. Ma Csongor napja van.
Politikai nyomásra szűnt meg Ángyán József intézete a gödöllői egyetemen?
2014-10-01 12:24:06
Politikai nyomásra szűnt meg Ángyán József intézete a gödöllői egyetemen?

Politikai nyomásra szűnt meg Ángyán József intézete a gödöllői egyetemen?

A Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetet (KTI) Ángyán József agrármérnök, későbbi fideszes agrárpolitikus alapította huszonnégy évvel ezelőtt. Ángyán 2013. június közepén kilépett a kormánypártból az állami földekre kiírt pályázatok eredményei miatt tiltakozva. A szakember tizenöt éven át vezette a KTI-t.
 
A KTI megszüntetését az egyetem szenátusának a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja, dr. Gyuricza Csaba javasolta. Az előterjesztés szeptember 5-én kelt, majd a szenátus hat nappal később megszavazta, hogy szeptember 30-án indoklás nélkül szűnjön meg az intézet. Maga a dékán is a KTI-n végzett 1996-ban okleveles környezetgazdálkodási agrármérnökként, 2012-es dékáni pályázatában pedig azt írta, a karnak válságmenedzselésre kell felkészülnie, mert a kormányzat további forrásokat von ki a felsőoktatásból.
 
Az intézet volt és jelenlegi diákjai szerdán jelképes temetést rendeztek tiltakozásként. A demonstráción 30-40 diák jelent meg, gyertyát gyújtottak, majd az egyetem biztonsági személyzetének megjelenésekor elfújták és szétszéledtek. 
 
Ángyán József nekrológot írt a KTI sorsáról, amelyben azt is kifejti, politikai nyomást lát a döntés mögött - miután 2012-ben lemondott a vidékfejlesztési minisztérium politikai államtitkári tisztségéről, felerősödtek az intézet gyengítésére irányuló törekvések. Az intézet volt igazgatója szerint „el kell jönnie hamarosan újra a KTI idejének”, de addig is „nagy kár bizony az alkotó közösség ostoba szétverésével, a barbár pusztítással és az értékek lerombolásával okozott időveszteségért, az elvesztegetett előnyért. Úgy látszik, nagyon gazdag ez az ország, hogy még ezt is megengedheti magának.”
 
A KTI-ben hat egység működött: halgazdálkodási, környezetgazdaságtani, környezetvédelmi és környezetbiztonsági, természetvédelmi és tájökológiai, területi szervezési és térinformatikai, valamint az ökológiai gazdálkodási tanszék. A megszüntetett intézetben többek között azt kutatták, hogyan lehet mérni egy organikus farmrendszerben a biodiverzitást, miként lehet mérni az állatokban, emberekben felhalmozódásra hajlamos összetett ökológiai szennyezéseket, de vizsgálták azt is, hogyan lehet az agrár-környezeti lábnyom segítségével jellemezni az európai agrár-környezetvédelmi programok hatékonyságát. A KTI helyett két új szervezeti egység jön létre: az Aquakultúra és Környezetbiztonság Intézet és a Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet.
 
Forrás: origo.hu
 
 
 
További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar P...
Bővebben >>