekszik segítséget nyújtani. 
 
Mindenekelőtt fontos, hogy a szülők szakítsanak időt gyermekeikre, és mondják el, miként kell közlekedni. A leggyakoribb tragédiaokozó a rohanás, a körültekintés nélküli úttestre lépés, a tömegközlekedési eszközök megállóiban álló jármű takarásából való kilépés, és a kerékpározással összefüggő szabályszegő magatartás. 
 
Beszéljük meg a gyerekkel a gyalogos közlekedés alapszabályait! Például: hol van elsőbbsége a gyalogosnak az úttesten való átkeléskor, mit kell tenni, mielőtt lelépünk az úttestre. A szabályos kerékpározás elsajátításához az alapokat gyakran át kell ismételni. Ha már tudja a gyerek, hogy hol szabad kerékpározni, melyek a kötelező biztonsági felszerelések, illetve be is tudja tartani ezeket a szabályokat, még mindig nem biztos, hogy célszerű elengedni egyedül. A felnőtt gépjárművezetőket pedig arra kérjük, figyeljenek a gyalogos és kerékpározó „csemetékre”!
 
Tudjuk, és látjuk, hogy egyre több a nyakában kulccsal „lődörgő” gyermek, aki – az említett veszélyeken túl – könnyen válhat különböző bűncselekmények áldozatává. Célszerű tehát elmondani: tartózkodjanak az idegen felnőttek társaságától, ne kössenek ismeretségeket akkor sem, ha csábító programot is ajánlanak nekik. A csavargás hamar meggondolatlan, esetleg törvénysértő dolgokhoz vezethet. A csellengő fiatalok bűncselekmény áldozataivá is válhatnak, vagyontárgyaikat ellophatják, kirabolhatják őket. 
 
A gyerekek elhelyezésére a legbiztosabb, legkedvezőbb megoldás a táborozás. Ilyenkor gyakran a megszokottól eltérő tevékenységekkel is találkozhatnak. Utazás előtt mindenképpen figyelmeztessük őket a fürdőzés veszélyeire, a hegyi utakon való közlekedés eltérő sajátosságaira.
 
Fontos, hogy fürdőzéskor, vízi biciklizéskor, csónakázáskor tartsák be a szabályokat. Akik nem tudnak úszni, feltétlenül vegyék fel a mentőmellényt. Kerüljék a bányatavakat, csak a kijelölt helyeken fürödjenek. Felhevült testtel soha ne ugorjanak be a vízbe, hiszen a tragédiák nagy része az ilyenkor fellépő izomgörcs illetve szívelégtelenség miatt következik be.
 
A fiatalok körében történő kábítószer-fogyasztás megelőzése egész éves odafigyelést igényel. A nyári szezonban azonban, amikor a gyermekek hosszabb ideig vannak felügyelet nélkül, a baráti társaság lendülete esetleg hamarabb vezeti el őket a drogok kipróbáláshoz. A csellengő fiatalok hamarabb nyúlnak önpusztító szerekhez is, korábban kezdenek el dohányozni, italozni, és napjaink veszélye, a kábítószer is hamarabb érheti el őket! Az alkohol, dohányzás, kábítószer nagy kihívást és súlyos veszélyforrást jelent gyermekek számára. A fiatalok az első kortyot, első cigarettát, kábítószeres tablettát az esetek döntő többségében nem idegen személytől, hanem valamilyen bulin barátaiktól, közvetlen ismerőseiktől kapják.
 
A magányos, csavargó gyermekek, fiatal bűnöző csoportok áldozataivá is válhatnak, akiket meglopnak, kirabolnak. A fiatalok sok esetben követnek el rongálást, garázdaságot és más bűncselekményeket.
 
Egy másik problémakör az eltűnés, illetőleg a csavargás. Ilyenkor a gyermekek nagyobb százalékban hagyják el rövidebb-hosszabb időre otthonukat, hogy kalandot keresve felfedezzék a világot. Ezen esetekben - amikor teljesen magukra maradnak – nagyobb arányban ki vannak téve bűncselekmény elkövetésének, azonban a sértetti pozíció mellett - miután a zsebpénz már elfogyott - akár elkövetővé is válhatnak.
 
Hívjuk fel a figyelmüket arra, hogy az utcán ne vegyék elő mobiltelefonjukat, útközben ne kezdeményezzenek, illetve ne fogadjanak hívásokat, ne játsszanak a készülékkel, ne használjanak drága médialejátszó eszközöket, hiszen könnyedén felhívhatják magukra a figyelmet. Amennyiben ismeretlen, gyanús személy különféle ürügyekkel (pl.: a pontos idő megtudakolása) a mobiltelefonja átadását próbálja elérni, javasoljuk, hogy forduljanak egy felnőtthöz, ne vegyék elő saját telefonjukat, illetve azt ne adják át semmilyen kérésre (zenehallgatás, zeneszerkesztés, játék, telefonálás). Ha értékeiket erőszakkal próbálják meg elvenni tőlük, úgy minél hangosabban hívják fel magukra a figyelmet, ne szégyenlősködjenek, próbáljanak meg higgadtak maradni. Ha az utcán idegen szólítja meg őket, sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsanak velük, illetve ne fogadjanak el semmit. Legalább ilyen fontos tudniuk, hogy ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szüleiknek.
 
Jó tanácsok - lányoknak - hogyan kerüljük el a támadásokat?
 • A divatos, sokat megmutató öltözék félreértésekre adhat okot.
 • Este és éjszaka kerülni kell a kevésbé forgalmas és rosszul kivilágított helyeket! A sötét utcán a járda külső szélén érdemes haladni, hogy távolabb legyen a kapualjaktól!
 • Ha kevés az utas a tömegközlekedési eszközön, a vezető közelében érdemes megállni!
 • Ha azt érzed, hogy követnek, sietve indulj egy nyitva tartó üzlet felé, keress olyan helyet, ahol több felnőtt tartózkodik, és kérj segítséget!
 • Szórakozóhelyről (diszkó) hazafelé az éjszakában egyedül soha ne vágj neki az útnak! Ismerősökhöz is csak akkor szállj be az autóba, ha biztos vagy benne, hogy a vezető nem fogyasztott alkoholt vagy drogot!
 
Tanácsok a gyermekeinknek:
 • Ne csavarogj céltalanul az utcán!
 • Ha játszótérre, bevásárlóközpontba tartotok, a legrövidebb utat válasszátok, ami biztonságos, és lehetőleg többen járnak rajta!
 • Igyekezz mások közelében tartózkodni! A molesztálók általában mindig akkor próbálkoznak, ha áldozatuk egyedül van.
 • Tartózkodj a külterületektől, üres, gyéren lakott övezetektől!
 • Ne állj szóba idegenekkel!
 • Ne szállj be idegen autós mellé akármennyire kedvesnek, megbízhatónak tűnik!
 • Ha gyanús alak elegyedik szóba veled, és megijedsz határozottan indulj el egy üzlet felé, vagy olyan helyre ahol többen tartózkodnak. Ha nincs a közelben ilyen hely, bátran kiabálj segítségért!
 • Ha már bajba kerültél, ne szégyellj segítséget kérni!
 • Ha molesztáltak, mindenképpen beszélj a veled történtekről, akár szüleidnek, akár tanáraidnak, vagy barátaidnak.
 • Kérj segítséget szakembertől, pl. pszichológus!
 
Aki a saját biztonságának megóvását tartja szem előtt, annak csökkentenie kell azokat a lehetőségeket, amelyek által bűncselekmény sértettjévé válhat! A helynek és alkalomnak megfelelően kell eldöntenie, hogyan öltözködjön, viselkedése ne legyen önmutogató, kihívó!
 
Gondoskodjanak arról, hogy a gyerekeknél mindig ott legyen a szülő elérhetősége, illetve ők is tudják azt, hogy kihez fordulhatnak segítségért. Bátran szólítsák meg az egyenruhás rendőrt, kérjenek tőle segítséget.
 
Amennyiben a szülők gyermekeikkel nyílt, őszinte és szeretetteljes kapcsolatot építenek ki, a lurkók a gondjaikkal nem a barátok társaságát fogják keresni, hanem bizalommal fordulnak majd azokhoz, akik a problémáik megoldásában valóban tudnak segíteni, a szülőkhöz!
 
Budaörsi Rendőrkapitányság
További híreink
Fesztivált így nem vártunk még soha...
Két év után újra Sziget Fesztivál. Jobban vártuk, mint valaha és biztos, hogy kihagyhatatlan lesz. 2022. augusztus 10-15-ig jön a nagy visszatérés.
2022-08-01 19:07:18, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Látszólag az ország legmagasabb hegye volt
Mintha valahol a messzi Felvidéki tájakon járnánk, ha a Bükk-hegység nyugati bástyájáról készült évtizedekkel ezelőtt készült képét nézzük.
2022-06-28 15:40:09, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben
Meghalt Andrew Fletcher, a Depeche Mode alapító tagja
Életének 61. évében meghalt Andrew Fletcher, a Depeche Mode együttes alapító tagja, billentyűse – tette közzé a hírt a zenekar a hivatalos Facebook-oldalán és a Twitteren...
2022-05-27 19:36:47, Hírek, Rendőrségi hírek Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Elhunyt csütörtökön II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója, a világ vezető politikusai részvé...
Bővebben >>