. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Radnóti Miklós antirasszista díjakat adtak át
2013-03-22 14:06:22
Radnóti Miklós antirasszista díjakat adtak át

Radnóti Miklós antirasszista díjakat adtak át

Tegnap, március 21-én az antirasszista világnaphoz kötődően a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) immár tizenharmadik alkalommal Radnóti Miklós antirasszista díjjal ismerte el idén kilenc személy, egy szervezet és egy Facebook csoport kiállását a gyűlölködéssel, rasszizmussal szemben.

 

A Radnóti Művelődési Központban tartott ünnepélyes díjátadón sok neves művész működött közre, köztük Bródy János, Gálvölgyi János, Garai Róbert, Hegedűs D. Géza, Keres Emil, Kulka János, Zsolnay Júlia.

 

A műsort Juszt László és Kulka János vezette. Bevezetőjében Juszt felhívta a figyelmet az egyetemisták közösségvállalására, akik antirasszista szösszeneteket tartalmazó céduláikkal elárasztották az egyetemet - mint mondta, a díjat ők is megérdemelték volna, mely kijelentését vastaps követte a jelenlévők részéről.

 

A díjakat Hanti Vilmos adta át. Az ünnepélyt megnyitó beszédében elmondta, hogy korábban az országgyűlés mindenkori elnökének közreműködésével a Parlamentben került sor a Radnóti díj átadására, de az utóbbi években Kövér László házelnök kitiltotta a rendezvényt az épületből. Hanti elmondta, hogy ma már a szervezők nem tudnak közösséget vállalni Kövér Lászlóval, ezért köszönetüket fejezték ki a XIII. Kerület Önkormányzatának, amiért felajánlották az ünnepség színhelyéül a Radnóti Művelődési Központot.

Hanti Vilmos arról is beszélt, hogy tudomásul kell vennünk - a rasszizmus a fasizmus előszobája. Ma Magyarországon a diktatúrát kell elítélnünk, főleg akkor, amikor a kormány a szélsőjobbnak kedvez. Erre a jelenségre több példát is hozott a közelmúltból, köztük Garai-Édler Eszter esetét (aki szintén jelen volt a díjátadón), de természeten Szaniszló Ferenc Táncsics díjjal való kitüntetése is szóba került. Hanti a legfontosabb kérdést is feltette, azaz hogyan tovább? Cselekedni kell, összefogni, ellenállni.

 

Ezután két korábbi díjazott együtt szólalt fel - Szebik Imre evangélikus püspök és Kardos Péter főrabbi.

 

Idén a Radnóti Miklós Antirasszista Különdíjat dr. Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete kapta. Díjazottak voltak idén Drucker Tibor, dr. Farkasházy Tivadar, prof. dr. Horváth János, Kerecsényi Zoltán, Kiss Péter, dr. Lebovits Imre, Németh Péter és Sas József.

 

Idén a Radnóti Miklós Antirasszista-díj elismerést a magánszemélyeken kívül egy társadalmi szervezet, illetve egy csoport is megkapta. Így Radnóti Miklós Antirasszista-díj elismerésben részesült a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ), melynek nevében Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke vette át a díjat, valamint a Tolerancia facebook csoport, melynek nevében a csoport létrehozásának kezdeményezői, Müller Júlia és Zoltai Andrea vették át a díjat. A laudenciákat Kulka Jánostól hallhattuk.

Az idei díjazottak között volt Németh Péter, a Népszava főszerkesztője, majd útravalót kaphattunk Szigetvári Miklóstól, - korábbi Radnóti díjas, a MEASZ jövő hónapban 90 éves alelnöke -, aki a bori táborban Radnóti Miklós rabtársa volt.

 

A Radnóti Miklós Antirasszista-díjjal a MEASZ azoknak a tevékenységét ismeri el, akik munkásságukkal, véleményformáló kiállásukkal, személyes példamutatásukkal fellépnek a rasszizmus, az antiszemitizmus és a kirekesztés bármely formája ellen. Az alapítók szándéka szerint a díj a társadalom és a demokrácia "élő lelkiismerete" szerepét tölti be.

 

Az ünnepélyes díjátadóról készült képekért tekintse meg GALÉRIÁNKAT.

 

 

Utoljára frissítve: 2013-03-22 21:06:30

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>